infa.lt

Vėjo jėgainių projektai Vokietijoje dėl įrangos kainų tampa komerciškai nepatrauklūs

08 birželio
09:30 2023

Investuotojai atsisako statyti vėjo jėgaines dėl kylančių įrangos kainų

Vokietijos plataus užmojo didelio masto atsinaujinančiosios energijos programa susiduria su problemomis. Investuotojai atsisako statyti 5 GW sausumos vėjo jėgainių (SVJ) dėl sparčiai kylančių įrangos kainų. Sustojo ir 6 GW vėjo jėgainių jūroje projektai. Vokietija, kuri šiais metais uždarė savo atomines elektrines, šią žiemą turės dar labiau sumažinti vartojimą arba padidinti pigios elektros energijos importą iš Prancūzijos atominių elektrinių.

Vokietijos ekonomikos ministerija leis investuotojams į sausumos vėjo jėgainių parkus nutraukti sutartis dėl didėjančių sąnaudų, pranešė „Bloomberg” leidinys. Ministerijos teigimu, maždaug 5 GW bendros galios projektai, kuriems per pastaruosius dvejus metus buvo skirtos subsidijos, nebuvo pastatyti. Didėjant infliacijai ir kylant įrangos kainoms, projektai tampa nepelningi.

Tikėtina, kad investuotojai, kurie atsisakė įsipareigojimų statyti vėjo jėgaines, galės vėl derėtis dėl sutarčių aukštesnėmis kainomis. Vokietijos ekonomikos ministerija paaiškino, kad staigaus įrangos kainų kilimo nebuvo galima numatyti sudarant sutartis ir kad dabar kainos atrodo realesnės.

Ministerijai vadovauja Žaliųjų partijos vicepremjeras Robertas Habeckas, kuris aktyviai remia naujų atsinaujinančios energijos šaltinių statybą Vokietijoje ir buvo pagrindinis Vokietijos atominių elektrinių ankstyvo uždarymo ir rusiškų dujų atsisakymo šalininkas.

Vokietija yra didžiausia elektros energijos gamintoja ES. 2022 m. Vokietija pagamino 509 mlrd. kWh elektros energijos (1,9 proc. mažiau nei 2021 m.). Akmens anglimi kūrenamų TEC dalis sudarė 33,3%, o dujomis kūrenamų TEC – 11,4%. SVJ dalis energijos balanse siekė 24,1%, o saulės energijos gamyba – 10,6%.

Projektai statyti 6 GW vėjo jėgainių jūroje Vokietijoje ir saulės elektrinių taip pat susiduria su problemomis, nurodo „Bloomberg”. „Kūrėjų nesugebėjimas savo planus paversti realybe sukėlė abejonių dėl Vokietijos spartaus SVJ pajėgumų didinimo programos įgyvendinamumo”, – rašo agentūra.

Iki 2030 m. Vokietijos valdžios institucijos nori padidinti atsinaujinančiosios energijos šaltinių gamybos dalį bent iki 80%. Palyginimui, 2022 m. visų atsinaujinančių išteklių energijos gamybos dalis, įskaitant hidroelektrines, sudarė 46% visos Vokietijos energijos balanso. Bendra šalyje įrengtoji vėjo jėgainių galia siekia apie 60 GW, rašo „Kommersant” leidinys.

Įrangos, komponentų ir medžiagų, skirtų vėjo jėgainių statybai, kainų šuolis pastebimas nuo 2021 m. pabaigos beveik visame pasaulyje. „Priklausomai nuo regiono, SVJ projektų CAPEX vidutiniškai padidėjo 20-25%.

Tikėtina, kad dėl užsitęsusios vėjo jėgainių statybos šalyje nebus energijos deficito, tačiau Vokietijai gali tekti padidinti pigesnės elektros energijos importą iš Prancūzijos ir kitų šalių arba dar labiau sumažinti vidaus paklausą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 133

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Jie    -  2023-06-08, 13:22

    niekada ir nebuvo ekonomiskai patrauklus. Tiesiog monopoliste daniska imone – turi rimta stoga tarptautiniam presingui ir gerus propagandistus.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...