infa.lt

Mokslas vis ieško savaiminio gyvybės susikūrimo įrodymų – nauja versija – Marsas

30 gruodžio
06:30 2022

Kopenhagos universiteto mokslininkai mano, kad gyvybė Saulės sistemoje galėjo atsirasti Marse per pirmuosius 100 mln. evoliucijos metų, kai jį bombardavo asteroidai su ledu. Maždaug prieš 4,5 mlrd. metų Marse buvo daug vandens – galbūt net visą kaimyninę planetą dengė vandenynas.

Danijos mokslininkai mano, kad C klasės (nuo C – anglis) asteroidai, be vandens, nešė ir biologiškai svarbių molekulių, ypač aminorūgščių.

„Šiuose asteroiduose, kurie susiformavo išorinėje Saulės sistemos dalyje, gausu vandens ir organinių molekulių, – aiškina Kopenhagoje įsikūrusio Žvaigždžių ir planetų formavimosi centro profesorius Martinas Bizzarro, – Mūsų tyrimas rodo, kad Marse tuo metu buvo du svarbūs komponentai, kurie galėjo būti gyvybės pagrindas. Tai vanduo ir sudėtingos organinės medžiagos. Be šių dviejų sudedamųjų dalių gyvybės evoliucija būtų neįmanoma.”

Mokslininkai tyrė Žemėje rastus Marso plutos fragmentus iš meteoritų – asteroido ar kometos susidūrimo su Marsu, kuris buvo toks stiprus, kad prieš milijardus metų Marso dalelės išskriejo į kosmosą ir galiausiai nukrito į Žemę.

Recenzuotame žurnale „Science Advances” paskelbtame tyrime nurodoma, kad per pirmuosius 100 mln. Marso gyvavimo metų, Marsą dengusių vandenynų gylis siekė 300 m.

Bizzarro mano, kad tų 100 mln. metų pabaigoje įvyko katastrofiškas Žemės ir Marso dydžio planetos susidūrimas, kurio metu susiformavo Žemės ir Mėnulio sistema ir kartu buvo sunaikinta Žemėje atsirandanti gyvybė.

Marsas yra daug mažesnis už Žemę, jame nėra tektoninių plokščių, kurios nuolat juda Žemės gelmėse – dėl jų sąveikos dingo visi įrodymai apie tai, kas vyko per pirmuosius 500 mln. mūsų planetos istorijos metų.

Kita vertus, Marsą veikia stipriausia kosminė spinduliuotė, todėl planetos paviršius yra beveik sterilus. Jei Marse dabar yra išlikusi kokia nors gyvybė, ji turi būti 1-2 m gylyje, mano Bizzarro.

Jis laukia NASA roverio „Perseverance” misijos rezultatų: „Mėginiai, kuriuos jis paims, turėtų patvirtinti mūsų hipotezę. Šie mėginiai padės atsakyti į daugybę klausimų, tačiau pagrindinis iš jų – senovinės marsiečių gyvybės pėdsakai!”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 227

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Gali buti,    -  2022-12-30, 08:04

    kad atsiradimo ieskoma tam,kad sukurti mygtuka pabaigos ijungimui! Dauguma mokslo projektu uzsako karines pramones magnatai!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2022-12-30, 12:37

    Tokie mokslininkai primena vaikučių pasvarstymą darželyje… NEAPRĖPIAMOJE Visatoje, tik vienoje iš toliau net nematomoje „dulkelėje” Žemėje, tik „pykšt”, ir atsirado, pagal bažnytines pasakas pirmieji žydai, – Adomas ir Ieva… – ATEIVIAI (Alochimai) Žemėje užveisė 4 panašių žmonių rases, net negali kilti dvejonių…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Vygandas    -  2022-12-30, 18:09

      Ryškus patikslinimas tai, kad pagal Šv. Raštą,- Visata, Žemė ir Žmogus buvo SUKURTI, tik prieš 5783 METUS…

      Atsakyti į šį komentarą
      • Ligita    -  2023-01-08, 13:25

        Vygandai, o gal pradekim nuo to, kas parase Sv Rasta? Ir kodel ji parase? Ar neidomu? Po to jau apue tai, kaip atsirado gyvybe zemeje. Labai idomu. Tai mikslas ir yra universitetas, kuriame galima gaiti tokias zinias.

        Atsakyti į šį komentarą
  3. Vygandas    -  2023-01-08, 18:56

    Gerb p. LIGITA, apie gyvybės atsiradimą Žemėje, nėra dar jokios informacijos. Kaip sako Saliamonas: Miglų migla ir vėjų vaikymasis… Šimtai prieštaringiausių religijų – verslas. Biblijos ST-tas, tai žydų šv. Raštas Tanachas, pagal kurį Izraelio Dievas, VIEŠPATS Jahvė – Visatą, Žemę ir Žydą, sukūrė prieš 5783 metus… NT-tas, parašytas graikų, bet patvirtintas, tik 1545 metais. Tikėjimas skirtas, – neįgaliems perskaityti Biblijos. Krikščionys nežino net kas jų Dievas pagal Bibliją, o Lietuvoje tik nuo 1387 metų…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....

Su

14 androido kalejimu - bus ir Samsungui sunkus laikai. Niekam nereikia telefono,kur neisidesi tau reikalingu...

artimieji Rytai daro pinigus,o Ukraina - juos tik vagia....