infa.lt

Lietuvos vyriausybė skiria 5 mln. eurų Ukrainos atstatymui

16 spalio
16:23 2022
Pasaulio Banko apvalusis stalas

nuotr: finmin.lrv.lt

Finansų ministerijos pranešimas:

Spalio 13 d. Vašingtone vykusioje Pasaulio banko (PB) apvalaus stalo diskusijoje dėl finansinės paramos Ukrainai mobilizavimo anonsuota, jog Lietuvos vyriausybė skirs papildomus 5 milijonus eurų į PB naujai kuriamą Ukrainos išlaisvinimo, atsigavimo, rekonstrukcijos ir reformų patikos fondą (angl. Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund, URTF), kuris skirtas šalies atstatymo darbams artimiausiu laikotarpiu.

Renginio metu, kuriame dalyvavo PB Prezidentas D. Malpass, TVF Vykdančioji direktorė K. Georgieva ir nuotoliniu būdu – Ukrainos prezidentas V. Zelenskis ir premjeras D. Shmyhal, buvo diskutuojama apie PB ir Europos Komisijos parengtos Ukrainos rekonstrukcijos poreikių mastą ir būsimus žingsnius, siekiant pradėti Ukrainos atkūrimą ir rekonstrukciją išvaduotuose regionuose. Taip pat pristatytas PB naujai kuriamas Ukrainos išlaisvinimo, atsigavimo, rekonstrukcijos ir reformų patikos fondas (URTF), skirtas finansuoti pasirengimą Ukrainos atstatymo darbams ir konkrečių projektų įgyvendinimą.

Privalome tęsti finansinę paramą besiginančiai Ukrainai – tiek padengiant trumpojo laikotarpio poreikius, tiek ir galvojant apie šalies atstatymą po karo. Visa tai reikalauja didžiulių resursų, kuriuos telkia Ukrainą palaikančios šalys. Šiuo atžvilgiu svarbų vaidmenį vaidina ir tarptautinės finansinės institucijos, tokios kaip Pasaulio bankas. Siekiant, kad finansinė parama Ukrainą pasiektų kuo greičiau ir efektyviau, Lietuvos vyriausybė skirs 5 milijonus eurų į naujai kuriamą Pasaulio banko instrumentą, kurio pagrindinis tikslas – prisidėti prie Ukrainos atstatymo tuose regionuose, kur kariniai veiksmai nebevyksta, jau artimiausiu laikotarpiu. Svarbu ir tai, kad atstatymas dalyje šalies prasideda jau dabar, nelaukiant karinių veiksmų pabaigos kitose zonose“, – teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Naujasis URTF apims pasiruošimą rekonstrukcijos projektų įgyvendinimui (planavimą, analizę apie poreikius, projektų planavimą ir prioretizavimą) ir būtiniausių projektų šioje stadijoje įgyvendinimą (būtiniausios energetikos, transporto, socialinės infrastruktūros atkūrimą). Pasaulio bankas nurodo, kad į URTF dar šiais metais tikimasi pritraukti 100-200 mln. JAV dolerių, o po to – apie 1 mlrd. JAV dolerių kasmet. Prisidėjusios šalys donorės dalyvaus URTF fondo valdyme (Partnership Council), prižiūrės jo veiklą, teiks rekomendacijas dėl strategijos ir fondo veiklos.

Tai jau ne pirmoji Lietuvos finansinė pagalba Ukrainai per Pasaulio banko instrumentus. Dar pačioje Rusijos karo Ukrainoje pradžioje Lietuvos vyriausybė atsiliepė į kvietimą prisijungti prie PB skubios pagalbos Ukrainai ir skyrė 5 milijonų eurų dotaciją į PB Patikos fondą, orientuotą į paramą Ukrainos ekonomikai bei per „Viešųjų išlaidų administracinių pajėgumų tęstinumui Ukrainoje“ (angl.  Public Expenditures for Administrative Capacity Endurance in Ukraine, PEACE) instrumentą skyrė 10 mln. eurų garantiją Pasaulio banko paskolai Ukrainai.

Nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios, per Pasaulio banko instrumentus Ukrainai skirta per 13 mlrd. JAV dolerių paramos, kurios didžioji dalis jau išmokėta. Paramos lėšomis finansuojamos būtiniausios ir svarbiausios biudžeto išlaidos nacionaliniu ir regioniniu lygmeniu.

infa.lt: vienas klausimas – karas yra karas, ir ar nebus taip, kad tai, kas šiandien atstatyta – ryt gali būti sugriauta vėl? Ir kiek kartų tada vyks atstatymo darbai? Tiek, kiek bus griaunama?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 123

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...

Kita faktai. O aš manau kad tai hardono kolaiderio darbas. Ir ką dabar?...

Daugiau laiko tai ne mažiau, viskas gerai :D...

Žiedai sumainomi nemąstant, iš mados, tad taip ir nutinka......

Kol viešpatauja ego, tiesos nereikia. Tiesa sietina su bendru reikalu, bendru vardikliu. "Dievas yra tiesa,...