infa.lt

Pentagonas tiria slaptų dokumentų apie Ukrainos pasirengimą kontrpuolimui, nutekinimą

07 balandžio
09:54 2023

Šią savaitę socialinėje žiniasklaidoje pasirodė įslaptinti kariniai dokumentai, kuriuose išsamiai aprašyti JAV ir NATO planai stiprinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas prieš jos kontrpuolimą, praneša „The New York Times” (NYT).

Tačiau analitikai daro prielaidą, kad slapti dokumentai galėjo būti pakeisti prieš juos paskelbiant, nes juose „pervertinami per karą žuvę ukrainiečiai ir nepakankamai įvertinas žuvusių Rusijos karių skaičius”, remiasi NYT aukšto rango JAV administracijos pareigūnais.

Pasak laikraščio, „visiškai slaptuose” dokumentuose įvertinta „konflikto padėtis kovo 1 d.”. Jie buvo išplatinti per „Twitter” ir „Telegram”. Visų pirma pateikiamos numatomų ginklų tiekimo grafikų nuotraukos, minimas Ukrainos karių ir batalionų skaičius, tačiau „jokių konkrečių kovinių planų” – pavyzdžiui, kaip, kada ir kur ketinama pradėti puolimą – nėra.

NYT pažymi, kad šie dokumentai „neabejotinai suteikia daug viliojančių užuominų”. Be kita ko, juose minimas JAV daugkartinių raketų sistemų HIMARS šaudmenų sunaudojimas, kurio Pentagonas anksčiau neatskleidė (konkrečių skaičių leidinys nepateikia).

Kitame dokumente išvardijami Ukrainos kariniai daliniai, jų įranga ir mokymų tvarkaraštis sausio-balandžio mėnesiais. Jame pateikiama 12 kovinių brigadų suvestinė, iš kurių devynias, matyt, rengia ir apginkluoja JAV ir kitos NATO šalys.

Šešios iš šių devynių brigadų turi būti apmokytos iki kovo 31 d., o likusios – iki balandžio 30 d. Iš viso šioms devynioms brigadoms prireikė daugiau kaip 250 tankų ir daugiau kaip 350 karinių transporto priemonių. Ekspertų skaičiavimais, kiekvienoje brigadoje turi būti 4-5 tūkst. karių.

Nežinoma, kaip dokumentai pateko į socialinius tinklus, tačiau, kaip pažymi laikraštis, jie, be kita ko, platinami prorusiškuose „Telegram” kanaluose. Analitikai perspėjo, kad dokumentai „gali būti selektyviai pakeisti, siekiant skleisti Kremliaus dezinformaciją”.

Ypač vienoje iš skaidrių minima, kad Ukraina neteko 71 500 karių. Kartu ekspertai patikslina, kad kai kurie dokumentai vis dėlto „atrodo autentiški”.

JAV administracija „stengiasi pašalinti” dokumentus, tačiau kol kas to padaryti nepavyko, rašo NYT. „Žinome apie pranešimus (apie nutekintus dokumentus”) socialiniuose tinkluose, ir (Gynybos departamentas) nagrinėja šį klausimą”, – leidiniui sakė Pentagono atstovės spaudai pavaduotoja Sabrina Singh.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 120

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...