infa.lt

Žmogaus ir mašinos oro mūšis baigėsi neabejotina dirbtinio intelekto pergale

04 kovo
07:30 2023

Per pastaruosius penkerius metus Kinija pardavė 153 ginkluotus dronus 13 šalių. Nuotrauka: Xinhua

KLR karo inžinieriai surengė nuotoliniu būdu pilotuojamo orlaivio ir dirbtinio intelekto valdomo bepiločio orlaivio mūšio ore pratybas „vienas prieš vieną”.

Dirbtinis intelektas pademonstravo pranašumą sudėtingoje artimo nuotolio kovoje ir neleido žmogui perimti iniciatyvos.

Kovos pradžioje iniciatyvą turėjo žmogus operatorius, tačiau dirbtinis intelektas turbūt apskaičiavo ir numatė jo veiksmus, atliko apgaulingą manevrą, kontratakavo ir užėmė pozicijas šalia priešo drono.

Žmogus bandė pikiruoti, kad priverstų dirbtinį intelektą prarasti kontrolę ir atsitrenkti į žemę, tačiau aparatas neužkibo, pasislėpė pasaloje ir laukė, kol pilotas vėl pakels droną į orą.

Tuomet operatorius išbandė kelias kitas taktikas, tačiau rezultatas buvo lygiai toks pat. Po maždaug 90 sekundžių nesėkmingų bandymų perimti iniciatyvą bandymas buvo nutrauktas.

„Oro kovų era, kurioje dominuos dirbtinis intelektas, jau matoma horizonte”, – teigė Aerodinamikos tyrimų instituto kūrėjų komanda, kas buvo publikuota Kinijos žurnale „Acta Aeronautica et Astronautica Sinica”. – Autonomiškai sprendimus priimantys dronai reakcijos greičiu gali pilnai pralenkti žmones.”

Atliekant staigius manevrus, mašinai, skirtingai nei pilotui, nereikia atsižvelgti į biologines aplinkybes, pavyzdžiui, kraujo antplūdį į smegenis dėl padidėjusio spaudimo ir kitas savo saugumo aplinkybes.

O skaičiavimo greičio pranašumas leidžia dirbtiniam intelektui tiksliau numatyti kovinių situacijų raidą ir perimti iniciatyvą, rašė „South China Morning Post”.

Mokslininkų teigimu, dėl elektroninio sekimo technologijų plėtros ateityje 25-40% oro mūšių vyks artimu atstumu. Būtent todėl labai svarbu praktiškai ištirti tokio susidūrimo tipo karinius variantus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 169

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Gal    -  2023-03-04, 10:30

    bent DI istaskys situos kraugerius,uzgrobusius valdzias abipus Atlanto!?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-03-04, 14:11

    Gal kažkada žmonija atsikvošės ir tarpvalstybiniai karai virs tik dirbtinių intelektų kompiuteriniais žaidimais? XXII a. kažkoks pamišėlis put-inas, užsisvajojęs ES užkariauti per 3 diena, iškvies į kompiuterinę kovą net JAV kompiuteristą? Tokio put-ino, – net Hagos teismas nelauktų, Ukrainai padarytų nuostolių nereikėtų kompensuoti…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...