infa.lt

ES ketina skirti baudas įmonėms, teikiančioms „melagingai žaliuosius” produktus

21 sausio
06:30 2023

Pagal EURACTIV matytą naujo ES teisės akto projektą ES valstybės narės bus atsakingos už „atgrasančių” nuobaudų skyrimą bendrovėms, teikiančioms melagingus „žaliuosius teiginius” apie savo produktus.

Pasiūlymu, kurį Europos Komisija turėtų pateikti per artimiausias savaites, siekiama padėti vartotojams priimti labiau informuotus sprendimus dėl perkamų produktų.

Komisija projekte teigia, kad beveik pusė (40 proc.) teiginių apie „žaliuosius” gaminius yra „nepagrįsti”, nesvarbu, kaip jie būtų vadinami  – „žali”, „ekologiški”, ar „draugiški aplinkai”.

„Vartotojams trūksta patikimos informacijos apie produktų tvarumą ir jie susiduria su klaidinančia komercine praktika, pavyzdžiui, ekologiniu melu arba nepakankamu aplinkosauginių etikečių skaidrumu ir patikimumu”, – rašoma ES vykdomosios valdžios institucijos įstatymo projekto preambulėje.

„Bendrovės, teikiančios „žaliuosius teiginius”, turėtų juos pagrįsti remdamosi standartine poveikio aplinkai vertinimo metodika”, – priduriama tekste, darant nuorodą į 2019 m. priimtą pavyzdinę ES „žaliojo sandorio” darbotvarkę.

Siekiant užtikrinti, kad „žalieji teiginiai” būtų įrodyti, ES valstybių narių bus prašoma „sukurti aplinkosauginių teiginių pagrindimo patikros sistemą”, kurią turės atlikti „nepriklausomi tikrintojai”.

Svarbiausia yra tai, jog ES šalims bus pavesta užtikrinti, kad „tos taisyklės būtų vykdomos”, ir nustatyti „sankcijas” pažeidėjams, kurios „turėtų būti veiksmingos, proporcingos ir atgrasančios”, sakoma projekte.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 138

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2023-01-21, 07:45

    Dabar aš naudoju ŽALIĄJĄ elektros energiją. Bet mano kaimynas, daugiabutyje už sienos, tais pačiais laidais, – įsigudrino vartoti paprastąją…
    Tas pats ir su EKOLOGIŠKAIS produktais…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...