infa.lt

Kinija ir Baltarusija ragina nutraukti ugnį Ukrainoje ir pradėti derybas

01 kovo
17:17 2023
Aleksandras Lukašenka ir Xi Jinpingas

Aleksandras Lukašenka ir Xi Jinpingas Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) aukščiausiojo lygio susitikime Kinijoje, 2018 m. birželio 10 d. | (Andrej Stasevič/BelTA Pool nuotr. via AP)

Kinija ir Baltarusija paragino nutraukti ugnį ir pradėti derybas, kad būtų nutrauktas Rusijos ir Ukrainos karas, taip pat Pekine susitikę abiejų šalių vadovai siekia pagerinti tarpusavio santykius, praneša „The Hill” leidinys.

Baltarusijos Prezidentas Aleksandras Lukašenka yra įpusėjęs trijų dienų vizitą Pekine, kurio metu susitiks su Kinijos Prezidentu Xi Jinpingu ir, galbūt, pasieks susitarimą dėl jų šalių bendradarbiavimo „svarbiausiose srityse”.

Šis vizitas sukėlė nerimą kai kuriose Jungtinių Valstijų ir Vakarų Ukrainos sąjungininkėse, nes Kinija stiprina ryšius su Baltarusija, kuri buvo viena iš nedaugelio pasaulio šalių, atvirai palaikiusių Rusiją jos invazijos į Ukrainą metu.

Abu vadovai iš esmės patvirtino praėjusią savaitę Kinijos paviešintą 12 punktų karinio konflikto sureguliavimo planą, kuriame raginama teikti tokius pasiūlymus kaip pagarba visų šalių suverenitetui, taikos derybų atnaujinimas ir veiksminga civilių gyventojų apsauga siekiant išspręsti karo sukeltą humanitarinę krizę.

„Kinijos pozicijos esmė – raginti siekti taikos ir skatinti derybas… ir gerbti teisėtus visų šalių saugumo interesus”, – citavo Xi žodžius Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV.

CCTV pranešė, kad A. Lukašenka sakė, jog „visiškai sutinka su Kinijos planu ir jam pritaria”.

Pranešama, kad Xi Jinpingas taip pat paragino viso pasaulio šalis liautis naudoti ekonominį spaudimą, kad darytų įtaką tam, kas vyksta kariniame konflikte, o tai akivaizdi užuomina į sankcijas, kurias JAV ir kitos Ukrainos sąjungininkės nuo karo pradžios taiko Rusijai.

Kinijos taikos plane taip pat raginama nutraukti „vienašališkas” sankcijas, kurių nesankcionavo Jungtinių Tautų Saugumo Taryba. Taryba galėtų taikyti sankcijas šaliai, tačiau Rusija, kaip nuolatinė narė, turėtų teisę vetuoti bet kokias sankcijas, taip apribodama Tarybos galimybes veikti.

„Atitinkamos šalys turėtų nustoti politikuoti ir naudoti pasaulio ekonomiką kaip savo [spaudimo] įrankį, ir imtis priemonių, kurios iš tiesų padėtų nutraukti ugnį, sustabdyti karą ir taikiai išspręsti krizę”, – sakė Xi.

Kinija per visą karą oficialiai buvo neutrali, tačiau JAV apkaltino Pekiną, kad jis siunčia Rusijai nemirtiną karinę pagalbą ir, galbūt, planuoja siųsti mirtiną pagalbą. Kinijos vyriausybė tai paneigė, tačiau JAV įspėjo, kad bet kokia Rusijai siunčiama mirtina pagalba turės pasekmių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjusią savaitę spaudos konferencijoje nurodė, kad yra šiek tiek atviras bendradarbiavimui su Kinija dėl jos pasiūlymo. Jis sakė, kad nori susitikti su Xi.

JAV prezidentas Joe Bidenas sukritikavo planą kaip skirtą padėti tik Rusijai, teigdamas, kad Kinijos pasiūlymai dėl karinio konflikto sprendimo yra „neracionalūs”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 106

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Is derybu    -  2023-03-01, 17:39

    pastales tiek nepavogsi,kaip is kariniu sanderiu!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...