infa.lt

TVF: CB skaitmeninė valiuta turėtų būti naudojama su socialinio kredito sistema, kontroliuojant ką žmonės gali ir ko negali pirkti

01 lapkričio
12:40 2022

Kripto juanis

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vykdančiojo direktoriaus pavaduotojas neseniai paaiškino, kaip Centrinio banko skaitmeninės valiutos (CBDC) gali būti užprogramuotos nustatyti, ką žmonės gali pirkti, ir tvirtino, kad jos turėtų būti naudojamos kartu su Kinijos stiliaus socialinio kredito balų sistema, praneša „The Expose”.

Skirtingai nuo kriptovaliutos, kuri yra privati, centrinio banko skaitmeninę valiutą (CBDC) išleis ir kontroliuos patys centriniai bankai.

Daugeliu atžvilgių tai tas pats, kas banknotai, tačiau bus stebima, ar kiekvienas sandoris atitinka reikalavimus.

Spalio 14 d., penktadienį, TVF transliavo susitikimą „Centrinių bankų skaitmeninės valiutos finansinei įtraukčiai: Jame buvo surengtas susitikimas „Centrinių bankų valiutos keitimas: rizikos ir nauda”.

Kalbėjo Jos Didenybė Nyderlandų karalienė Maxima, kuri taip pat yra JT Generalinio Sekretoriaus specialioji patarėja įtraukiojo finansavimo vystymosi labui klausimais. TVF vykdomoji direktorė Kristalina Georgieva ir vykdomojo direktoriaus pavaduotojas Bo Li, galiausiai BIS Inovacijų centro direktorė Cecilia Skingsley.

Susitikime kalbėta apie pasaulinę finansinę įtrauktį, kuri, pasak jų, per pastaruosius dešimt metų pagerėjo, tačiau beveik ketvirtadalis suaugusių pasaulio gyventojų vis dar neturi banko sąskaitų.

Tikimasi, kad centrinių bankų skaitmeninės valiutos bus įperkamos, plačiai pripažintos ir saugios priemonės, kurios, be kita ko, padėtų spręsti kai kurias su finansine įtrauktimi susijusias problemas.

Tiesioginė transliacija daugeliui praėjo nepastebėta, tačiau mūsų bičiulis Timas Hinchliffe’as iš „The Sociable” stebėjo, kas vyksta. Timas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame TVF vykdomojo direktoriaus pavaduotojas Bi Li aiškina, kaip galima programuoti CDBS.

Jis sakė: „Išmanioji sutartis leistų vykdyti tikslines politikos funkcijas, pavyzdžiui, socialinės paramos išmokas, vartojimo kuponus, maisto talonus ir t. t.”

„Naudodamiesi CDBS galime tiksliai kontroliuoti, ką žmonės gali turėti ir ko negali turėti. Taip pat, kokiam naudojimui šie pinigai gali būti užprogramuoti, pavyzdžiui, tik maistui”. – sakė Bi Li

Jo pavartotas raktinis žodis buvo programuojamumas.

Bi Li tęsė, kad dėl šio galimo programiškumo vyriausybinės agentūros galėtų tiksliai nukreipti paramos paketus tinkamiems žmonėms.

Pasak jo: „CBDC negali išspręsti visų finansinės įtraukties iššūkių, tačiau jie gali veikti kartu su finansinio ir skaitmeninio raštingumo ugdymu.”

Taigi, CBDC veiktų kartu su kitomis politikos priemonėmis, pavyzdžiui, skaitmenine tapatybe ir skaitmeninėmis piniginėmis.

Tai dera su tuo, ką Pasaulio banko grupė apibūdino 2021 m. lapkričio mėn. „Skaitmeninės tapatybės patikrinimas yra labai svarbus CBDC veikimui, ypač vykdant tarptautinius sandorius. ”

„Prekyboje naudojamas skaitmeninis turtas turi būti susietas su skaitmeninės tapatybės sistema, kuri savo ruožtu turėtų būti susieta su automatine KYC ir kovos su pinigų plovimu ir finansų kontrole sistema.”

