infa.lt

Iranas paskelbė apie dorovės policijos panaikinimą. Eilėje hidžabų dėvėjimas?

05 gruodžio
06:20 2022

alam.ps

Irano generalinis prokuroras Mohammadas Jafaras Montazeris paskelbė apie dorovės policijos panaikinimą. Irano valdžios institucijos ketina artimiausiu metu peržiūrėti įstatymą, pagal kurį moterys privalo dėvėti hidžabą. Jau daugiau nei du mėnesius šalyje vyksta masiniai protestai po to, kai dorovės policijos dėl netinkamo hidžabo dėvėjimo sulaikyta mirė Mahsa Amini.

Dorovės policija – tai Irano teisėsaugos pajėgų pamokslus sakantis patrulis, kurio pareigūnai nuolat patruliuoja Irano miestų gatvėse ir parkuose. Pagrindinis policijos dėmesys skiriamas hidžabo – drabužio, dengiančio moterų plaukus ir didžiąją kūno dalį, – dėvėjimui, taip pat kosmetikai, kurios naudojimas yra draudžiamas. Panašios vyriausybės struktūros egzistuoja Saudo Arabijoje, Sudane ar Malaizijoje.

„Dorovės policija neturi nieko bendra su teismų sistema ir bus panaikinta”, – sakė generalinis prokuroras, kurį cituoja „Al Arabiya”.

Jis sakė, kad trečiadienį, lapkričio 30 d., įvyko parlamento kultūros komisijos posėdis, kuriame buvo svarstoma, kaip pakeisti įstatymą, įpareigojantį Irano moteris dėvėti hidžabą. „Tiek parlamentas, tiek teismai dirba šiuo klausimu, – sakė Irano generalinis prokuroras Mohammadas Jafaras Montazeris (Mohammad Jafar Montazeri, cituojamas „The Guardian”).

Irano prezidentas Ibrahimas Raisi atkreipė dėmesį į tai, kad respublikos ir islamo pagrindai yra įtvirtinti konstitucijoje. Tačiau jis teigė, kad yra „lanksčių” būdų jiems įgyvendinti.

Protestai Irane prasidėjo rugsėjį ir tebesitęsia iki dabar. Pasak žmogaus teisių gynėjų, žuvo daugiau kaip 450 protestuotojų ir 60 saugumo darbuotojų, o daugiau kaip 18 000 žmonių buvo sulaikyti. Oficialių statistinių duomenų apie per protestus žuvusius žmones dar nėra. Pasak Iran International, Irano valdžios institucijos kreipėsi į Rusiją, kad ši atsiųstų konsultantus padėsiančius malšinti protestus.

Masinių mitingų priežastimi tapo 22 metų kurdų merginos, Mahsos Amini, kurią Teherane už netinkamą hidžabo dėvėjimą sulaikė dorovės policija, mirtis. Merginos giminaičiai mano, kad ji mirė dėl sumušimo sulaikymo centre. Plačiau apie tai…

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 134

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...