infa.lt

JAV nori pridėti į JT Saugumo Tarybą šešias nuolatines nares be veto teisės

13 birželio
09:35 2023
Joe Bidenas

Jos Bidenas aiškina, kad JAV finansų sistema saugi | Vaizdo įrašo kadras

JAV prezidento Joe Bideno administracija rengia JT Saugumo Tarybos reformos planą. Vienas iš jo punktų – į Tarybą įtraukti iki šešių nuolatinių narių, nesuteikiant šioms šalims veto teisės, praneša „The Washington Post” (WP).

Vedančiosios besivystančios šalys, įskaitant Braziliją ir Indiją, jau seniai reikalauja keisti Saugumo Tarybą, nes, jų nuomone, ji neatspindi Afrikos, Azijos ir Lotynų Amerikos interesų.

Kadangi reforma būtų susijusi su JT chartijos pakeitimais, ją turėtų ratifikuoti visos nuolatinės Saugumo Tarybos narės.

Vašingtono nuomone, ši iniciatyva turėtų atkurti pasitikėjimą JT Saugumo Taryba. Ji taip pat atspindi J. Bideno norą pripažinti didėjančią besivystančių šalių įtaką.

Rugsėjo mėnesį vykusiame JT Generalinės Asamblėjos posėdyje JAV prezidentas parėmė nuolatinių Saugumo Tarybos narių skaičiaus išplėtimą, įtraukiant Afrikos ir Lotynų Amerikos šalis.

„Atėjo laikas šiai institucijai tapti labiau įtraukiančia”, – sakė Joe Bidenas. Jis taip pat paragino kitas nuolatines Saugumo Tarybos nares apriboti savo veto teisės naudojimą „retais kritiniais atvejais”.

Aukšto rango JAV pareigūnas apie diplomatines diskusijas kalbėjo su anonimiškumo sąlyga. Jis sakė, kad Vašingtonas bando „pasiekti tam tikrą sutarimą dėl protingo, patikimo pasiūlymo, kuris galėtų reformuoti”. „Bet kokia Saugumo Tarybos reforma gali sumažinti Vakarų svorį” joje, – iniciatyvą komentavo JT diplomatas.

Saugumo Tarybą sudaro 15 valstybių narių – penkios nuolatinės ir dešimt nenuolatinių, kurias dvejų metų kadencijai renka JT Generalinė Asamblėja. Nuolatinės narės yra Kinija, Rusija, Didžioji Britanija, JAV ir Prancūzija.

Anksčiau Turkija, Japonija, Kazachstanas ir Prancūzija, be kita ko, ragino reformuoti JT Saugumo Tarybą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 124

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ką nužudė Putinas?...

DEBILY blt......

tfu blt......

kvailiai jus patys susimokekit asilai...

Per pasaulį žengiame mes gėjai, vyriškų šiknų mėgėjai, Paskui slenka pedofilai, nekrofilai, zoofilai ir mums...

NedaNapoleonas…...

Historia est magistra vitae. Senokai prancūzai negavo nuo rusų į kaulus. Dar nori ir mumis...