infa.lt

Stanforde sukurtas „ChatGPT” analogas, kuriam apmokyti išleista tik 600 JAV dolerių.

22 kovo
06:30 2023

Dirbtinis intelektas

Kalbos modeliai tampa bauginančiai prieinami. „Alpaca AI” daugeliu atžvilgių yra toks pat geras kaip ir pripažintas „ChatGPT„, tačiau jis pagrįstas atvirojo kodo kalbos modeliu, o jo apmokymas kainuoja mažiau nei 600 JAV dolerių.

Panašu, kad netolimoje ateityje susidursime su nekontroliuojamo ir nereguliuojamo dirbtinio intelekto, kurio galimybių ribų niekas iš tikrųjų nežino, banga.

Prieš šešis mėnesius didelių kalbos modelių kūrimą sekė tik mokslininkai ir ekspertai. „ChatGPT” atsiradimas 2022 m. pabaigoje išleido džiną iš butelio. Dabar mašinos gali bendrauti su žmonėmis taip, kad beveik nesiskiria nuo pašnekovų iš kūno ir kraujo.

Jos gali akimirksniu kurti eilėraščius ir rašyti programinį kodą, be to, jos tobulėja astronominiu greičiu ir grasina pakeisti visuomenę dar prieš mums tai suvokiant.

Daugelis kitų bendrovių – „Google”, „Apple”, „Baidu”, „Amazon” – taip pat stengiasi neatsilikti ir kuo greičiau pristatyti savo pasiekimus, prijungdamos juos prie įvairiausių programų ir paslaugų. Kalbos modeliai skinasi kelią į paieškos sistemas, automobilius, telefonus, televizorius ir robotus, rašo „New Atlas” leidinys.

Iki šiol tokių modelių kūrimas buvo ilgas ir brangus reikalas, todėl nebuvo taip sunku juos reglamentuoti, tačiau Stanfordo universiteto mokslininkų komanda sukūrė dirbtinį intelektą, kurį galima apmokyti vos už 600 dolerių.

Jis pagrįstas Meta laboratorijoje sukurtu atviruoju kalbos modeliu „LLaMA 7B” – mažiausiu ir pigiausiu iš šios šeimos. Bazinė jo versija daugeliu atžvilgių gerokai atsilieka nuo „ChatGPT” modelio.

Tada tyrėjai į GPT modelį su prašymu parodyti mokymo dialogų su instruktoriais įrašus ir padėti kurti panašius tekstus. Visa tai buvo automatizuota naudojant „OpenAI” pateiktą API. Per trumpą laiką komanda surinko 52 000 pavyzdinių dialogų, kuriuos buvo galima naudoti tolesniam LLaMA modelio mokymui. Visa tai kainavo mažiau nei 500 JAV dolerių.

Modeliui tiksliai sureguliuoti jie turėjo išleisti dar mažiau nei šimtą dolerių. Tam prireikė trijų valandų ir aštuonių 80 GB A100 debesų procesorių. Po to modelis, pavadintas „Alpaka”, buvo išbandytas lygiagrečiai su „ChatGPT”, priverčiant jį atlikti įvairias užduotis: rašyti el. laiškus, socialinių tinklų žinutes ir didinančias našumą programas. „Alpaca” surinko 90, o „GPT” – 89 balus.

Kūrėjai buvo sužavėti tokiu našumu, nors supranta, kad jų rezultatas gali neatspindėti viso vaizdo. Kartu jie tiki, kad optimizavus jį galima dar labiau sumažinti mokymo išlaidas, todėl „Github” svetainėje paskelbė 52 000 klausimų, taip pat kodą naujiems klausimams generuoti.

Visa tai reiškia, kad netrukus atsiras neribotas skaičius nekontroliuojamų kalbos modelių, kuriuos sukurs žmonės, ne itin skrupulingai pasirenkantys būdus užsidirbti pinigų.

„OpenAI” vadovas Samas Altmanas neseniai viename interviu prisipažino, kad baiminasi dezinformacijos bangos, taip pat dėl didėjančio nedarbo, iššaukto generatyvinių modelių, tokių kaip „GPT-4”. Tuo pat metu dirbtinis intelektas gali būti „didžiausia kada nors sukurta technologija” ir labai pagerinti gyvenimą, tačiau jo keliami pavojai taip pat yra labai realūs.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 123

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....