infa.lt

Lenkija apie naują ekonominę bendriją, kartu su Rumunija ir Ukraina

29 kovo
13:30 2023

Lenkijos Ministras Pirmininkas Mateuszas Morawieckis antradienį Bukarešte išdėstė savo viltis sukurti naują Vidurio ir Rytų Europos ekonominę bendriją, kurioje dalyvautų Rumunija ir Ukraina, praneša „Euractiv” leidinys.

Bukarešte vykusiose Lenkijos ir Rumunijos tarpvyriausybinėse konsultacijose M. Morawieckis pabrėžė, kad Lenkijos ir Rumunijos bendradarbiavimas yra labai svarbus siekiant, kad regiono balsas būtų geriau girdimas.

„Negalime žiūrėti į Europos Sąjungą kaip į tuos, kurių reikia klausytis ir kurių geriausi sprendimai visada turi būti vežami lagamine į Bukareštą ar Varšuvą”, – cituoja jį visuomeninis transliuotojas TVP.

Pasak Lenkijos premjero, regiono šalimis naudojosi stipresnės Vakarų ir Rytų šalys, pažymėdamas, kad kai po komunizmo žlugimo šis regionas pirmą kartą perėjo prie kapitalizmo, „Vakarai naudojosi mumis savo tikslais”.

Praėjusią savaitę M. Morawieckis taip pat išdėstė savo Europos ateities viziją, sakydamas kalbą Heidelbergo universitete (Vokietija) ir pabrėždamas suverenių nacionalinių valstybių vaidmenį prieš Europos federaciją.

„Niekas geriau nei nacionalinės valstybės neužtikrins tautų laisvės, jų kultūros, socialinio, ekonominio, politinio ir karinio saugumo”, – sakė M. Morawieckis ir pridūrė, kad „kitos sistemos yra iliuzija arba utopija”, įspėdamas apie tolesnę ES federalizaciją.

Nauja ekonominė bendrija

M. Morawieckis taip pat pasiūlė Lenkijai ir Rumunijai plėtoti bendradarbiavimą trikampyje su Ukraina, kuris padėtų sustiprinti investicijas ir karinius strateginius ateities planus bei leistų sukurti „naują ekonominę bendruomenę Vidurio ir Rytų Europos regione”.

Rumunijos ministro pirmininko Nicolae Ciucă nuomone, 2022 m. buvo „vaisingi Lenkijos ir Rumunijos verslo bendruomenei”, – šalių tarpusavio prekybos apimtys siekė 11 mlrd. eurų – tai 20% daugiau nei 2021 m.

Lenkijos delegacija į Rumuniją atvyko antradienį. Konsultacijose, be M. Morawieckio, taip pat dalyvavo užsienio reikalų, gynybos, Europos reikalų ir kultūros ministrai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 202

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. nežinomas žmogus.    -  2023-03-29, 21:32

    Teisingai,kam liacham lietuviškas bydlo .vagišanai30m baliavojo ,parceliavo žemes,miškus.dabar žviegia duokit,ginkit.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Visai kaip toje Rusijos reklamoje kur sakoma: "Sumokek mokesčius ir miegok ramiai"....

Ta nuotrauka straipsnio virsuje smarkiai jau apsidevejo, reiktu i nauja pakeisti, kur daugiau realybe atitinka.......

Laba ačiū už straipsnį. Iš tiesų žiniasklaida naudojama ne tik vienpusei propagandai, cenzūrai ir žodžio...

Ukraina laukia taves......

Nėra jokių konservatorių Lietuvoje, nėra tokios partijos. Jei būtų konservatorių partija, tokių nesąmonių Lietuvoje nebūtų....

Aktuali tema, gal net gyvybiškai reikšminga. Išties vakarai (idėjos, vizijos prasme) atsidūrė aklavietėje. Nors ne...