infa.lt

Lietuvoje naikinama dar viena ūkio sritis – kailinių žvėrelių. Žvejyba jau pribaigta

05 birželio
19:59 2023
Aistė Gedvilienė

A.Gedvilienės FB pasidalinta nuotr.

Sekant „žaliosios” politikos kryptimi, dėl „rūpesčio” gyvūnų gerove, humanizmo ir „nieko neturėjimo” vardan, Lietuvoje naikinama dar viena ūkio šaka – kailinių gyvūnų auginimas „dėl kailio”.

Kaip žinia, neseniai viena ūkio atšaka jau buvo sunaikinta – verslinė žvejyba vidaus vandenyse. Prieš kurį laiką socialdemokrato Lino Jonausko pateiktą įstatymo projektą Seimas jau priėmė.

Atėjo kailinių žvėrelių  „išlaisvinimo” eilė. Reikia suprast, kad patiems kailiniams žvėreliams nuo to gyvenimas geresniu netaps – jie tiesiog net negims. O Lietuvoje po šio sprendimo išnyks dar vieną ūkio šaka bei save išsilaikanti iš savo darbu žmonių bei verslo grupė.

Valstybė praras mokesčius, turės mokėti kompensacijas, „net” iki 3 eurų už žvėrelį, jei verslas greitai užsidarinės, taip pat turės mokėti pašalpas darbą praradusiems žmonėms.

Visumoje „humanizmo” įstatymai, kaip šis, turėtų ateityje uždrausti auginti gyvūnus ir mėsai – to pasekoje dings ir pieno produktai. Sekant tuo turėsime pereiti prie dirbtinio maisto.

Pradedama nuo smulkesnių Lietuvos ūkio sektorių – analizuojama visuomenės reakcija į tai. Reakcija prognozuojama – žinoma, reikia uždrausti, – kailiui auginti žvėrelius nežmogiška.

O juk, sekant tuo, nežmogiška auginti visas gyvas būtybes, jei jos galiausiai skirtos tų būtybių užmušimui, net ir maistui. Nežmogiška vištų kiaušinius auginti maistui, nes juk jos tikėjosi išperėti viščiukus.

Kai kurios ūkio šakos atvirai kenkia visuomenei – nuo vėžinių ligų kasmet mirta šimtai žmonių, žūsta apsinuodiję vaikai, – tai tabako, alkoholio pramonė, bet apie jų uždarymą net neprasižiojama.

Kodėl neuždraudžiama medžioklė, kuri apskritai egzistuoja tik pramogai?

Tai pavojinga politika, kai neturintys kompetencijos versle ir ekonomikoje žmonės, remdamiesi vien kitų šalių praktika, imasi spręsti ir balsuoti už ūkinių veiklų, kurios tradiciškai vystėsi Lietuvoje, uždraudimą.

Bet, „žaliasis” kursas reikalauja ekonominių aukų. Ir jų daugės. Ir jų iniciatoriai, kaip taisyklė – socialdemokratai ir konservatoriai.

„Rytoj, antradienį, Seimo plenariniame posėdyje numatytas įstatymo projekto, kuriuo siekiama Lietuvoje uždrausti gyvūnus auginti ir žudyti tik dėl naudos iš jų kailio, svarstymas. Seimo nariams po svarstymo pritarus projektui, jo priėmimas vyks rudenį. „, kaip laimėjimą iniciatyvą pristato TS-LKD partijos atstovė Aistė Gedvilienė.

Apie kompensacijas, kurios iš tiesų yra „žvėriškos”:

„Siekiant apsisaugoti nuo galimų bandymų pasipelnyti, kompensacijos būtų išmokamos tik ūkininkams, grąžinusiems lengvatines paskolas pagal skatinamųjų finansinių priemonių „Paskolos ūkio subjektų, veikiančių žemės ir žuvininkystės produktų gamybos, perdirbimo ir prekybos srityse, likvidumui užtikrinti COVID-19 ligos protrūkio laikotarpiu“ ir „Paskolos ūkio subjektų, veikiančių žemės ūkio ir žuvininkystės produktų gamybos, perdirbimo ir prekybos srityse, likvidumui užtikrinti reaguojant į Rusijos agresiją prieš Ukrainą“ schemas”, – pristato sąlygas A.Gedvilienė.

Tai iš ko ūkininkai grąžins paskolas, jei uždaro savo veiklą? Paskolos įmanomos grąžinti tik vystant ūkinę veiklą, didinant pardavimų apimtis ir plečiant gamybą. Kito kelio nėra.

O pagal šį planą žvėrelių auginimą jau reikia pradėti mažinti, kad iki nustatyto laiko jų fermose nebeliktų. Iš ko gyvent, jei visos lėšos trumpuoju laikotarpiu būtų skirtos pagreitintai išmokėt paskoloms? – Ūkininkų problema, kurią lygioje vietoje kuria konservatoriai.

„Seime nuotaikos įvairios, tačiau matosi, kad tarp stipriai palaikančiųjų šį projektą  visų frakcijų nariai. Daugumai aišku, kad šį sprendimą Lietuva anksčiau ar vėliau privalės priimti.

Negalime likti paskutiniąja šalimi Europoje, kur gyvūnus masiškai žudyti dėl puošmenos yra legalu. Pastarosiomis savaitėmis visuomenė ypatingai garsiai išsakė savo lūkesčius. Viliuosi, kad rytoj Seimo nariai juos atlieps“, – teigia A. Gedvilienė.

Argumentai su ekonomika neturi nieko bendro. Vien emocijos ir „ką pasakys Europa”. O ką darys darbą ir pajamų šaltinį praradę žmonės ir verslai, ką darys Lietuva vis mažėjant dirbančiųjų skaičiui ir besitraukiant ekonomikai – apie tai galvojama mažiausiai. O gal to ir siekiama?

Matant pastangas griauti Lietuvos žemės ūkį visose srityse, vietoj pagalbos ūkininkams statant tik kliūtis – tas darosi labai tikėtina.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 194

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Viktoras    -  2023-06-05, 15:03

    Balansas bus išlaikytas rinkoje, kitu atveju kailiu trūkumas sukurtu kainu augima del deficito. Europa nakinsis tokius ukius kinija plesis

    Atsakyti į šį komentarą
  2. O tai    -  2023-06-05, 20:31

    nuotraukoje – lape ar nutrija?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Už idiota blogiau tik idiotas su iniciatyva...    -  2023-06-06, 00:43

    O kur tarakonų teisės kuriais mus ruošiasi maitinti? Tai juk žiaurus elgesys su tarakonas auginti ir žudyti juos dėl maisto. O javų bulvių teisės kaip? Būkime gyvi tik saulės energija ir vaikščiokime nuogi juk sintetinius drabužius kad pagaminti oras teršiamas…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. VŽA    -  2023-06-06, 05:54

    Gerb. G. Landsbergis pasiūlė idealų variantą – ŠĮ SEIMĄ LAUK. Bet op-ozicija prieštarauja. PRIEŠTARAUJA PRRINKTI lyt-psich, polit-ekonom iškrypėlius!!!???…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...