infa.lt

EK skiria Nyderlandams 1,47 mlrd eurų gyvulininkystės ūkių uždarymui – kad neterštų oro

04 gegužės
06:30 2023
Technologijos ir žemės ūkis

nuotr.: industrywired.com

Europos Komisija, vadovaudamasi ES valstybės pagalbos taisyklėmis, patvirtino dvi Nyderlandų schemas, kurių bendras biudžetas – apie 1,47 mlrd. eurų, skirtas azoto taršai gamtos apsaugos teritorijose mažinti, tai yra gyvulininkystės ūkiams uždaryti.

Šiomis priemonėmis bus prisidedama prie ES strateginių tikslų, susijusių su Europos ekologiniu susitarimu, įgyvendinimo.

Savo ruožtu, Nyderlandų valdžia pranešė Komisijai apie savo planus patvirtinti šias dvi gyvulininkystės ūkių naikinimo schemas, pavadintas LBV ir LBV plius, pagal kurias gyvulininkystės ūkininkams bus kompensuojama už savanorišką galutinį gyvulininkystės teritorijų uždarymą.

Atkreiptinas dėmesys, kad šiose programose gali dalyvauti TIK smulkieji ir vidutiniai gyvulių augintojai, stambiųjų tai nepaliečia.

Pagal tai sprendžiant galima daryti prielaidą, jog siekiama tiesiog atimti pragyvenimo galimybę ištisoms būsimųjų ūkininkų kartoms, koncentruojant gyvulių – maisto auginimą tik stambiųjų rankose.

Žadama, kad pagal programą bus kompensuojama nuo 100% iki 120% ūkio vertės, kas rodo, jog savo ūkius uždarę ir pragyvenimo šaltinio atsisakę ūkininkai vėliau galės kaltinti tik save.

Negalės sakyti, kad juos apgavo, nors apgavystė paviršiuje – tokiam didžiuliam skaičiui ūkininkų uždarius savo veiklą – neišvengiamai kils mėsos kaina, ir ne tik Nyderlanduose, bet ir tose šalyse, į kurias jie ją eksportuoja.

Mėsa taps prieinama ne visiems žmonėms – jiems bus siūlomi pakaitalai. Tai tiesiog akivaizdus sprendimas, kurio pasekmių kukliau gyvenantys negalės išvengti.

Ir taip kova už su oro užterštumu virs kova prieš žmonių galimybę apsirūpinti maistu.

Beje, tie ūkininkai, kurie pasirašys savo ūkių uždarymo sutartį – nebegalės šia veikla užsiimti niekur Europos Sąjungoje.

Dabar žvilgtelėkime į visą paveikslą Žemės mastu. Mažytė Olandija nustoja eksportuoti didžiąją dalį mėsos. Esą nuo to sumažės azoto tarša. Pasaulio mastu tai yra nulis, net mažiau už nulį.

Tačiau Olandijos ir ES mastu – kils mėsos kaina, o daugybė žmonių (jei tokių bus), praras ištisų kartų pragyvenimo šaltinį bei kokybišką maistą.

Nyderlandų ūkininkai dabar yra labai spaudžiami bloginant jų verslo sąlygas – jie rengia masinius protestus  su traktoriais, kurie pagarsėjo visame pasaulyje, jie turi įkūrę juos palaikančią partiją, kuri per praėjusius rinkimus gavo nemažai vietų parlamente.

Jie kovoja už savo išlikimą.

Tačiau prieš juos jų valdžia, ES valdžia ir didžiuliai pinigai.

Ar jie atlaikys? – Pamatysime neilgai trukus, nes ūkių uždarymų kompensavimo programos galioja tik iki 2028 m. vasario 27 dienos.

Kanadoje reikalai panašūs, tik truputį iš kitos pusės – ten aukštos pieno produktų kainos ir ūkininkai būna priversti išpilti dalį pieno, kurio pagaminama daugiau, nei leidžia kvotos.

Kvotos įvestos tam, kad būtų išlaikomos pieno kainos, kas yra visiškai nenaudinga vartotojams ir netgi ūkininkams, priverstiems pilti pieną lauk, užuot jį pardavus,

Šiame straipsnyje kalbama apie ūkininką, priverstą skaudama širdimi išpilti 30 000 litrų pieno, kad tik dėl per didelės pasiūlos nenukristų pieno kainos.

Jis to pieno negali parduoti, nes nepasterizuotą pieną pardavinėti draudžiama, o perdirbėjai daugiau nesuperka.

Šiame vaizdo įraše galite matyti, kaip ūkininkas išpila į kanalizaciją savo pieną.

Ar tai tikrai tas kapitalizmas kurio mes norėtume?

Su Lietuva susidoroti bus kur kas lengviau – čia daugybė žemių dirvonuoja, žmonės nebegali išgyventi bėga į užsienį, tie, kurie laiko gyvulius turi registruoti kiekvieną, prižiūrėti pagal „gyvūnų gerovės” reikalavimus ir t.t. ir pan.

Jie jau užspausti. Dar paspaudus – gali būti taip, jog jie mielai atsisakys to ūkio, kad galėtų ramiai pragyvent likusį gyvenimą.

Lietuvoje liks danų kiaulidės ir stambiųjų žemvadžių ūkiai, kurie galės drąsiai diktuoti savo kainas ir reikalavimus. Mėsą daugelis valgys tik per šventes.

Tokia niūri prognozė, kurios išsipildymo galima būtų išvengti optimaliu atveju – jei LVŽS iš tiesų būtų valstiečiai ir atstovautų valstiečiams.

Deja, to nesimato. Galbūt todėl. kad partijos vadovas stambus žemvaldys?

Jei neatsiras Lietuvoje kitos politinės jėgos, kuri apsiimtų ginti Lietuvos apsirūpinimo maistu saugumą – smulkius ir vidutinius ūkininkus  – bus labai liūdna. ES vadovybei oras yra svarbiau už maistą, kas rodo, jog žmonių gerovė jai visai nerūpi.

Jei nepasirūpinsime savimi patys – nepasirūpins nieks kitas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 161

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. VŽA    -  2023-05-04, 07:01

    Labai siektinas pavyzdys Lietuvai. Norint padaryti ekologiška šalimi, reikia uždrausti ne tik gyvulininkystę, bet visą žemės ūkį, nes naudojamos trąšos…
    Blogiau su automobiliais, nes pakeitus į arkliukus, ir jie prisidėtų prie globalinio atšilimo…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Biomasė    -  2023-05-04, 09:00

      Čia pribezdėdamas sunaudoji daug elektros ir bezdalų, kas irgi šildo mūsų planetą. Siūlyčiau nusišauti su durų rankena, kad pasiektum ekologinę nirvaną.

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Tomas Jakutis    -  2023-05-04, 14:12

    Europos Komisija, nedemokratinė žmonių nerinkta institucija, siekia sviestą sūrį ir mėsą padaryti paprastiems žmonėms neįperkamą, kad juos vartoti galėtų tik patys turtingiausieji.
    Europos Komisija yra akivaizdus žmonių priešas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...