infa.lt

Algimantas Rusteika. Klausimai buhalterei Ingridai

03 spalio
06:50 2022

Algimantas Rusteika

Ar buhalteris moka tik du veiksmus – atimti ir sudėti, kitko sumuojant balanso eilutes ir nereikia? Ar buhalterė Ingrida irgi moka du veiksmus, tik kitokius – atimti ir pa(si)dalinti? Ar kitko ji nesugeba suvokti, nors ekonomikoje veiksmų daug daugiau?

Buhalterė mąsto, kad jei valstybei reikia pinigų – tai juk reikia padidinti mokesčius? Ir jų susirinksi, na, kaip faraonų laikais? Na, o kad tą padarius vieni verslai pabėgs, kiti nebeateis, treti bankrutuos, o tie, kurie liks – sumažins apyvartas, atleis dalį darbuotojų, kuriems reikės mokėti išmokas ir po pusmečio tas padidinimas atneš sumažėjimą ir dar labiau pablogins ekonomikos tendencijas – tas buhalterės protui aukštasis pilotažas?

Buhalterė nesuvokia, kad sumažinus mokesčius ateis verslai ar bent nepabėgs esantys, iki minimumo sumažės bankrotų, išsaugosim darbo vietas, išliks perkamoji žmonių galia, nekris paklausa ir iš apyvartos ateis tas pats ar gal net daugiau į biudžetą? Ar geriau iš beprotiškos infiliacijos surinktus papildomus milijardus sudėti į maišą ir juos apsikabinus sėdėti ? Na, kaip šuo ant šieno – nei pats ėda, nei kitam duoda? Saugo…?

Ir kam skirtas tas ryžtingas lemenimas, kad „Ukrainoje yra blogiau”, kuris skamba kaip absoliutaus savo nemokšiškumo įrodymas ir ciniškas pasityčiojimas iš savo tautos? Esame ant branduolinio karo slenksčio – negi dar nesupratot? Dujų karas, „generolas Žiema”, galintys sukelti socialinius sprogimus – tai priešo ginklas, to irgi nesuprantat?

Kitos šalys supranta, nematot? Nematot, kaip mažina PVM būtiniausiems maisto produktams, kurui, skiria elektros kainų kompensavimą gyventojams ir subsidijas verslui, ieško galimybių, kaip sumažinti smūgį savo ekonomikoms ir kaip padėti žmonėms išgyventi bent žiemą jau prasidėjusio(gal net vaikų darželiuose tą supranta) pasaulinio karo sąlygomis?

O ką padarėt, buhaltere Ingrida, išskyrus pasityčiojimą su 9 ct priemoka už elektrą, sumokamą „Igničiui”, kad neduokdie, jam pelnai nesumažėtų? Ir veidmainišką dvarponio „gerumą”, pratęsiant 0 PVM už šildymą, kuris ir taip iki šiol galiojo? Ką, išskyrus pliurpimą, konkrečiai padarėte, kas veiktų DABAR?

Ar ir toliau svaigsit apie vėjo parkus jūroje, žaliąją energetiką ir kitas „priemones”, kurios suveiks po 3 ar 6 metų ir yra naudingos tiems patiems „Igničiams”, ir tam ištaškysit visus iš žmonių per infliaciją iš perteklinio PVM ir iš ES gautus milijardus?

Ar tesugebat pasaulinio karo ir visuotinės krizės sąlygomis sau dvigubai pasididinti algas ir nematot, negirdit, nesugebat pajusti, kaip tas atrodo žmonėms? Planuojat karo metu priiminėti įstatymus, kuriems kategoriškai prieštarauja visuomenė, prieštaraujančius referendumu priimtai Konstitucijai?

Slaptai pritariat ES direktyvai, įvesiančiai cenzūrą, kalėjimo bausmes už neįtinkančias nuomones ir faktiškai uždrausiančiai konstitucinę žodžio laisvę?

Ir patyliukais ir toliau svajojat, vis prasitariat apie mokesčių didinimą? O kai to net pačiai nebepatogu sakyti, paleidžiat į viešumą valstybės kontrolierių, kuris čia absoliučiai „ne prie ko”, ir toliau populiarinti buhalterinę mokesčių didinimo „idėją”?

Ir toliau atsisakot pasiskolinti, kol dar yra tam palankios sąlygos, valstybės stabilumui ir socialinio sprogimo išvengimui finansų rinkose, nors kitos šalys taip daro? Nors kitiems tikslams skolinatės ir dėl to galvos neskauda?

Ar tai jums neprimena situacijos, kai vaikai, susirinkę prie mirštama liga sergančios motinos, kuriai išgelbėti reikia itin brangių vaistų, svarsto, ar tai apsimoka, ar verta skolintis, nes juk reikės atiduoti?

Kaip sako buhalterė – negalima užkrauti tos naštos mūsų vaikams, anūkams? Tegu smenga skradžiai dabar mūsų namai ir mūsų valstybė, o mes, buhalteriai, prisilaikysim „fiskalinės drausmės”?

Ar nesuprantat, kad „kovodami su Kremliumi” jūs iš tikrųjų darot tai, ko iš jūsų ten laukiama ir tik sustiprinat jų vykdomo energetinio karo priemonių poveikį? O gal atvirkščiai, puikiai suprantat, bet tuo pačiu dar ir patys slaptai planuojat ir siekiat socialinio sprogimo, kuris duotų pretekstą įvesti karinę padėtį?

Gal jau nusprendėte tokiu būdu galutinai užgniaužti bet kokią opoziciją ir užsitikrinti politinę ateitį, kurią jau praradot, be rinkimų, kurių, net nelygiaverčių, net imituotos „demokratijos” procedūrų atveju – bijot, ir kuriuose tikrai nebeturit jokių šansų?

Nejaugi manot, kad žmonės to nemato, nesuvokia, nesikalba? Nejau manot, kad tokie darbai ir nedarymai bus užmiršti, atleisti, su tuo susitaikyta?

Negi nesuprantat, kad taip besielgianti valdžia vadinama kitaip – režimu?

Kad administratorių veikla, nukreipta prieš visuomenės daugumos valią ir esminius interesus yra antivalstybiška ir tuo save kasdien vis labiau statote už įstatymo ribų?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 331

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. O pats    -  2022-10-03, 13:51

    rasytojas ar nesuvokia,kad tai – kapitalizmas!? Ir,po genialaus JAV zingsnio sunaikinti savo konkurentus visus ir ju paciu rankomis,tas pats vyksta visur,isskyrus JAV!? Kad reikia keisti santvarka,o ne buhaltere!? Jei nesupranta,tegu i valiutu kursus paziuri!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...