infa.lt

Naujas anekdotas – valdantieji kurs korupcijai atsparią aplinką

04 gegužės
06:20 2023

Viešieji pirkimai, korupcija

Vakar Vyriausybė pritarė teisės aktų paketui, kuriuo siekiama įgyvendinti 2022-2033 metų nacionalinės darbotvarkės korupcijos prevencijos klausimais strateginį tikslą – sukurti korupcijai atsparią aplinką viešajame ir privačiame sektoriuose.

Reikėtų priminti, jog ši kova su korupcija tęsiasi nei daug, nei mažai – visus 30+ Lietuvos nepriklausomybės metų ir jos metu nebuvo nuteistas nė vienas rimtas korupcionierius.

O ir kam pažeisti įstatymus, kai galima juos susikurti tokius, pagal kuriuos nebus įmanoma nieko įrodyti?

Prisiminkime E.Masiulio bylą – net pagavus už rankos – įrodymų pritrūko ir pirmosios instancijos teismas pilnai išteisino visą „paskolų davėjų ir gavėjų” komandą. Ir tik prokuroro dėka ši byla dar iki galo nenumarinta, o Darbo ir Liberalų partijos iki šiol yra teisiamos.

Nežiūrint į tai, teisiamos partijos pirmininkė yra ir Seimo pirmininkė. Kas galėtų paneigti, kad  nuteisti nieko neįmanoma todėl, kad Seimo pirmininkės partija priklauso valdančiajai daugumai? Daugeliui tai bus tik retorinis klausimas, į kurį jie žino aiškų atsakymą.

Tačiau nežiūrint į tai, kova su korupcija vyksta net dulkės rūksta.

Vakar dienos Vyriausybės pranešime, teisingumo vice-ministras, Elanas Jablonskis pranešime pareiškė, jog:

„Didžiausio proveržio (kovoje su korupcija) leis pasiekti paslaugų skaitmenizavimas ir duomenų atvėrimas.

Kompleksinėmis priemonėmis sieksime mažinti rizikas viešuosiuose pirkimuose. Tikimės, kad 2025 m. visi viešieji pirkimai bus atviri, bus užtikrintas valdymo skaidrumas. Informacinė sistema SAULĖ IS leis efektyvinti viešųjų pirkimų procesus, sumažinti korupcines rizikas”.

Na taip, žinoma, viešieji pirkimai – čia nusiplauna daugiausiai milijonų. Bet pala – o kas juos išplauna? Ar ne patys tie, kurie šiandien vėl skelbia žygį su korupcija?

Paimkime šviežią pavyzdį – būsimą NATO aukščiausio lygio susitikimą Vilniuje.

„Užsienio reikalų ministerija (G.Landsbergis) registravo atskirą įstatymo projektą šiam renginiui organizuoti, kuriuo visus, su Aljanso susitikimo renginių organizavimo klausimus siūlyta leisti spręsti neskelbiamų derybų būdu.”

Va ir skaidrūs viešieji pirkimai. Tuo iškart suskubo pasinaudoti „Litexpo“. Pranešama, kad dėl neskelbiamų derybų būdu atrinktos, vienintelės pasiūlymą teikti pakviestos ryšio paslaugų bendrovės (NATO susitikimui), Lietuva galėjo permokėti beveik 1 mln. eurų. Vienas iš „Litexpo“ valdybos narių yra Aleksandras Golod, kuris nuo 2017 m. dirba ir AB „Telia Lietuva“ stambaus verslo pardavimų padalinio vadovu. Būtent „Telia” ir pasirinkta teikti tas paslaugas neskelbtinų derybų būdu. Plačiau apie tai:

E.Jablonskis toliau pristato valdžios kovos su korupcija peripetijas:

„Kovoje su korupcija padės ir veiksmingesnės baudžiamojo persekiojimo priemonės. Daugiau dėmesio numatoma skirti smulkiosios korupcijos užkardymui,  į tyrimus įtraukti visas kontrolės institucijas. Siekiant veiksmingesnio baudžiamojo persekiojimo, taip pat planuojama atlikti ikiteisminio tyrimo proceso blogosios ir gerosios praktikos ir veiksnių analizę.”

Taigi, kovos su smulkme, kuri tėra tik didžiosios korupcijos, vykstančios pačioje viršūnėje, mažas atspindys. Jie sutelks valstybės resursus nuožmiai kovai su gydytojui atnešta saldainių ar kavos dėžute, jie visaip imituos gigantišką kovą su kelių inspektorių korupcija, o tuo tarpu pasienyje šniokš didžiuliai vilkikai pakrauti kontrabandinių cigarečių, o kai kur ir narkotikų.

NATO susitikimas Vilniuje kainuos „nedaug” – 38 mln eurų. Seimo narys L. Savickas užduoda klausimus

Taip pat jie kovos su bobutėmis, neišgalinčiomis išgyventi iš varganų pensijų ir todėl prisiduriančiomis turguje parduodant pirmąsias žibuokles, uogas ar grybus.

Tačiau tuo pačiu prie mokyklų rikiuosis narkotikų pardavėjai su vienintele „doze” kišenėje – mažu kiekiu, už kurį stumiama sumažinta bausmė.

Jie dėl ne pagal taisykles užrašytos etiketės baus ūkininkus turguje (VMVT jau pagarsėję tame), o tuo metu nauji „masiuliai” pardavinės įstatymus „dėžutėse”, ne skaitmenine, o paprasto kyšio forma, tik dabar bus atsargesni, o gal įspėjami iš anksto, kad juos jau seka, todėl reikėtų pasisaugoti.

Taip pat į kalėjimus toliau keliaus mobilieji telefonai, pinigai ir narkotikai, kurių „nepastebės” apsauga, ir telefoniniai sukčiai, saugomi už grotų valstybės, toliau darys savo nusikaltimus.

Visa tai liudija seną amžiną tiesą – kai vilkas tampa avių prižiūrėtoju – vargas avims. Net tada, kai jis bliauna avies balsu, bandydamas jas nuraminti – „aš rūpinuosi jūsų gerove, kovoju su jūsų priešais, tikėkite manimi”.

Ir avys tiki. O kas joms belieka? Juk jos tik avys.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 155

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. VŽA    -  2023-05-04, 07:13

    Kam tada kovoti su tuo, ko nėra? Juk per 30 metų nėra ne vieno nuteisto, tai su kuo kovoti?
    Lietuvoje ir pedofilijos nėra…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Idomu,    -  2023-05-04, 10:30

    kiek bus isvogta ta intencija?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Kaip pavadinsi    -  2023-05-04, 11:13

    Korupcijai atspari aplinka, tai kaip šarvai, kuriuos užsidedi ir žudai kitus.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....