infa.lt

Flavonoidų trūkumas racione lemia atminties praradimą

02 birželio
09:10 2023

Išvados pagrįstos 15 metų trukusiais JAV mokslininkų tyrimais. Atlikdami ilgalaikį eksperimentą su vyresnio amžiaus dalyviais, jie patvirtino, kad nesubalansuota mityba lemia atminties silpnėjimą ir atvirkščiai – flavonoidų papildai lėtina pažinimo funkcijų silpnėjimą.

Flavonoidai – tai augalų polifenolių klasė, pasižyminti antioksidacinėmis savybėmis ir randama vaisiuose bei daržovėse. Prieš kurį laiką mokslininkai nustatė, kad su amžiumi susijęs atminties praradimas yra susijęs su dantytosios klostės (gyrus dentatus), – svarbios smegenų hipokampo srities, pokyčiais, o jos funkcijos pagerėjimas priklauso nuo flavonoidų.

Tolesni laboratoriniai eksperimentai parodė, kad flavonoidų bioaktyvioji medžiaga epikatechinas gerina atmintį ir skatina neuronų bei kraujagyslių augimą hipokampe. Šių išvadų pagrindu buvo atliktas ilgalaikis klinikinis tyrimas, kurio metu įvertinta flavonoidų papildų nauda atminties funkcijoms.

Daugiau kaip 3500 vyresnio amžiaus savanorių trejus metus kasdien vartojo flavonoidų papildus (500 mg, įskaitant 80 mg epikatechino) arba placebą. Prieš eksperimentą, po jo ir eksperimento metu mokslininkai testais vertino pažinimo funkciją bei daugelį laboratorinių parametrų.

Stebėjimai parodė, kad papildas buvo naudingas flavonoidų stokojantiems savanoriams.

Pasibaigus pirmiesiems eksperimento metams, atminties rodikliai pagerėjo 16%, palyginus su jų pačių rodikliais tyrimo pradžioje, ir 10%, palyginti su placebo grupe. Teigiamas poveikis išliko mažiausiai dvejus metus.

Mokslininkai pažymėjo, kad mitybos pokyčiai turėjo įtakos tik atminties procesams, už kuriuos atsakingas hipokampas. Kitose smegenų srityse pokyčių nebuvo.

Dabar tyrėjai ketina patvirtinti savo išvadas su grupe savanorių, kuriems labai trūksta flavonoidų. Jei tai pavyks, toks poveikis galėtų tapti prevencine priemone daugeliui žmonių, nes tam tikras su amžiumi susijęs atminties praradimas yra beveik neišvengiamas.

Išvada: valgykite daugiau daržovių ir kartais vaisių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 199

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. rasa    -  2023-06-09, 18:56

    Puikus straipsnis

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....