infa.lt

World Athletics taryba uždraudė transseksualams dalyvauti moterų varžybose

24 kovo
14:50 2023

Mergina treniruojasi ant strypo

Pasaulio lengvosios atletikos taryba (World Athletics) nuo kovo 31 d. uždraudė transseksualams sportininkams, iš vyrų tapusiais moterimis jau po lytinės brandos, dalyvauti tarptautinėse moterų lengvosios atletikos varžybose, pranešė organizacijos spaudos tarnyba.

Taryba taip pat patvirtino naujas taisykles, taikomas sportininkams, turintiems lyties vystymosi sutrikimų (DSD). Norėdami dalyvauti moterų varžybose, tokie asmenys turės palaikyti mažesnį nei 2,5 nmol/l testosterono kiekį bent 24 mėnesius prieš varžybas.

Pasaulio lengvosios atletikos spaudos tarnyba pranešė, kad vasario ir sausio mėnesiais taryba konsultavosi su įvairiomis suinteresuotosiomis šalimis, įskaitant federacijas nares, tarptautiniu olimpiniu komitetu (TOK) ir transseksualų teisių organizacijų atstovus. Pranešime spaudai teigiama, kad daugiau nei dešimtmetį atliekami tyrimai liudija, jog transseksualai turi fizinį pranašumą moterų varžybose.

„Tačiau šiuo metu tarptautiniu mastu lengvosios atletikos varžybose nedalyvauja nė vienas transseksualas sportininkas, todėl nėra konkrečių įrodymų, kokį poveikį šie sportininkai turės sąžiningoms moterų varžyboms lengvojoje atletikoje”, – teigia organizacija.

Tokiomis aplinkybėmis Taryba nusprendė pirmenybę teikti sąžiningumui ir moterų varžybų vientisumui, o ne įtraukumui.

Taryba susitarė sudaryti darbo grupę, kuri veiks vienerius metus ir toliau svarstys transseksualų įtraukimo į varžybas klausimą. Ją, be kita ko, sudarys nepriklausomas pirmininkas, ne daugiau kaip trys Pasaulio lengvosios atletikos tarybos nariai, transseksualus sportininkas, trys nacionalinių federacijų atstovai ir Pasaulio lengvosios atletikos sveikatos ir mokslo departamento atstovai.

2021 m. lapkritį TOK paskelbė naują dešimties punktų koncepciją dėl lytinės tapatybės ir lyčių skirtumų. Jos esmė ta, kad transseksualams turėtų būti leista varžytis be jokių apribojimų, ir be testosterono testų.

TOK pasiūlymai, įsigalioję po Pekino žiemos olimpinių žaidynių, sulaukė neigiamos pagrindinių tarptautinių federacijų, tokių kaip Pasaulio lengvosios atletikos, UCI ir Tarptautinės irklavimo federacijos (FISA), specialistų reakcijos.

Pasaulio lengvosios atletikos prezidentas Sebastianas Coe sakė: „Tačiau mes ir toliau laikomės nuomonės, kad visų pirma turime užtikrinti sąžiningumą sportininkių atžvilgiu. Vadovausimės moksliniais duomenimis apie fizinį pajėgumą ir vyrų pranašumą, kurie neišvengiamai vystysis ateinančiais metais. Gavę daugiau įrodymų, peržiūrėsime savo poziciją, tačiau manome, kad sąžiningumas moterų kategorijoje lengvojoje atletikoje yra svarbiausia.”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 140

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....