infa.lt

Australija pasirinkta kaip bandomoji Centrinio banko skaitmeninės valiutos – CBDC – aikštelė

19 kovo
17:55 2023

CBDC - skaitmeninė valiuta

Australija – naujausia šalis, tapusi G7 grupės CBDC bandomąja aikštele. CBDC reiškia centrinio banko skaitmeninę valiutą. Tai skaitmeninė šalies valiutos forma, kurią išleidžia ir palaiko tos šalies centrinis bankas. Skirtingai nuo tradicinės fiat valiutos, kuri yra fiziniai grynieji pinigai, CBDC yra visiškai skaitmeninė ir gali būti naudojama tik  elektroninėms operacijoms, praneša „Five8” portalas.

CBDC sukurti taip, kad suteiktų daug kriptovaliutų privalumų, pavyzdžiui, greitų ir pigių sandorių, kartu užtikrinant tradicinės fiat valiutos stabilumą ir palaikymą. Jie taip pat suteikia centriniams bankams galimybę DAUGIAU KONTROLIUOTI pinigų sistemą, leisdami jiems sekti sandorius ir stebėti pinigų pasiūlą realiuoju laiku.

Kur tai mus nuves?

Yra dviejų tipų CBDC: mažmeniniai CBDC ir didmeniniai CBDC. Mažmeniniai CBDC yra skirti plačiajai visuomenei ir gali būti naudojami kasdienėms operacijoms, kaip ir fiziniai grynieji pinigai ar skaitmeninė mokėjimo sistema. Didmeniniai CBDC skirti naudoti finansų įstaigoms, pavyzdžiui, bankams, ir naudojami didelės apimties tarpbankinėms operacijoms.

CBDC yra palyginti nauja koncepcija, ir tai yra centrinių bankų bandymas užbėgti už akių blokų grandinei (Blockchain) ir decentralizuotiems (anoniminiams) sandoriams. Jei ji bus sėkminga, mūsų ateityje laukia visuomenė be grynųjų pinigų, kurioje pinigus visiškai kontroliuos elitiniai bankininkai. Grynieji pinigai yra karalius, o jei bankininkai PILNAI kontroliuoja grynuosius pinigus, jie yra karaliai.

Po vakar paskelbto Australijos rezervų banko (RBA) ir Skaitmeninių finansų kooperatyvo tyrimų centro (DFCRC) pranešimo „Commonwealth Bank” (CBA) palankiai įvertino galimybę bendradarbiauti tiek su konkurentu „ANZ”, tiek RBA, tiek DFCRC, tiek su kitais industrijos dalyviais, siekiant ištirti centrinio banko skaitmeninės valiutos (CBDC) Australijoje naudojimo ypatybes.

Štai tik keletas trumpų galimų CBDC trūkumų ir susirūpinimą keliančių klausimų:

  • Su privatumu susijusios problemos: CBDC galėtų suteikti centriniams bankams ir vyriausybėms precedento neturinčią prieigą prie piliečių finansinių sandorių, todėl kiltų susirūpinimas dėl privatumo ir asmens laisvių.
  • Kibernetinio saugumo rizika: Skaitmeninė valiuta yra pažeidžiama dėl kibernetinių atakų, dėl kurių asmenys ir institucijos gali patirti didelių finansinių nuostolių. Be to, kadangi CBDC remiasi centralizuotomis duomenų bazėmis, viena ataka gali pakenkti visai sistemai.
  • Finansinis stabilumas: CBDC įvedimas gali destabilizuoti esamą finansų sistemą, ypač jei jie išstumtų tradicinius bankų indėlius, o tai galėtų pakenkti bankų gebėjimui skolinti ir finansuoti ekonomiką.
  • Įgyvendinimo sunkumai: CBDC įgyvendinimas pareikalautų didelių investicijų ir infrastruktūros, ypač besivystančiose šalyse. Be to, reikėtų gerokai pakeisti žmonių požiūrį į pinigus ir jų naudojimą.
  • marginalizuotų bendruomenių atskirtis: Kai kurie ekspertai nerimauja, kad CBDC gali dar labiau išskirti marginalizuotas bendruomenes, ypač tas, kurios neturi prieigos prie skaitmeninės infrastruktūros arba yra kitaip finansiškai pažeidžiamos.
  • Poveikis pinigų politikai: CBDC galėtų suteikti centriniams bankams didesnę pinigų pasiūlos kontrolę, tačiau tai taip pat galėtų apriboti jų galimybes naudoti pinigų politiką ekonomikai stabilizuoti krizės metu.
  • Visa žmonija galėtų tapti pilnai kontroliuojama.

Aš esu už pinigų decentralizaciją, o šiuo metu CBDC kelia rimtą pavojų atskiriems piliečiams. Ypač tiems, kurie gali norėti suabejoti dabartine vyriausybe arba pačiu Centriniu banku.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 508

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Už įsitikinus žmonės buvo atleisti iš darbo!!!! guglas tapo totalitariniu įrankiu. Nuo kada žmonėms draudžiama...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....