„Tai yra pamatinis žingsnis galimo CBDC naudojimo srityje, o nauji pokyčiai reguliavimo ir atitikties technologijų srityje gali būti naudingi centrinių bankų eksperimentams skaitmeninių valiutų srityje.”

Bo li apibūdino CBDC kaip ekosistemą ir tai, kad jos sukurti duomenys būtų labai vertingi trečiosioms šalims.

Paklaustas, kaip šie sandorių duomenys galėtų būti naudojami, Bo Li paaiškino: „Galiu pateikti vieną pavyzdį iš Kinijos: šiuos sandorių duomenis gali panaudoti paslaugų teikėjai, teikdami kreditų garantijas.”

Kredito rizikos vertinimas – tai procesas, kurio metu skolintojas nusprendžia, ar pareiškėjas yra mokus ir turėtų gauti paskolą.

„Tie sandorių duomenys, kalbant apie tai, kiek kavos išgeriu kasdien, kur perku kavą, ar kasdien naudojuosi UBER ir kokios mano darbo valandos.”

„Tie netradiciniai duomenys gali būti labai naudingi finansinių paslaugų teikėjams, kad suteiktų man kredito balą, o remdamiesi šiuo kredito balu paslaugų teikėjai gali suteikti man kredito liniją be jokio asmeninio patikrinimo.”

Jis toliau sako, kad tai „sukurs ne tik finansinę, bet ir kitą vertę, o tie duomenys gali būti labai vertingi, ir tai yra ta viliojanti vertė, kad privačiojo sektoriaus dalyviams būtų patrauklu prisijungti prie šios ekosistemos.”

Tai panašu į Kinijos modelį, tačiau kiekviena šalis turi galimybę tai daryti kitaip. Yra ribotas privatumas. TVF, Pasaulio bankas ir TAB taip pat valdo daugelį centrinių bankų dėl šių naujų produktų.

Duomenų privatumo klausimu paaiškino BIS Inovacijų centro direktorė Cecilia Skingsley:

„Tai, ką ką tik išgirdome iš Bo apie kreditų vertinimą, buvo labai geras pavyzdys, kaip skirtingos šalys skirtingai keliaus į „naująjį pasaulį”, kuriame jos skaitmeninėje erdvėje aptarnauja savo visuomenes.”

„Mes visi turėsime skirtingus pageidavimus, o šis pageidavimas dėl privatumo ar anonimiškumo yra sudėtingas”. Ji tvirtino: „Kad verta atsisakyti šiek tiek privatumo, kad gautume saugumą”.

Dalijimąsi sandorių duomenimis savo įžanginėje kalboje dar kartą pabrėžė Jos Didenybė Nyderlandų karalienė Maxima. Ji sakė: „Geras CDBC projektas galėtų suteikti žmonėms daugiau galimybių kontroliuoti savo sandorių duomenis ir dalytis jais su didesniu skaičiumi finansų sektoriaus paslaugų teikėjų”.

Visai neseniai, pasak Federalinių rezervų sistemos pirmininko Džeromo Pauelo (Jerome Powell), CBDC nebus anonimiški ir bus tikrinama tapatybė, todėl jų sandoriai bus viešinami, kaip spėjama, šioms trečiosioms šalims.

Glaudžiai susijusi tema: Jolanta Blažytė. Ką dar galime padaryti?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 393

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Jos Didenybė Maxima    -  2022-11-01, 09:22

    Trumpai tariant – pzdc jums visiems. Verskitės ant kito šono ir toliau ramiai miegokite, atsibusite naujame pasaulyje.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. T0mas J.    -  2022-11-01, 10:52

    Pirmąkart išgirdau TVF atvirai pasisakant už totalitarizmą, prieš demokratiją ir žmonių teises.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....