infa.lt

Jungtinių Tautų rezoliucijoje abortas pavadintas žmogaus teise

23 spalio
06:20 2022

Asociacijos „Lietuvos Šeimų Sąjūdis“ kolegų, Lenkijos teisinės kultūros instituto Ordo Iuris pranešimas:

Mielieji draugai,

rugsėjo mėn. pradžioje Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja priėmė rezoliuciją, kurioje į žmogaus teisių sąrašą įtraukta teisė „laisvai ir atsakingai spręsti su seksualumu susijusius klausimus, įskaitant lytinę ir reprodukcinę sveikatą“. Rezoliucijoje teigiama, kad „seksualinės ir reprodukcinės teisės“ – tai teisė naudoti kontraceptines priemones ir abortą sukeliančias tabletes bei teisė į abortą.

Šios rezoliucijos pavadinimas „Tarptautinis bendradarbiavimas, siekiant užtikrinti seksualinio smurto aukoms galimybę kreiptis į teismą, garantuoti prevencines priemones ir pagalbą“ – tai kilni idėja, kuri neturėtų kelti abejonių.

Deja, Stambulo konvencija ir nemažai kitų pastaraisiais metais priimtų tarptautinės teisės aktų rodo, kad „gender“ idėją ir abortus remiantys lobistai tokiuose dokumentuose kelia radikalius reikalavimus.

Iš tiesų, sąvoka „lytis“ rezoliucijoje buvo panaudota beveik 40 kartų, neigiant biologijos teiginį apie dvi lytis – moteriškąją ir vyriškąją. Tekste minimas „smurtas dėl lyties“ ir „lyčių stereotipų“ panaikinimas bei būtinybė skirti atitinkamą JT finansavimą „lyčių lygybei“ skatinti.

Dokumento autoriai (įskaitant visas ES valstybes nares) ragina nacionalines vyriausybes savo veikloje laikytis „lyčių aspekto“, kovoti su „neapykantą kurstančia kalba“, kurios sąvoka niekur neapibrėžta ir šiuo metu ji visų pirma tarnauja žodžio ir sąžinės laisvės panaikinimui.

Taip pat raginama užtikrinti ir apsaugoti žmogaus bei „seksualines ir reprodukcines teises“. Jungtinių Tautų ir ES institucijų kalboje tai visų pirma reiškia galimybę naudoti kontraceptines priemones ir abortą sukeliančias tabletes bei teisę į abortą.

„Žmogaus teisės apima teisę kontroliuoti ir laisvai bei atsakingai spręsti klausimus, susijusius su seksualumu, įskaitant lytinę ir reprodukcinę sveikatą“, – rašoma rezoliucijoje.

Ordo Iuris“ kreipėsi į Lenkijos prezidentą ir Lenkijos delegaciją Jungtinėse Tautose, ragindama tvirtai ir nedviprasmiškai prieštarauti rezoliucijos patvirtinimui. Į mūsų kreipimąsi atsakė tik Lenkijos atstovas prie Jungtinių Tautų prof. Krzysztofas Szczerskis (Krzysztof Szczerski), kuris socialiniame tinkle „Twitter“ įrodinėjo, kad Lenkija nebalsavo už rezoliuciją.

Tai tiesa, tačiau dėl rezoliucijos iš viso nebuvo balsuota, o ji priimta bendru pritarimu. Balsuota tik dėl šalių, kurios bandė pašalinti blogiausias dokumento dalis, pasiūlytų pataisų. Deja, Lenkija šiame balsavime nedalyvavo ir pataisos buvo atmestos.

Be to, visos Europos Sąjungos vardu pasitenkinimą priimta rezoliucija išreiškė šiuo metu ES pirmininkaujančios Čekijos atstovė.

Nors JT rezoliucija nėra teisiškai įpareigojantis dokumentas, ji yra vadinamosios paprotinės teisės elementas. Paprotinė teisė nėra privaloma tik toms valstybėms, kurios sistemingai protestuoja prieš bandymus ją įtvirtinti.

Taip susiduriame su labai pavojingu precedentu. JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos kalba daro įtaką tarptautinės teisės taikymui ir žmogaus teisių aiškinimui, tačiau svarbiausia yra tai, kad žmogaus teisės teisinėje sistemoje užima aukštesnę vietą nei nacionalinė teisė.

Tai reiškia, kad paprotinėje teisėje įtvirtinta tezė „abortas yra žmogaus teisė“ gali lemti aborto nėščiosios pageidavimu primetimą visoms šalims, kurios reguliariai neprotestuoja prieš tokį įstatymą.

Mūsų organizacija imasi veiksmų, kuriais stengiamasi įtikinti Lenkijos vyriausybę tvirtai ir nedviprasmiškai prieštarauti šiai rezoliucijai. Panašių veiksmų raginame imtis ir kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse bei Jungtinėse Tautose. Tai gali būti paskutinė galimybė užkirsti kelią aborto pripažinimui žmogaus teise.

Balsavimo dėl Generalinės Asamblėjos rezoliucijos rezultatai parodė, kad drąsios kovos už gyvybę ir šeimą JT forume priešakyje yra valstybės, esančios už Europos ribų. Tai visų pirma Afrikos šalys. Deja, netrukus jų balsas gali būti nutildytas.

Šiam tikslui skirta naujoji Europos Sąjungos ir Afrikos, Karibų jūros ir Ramiojo vandenyno valstybių organizacijos partnerystės sutartis. Pagal ją ES materialinė pagalba 79 skurdžiausioms šalims priklauso nuo jų paramos tarptautinėje arenoje kraštutinių kairiųjų ideologiniams projektams.

Jei sutartis įsigalios siūloma forma, visos ja apimtos šalys privalės oficialiai tarptautinėje arenoje remti abortą nėščiosios pageidavimu, vulgarų vaikų ir paauglių lytinį švietimą bei radikalius LGBT judėjimo reikalavimus.

Tai reiškia, kad Europos Sąjunga per ideologiškai motyvuotą finansinį šantažą laimės absoliučią balsų daugumą JT Generalinėje Asamblėjoje. Jei taip atsitiks, radikalai galės primesti abortą nėščiosios pageidavimu beveik visam pasauliui.

Dar galime užkirsti tam kelią.

Parengėme išsamią Europos Sąjungos ir OACPS šalių partnerystės sutarties teisinę analizę, kurią siunčiame Europos Sąjungos šalių vyriausybėms ir Europos Parlamento nariams. Kviečiame įsijungti į kovą su šiais pokyčiais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 105

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...