infa.lt

„Bayraktar” dronai ne tokie jau ir geri – po metų kovų Ukrainoje, jų praktiškai neliko

29 gegužės
10:52 2023

„Bayraktar” atakuoja | Foto: AA Arşiv / TRT Haber

Pirmaisiais Rusijos ir Ukrainos karo mėnesiais Turkijos bepiločiai lėktuvai „Bayraktar TB2” buvo vadinami Ukrainos gelbėtojais ir karo ateitimi, rašo „Business Insider” leidinys.

Pasirodė daugybė pranešimų ir vaizdo įrašų, kuriuose Ukraina šiais ginklais smogė Rusijos tankams, šarvuočiams ir patruliniams laivams. Jų populiarumas net įkvėpė virusinę liaudies dainą.

Tačiau praėjus šiek tiek daugiau nei metams, kadaise vertinti dronai beveik visi buvo numušti, o tie, kurie liko, pasak eksperto, atlieka tik žvalgybines funkcijas.

„Bendras tokių dronų kaip TB2 vertinimas yra toks, kad jie gerai veikia ten, kur nėra prieš juos nukreiptos sudėtingos oro ir elektroninio karo gynybos – „Insider” sakė Samuelis Bendetas, bepiločių ir robotizuotų karinių sistemų analitikas ir ekspertas iš Karinio jūrų laivyno analizės centro (Center for Naval Analyses).

„Būdamas palyginti lėtas ir žemai skrendantis bepilotis orlaivis gali tapti įvairių gerai organizuotų oro gynybos sistemų taikiniu – tai matėme Libijoje ir Kalnų Karabache.”

Nors pirmaisiais karo mėnesiais Rusija buvo pažeidžiama Ukrainos bepiločių orlaivių smūgių, netrukus ji patobulino savo elektroninę karybą ir nuo to laiko sėkmingai numušinėja ir trikdo daugelį Ukrainos bepiločių orlaivių.

„Kai tik Rusijos kariuomenė susitvarkė, jai pavyko numušti daug TB2”, – sakė Bendetas.

Pernai Ukraina sakė, kad nuo Rusijos invazijos pradžios gavo 50 TB2 bepiločių orlaivių, tačiau iki 2022 m. pabaigos jie beveik išnyko iš mūšio lauko.

Rusijos oro gynybos pajėgų vadas generolas leitenantas Andrejus Deminas teigė, kad balandį rusų pajėgos sunaikino daugiau kaip 100 šių dronų, rašo „Insider”..

Dabar Ukraina daugiausia naudoja TB2 žvalgybos ir stebėjimo tikslais, o ne puolimui, sakė Bendetas.

Ukrainos pajėgos naudoja „pažangią dronų optiką ir jutiklius, kad nukreiptų kitus dronus atakoms ir tuo pat metu liktų už Rusijos oro ir elektroninių gynybos sistemų veikimo zonos ribų”, sakė jis.

Neseniai atliktame vertinime teigiama, kad Rusija pirmauja dronų kare, ir apskaičiuota, kad jos pajėgos kiekvieną mėnesį numuša apie 10 000 Ukrainos dronų.

Jungtinės Karalystės Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad elektroninis karas yra „esminis Rusijos taktikos komponentas”, prisidedantis prie didžiulių Ukrainos bepiločių orlaivių nuostolių.

RUSI tyrėjai teigė, kad po „katastrofiško” Rusijos kariuomenės pasirodymo invazijos pradžioje, ji prisitaikė prie Ukrainos atstūmimo, net ir susidūrusi su prasta kariškių morale ir efektyviai panaudodama sunkiąją kariuomenę bei oro pajėgų atakas.

Ukraina vis dar turėjo iniciatyvą, tačiau „Rusijos kariuomenei prisitaikant, negali būti vietos nusiraminimui”, – teigiama pranešime.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 300

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. R    -  2023-05-29, 23:04

    Greičiausiai ir lietuvių pirktas už suaukotus pinigus dronas nukeliavo į laužą. Na, bet užtai Tapinas gerai palošė Monte Carlo.

    Atsakyti į šį komentarą
    • VŽA    -  2023-05-30, 09:10

      Gerb. „R”, nekalbėkite blogai apie Tapiną, jis verslininkas, todėl vykdo pelningą verslą… Žmogeliai savo atliekamus pinigus aukoja, net ir religinių verslų verslininkams…

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....