infa.lt

Vengrija prieštarauja ES sankcijoms Rusijos branduoliniam sektoriui

28 rugsėjo
06:50 2022

REUTERS

Vengrija, kuri yra labai priklausoma nuo Rusijos energetikos, pirmadienį (rugsėjo 26 d.) po savaitgalį vykusių ES derybų šiuo klausimu pareiškė, kad griežtai nepritaria Europos Sąjungos sankcijoms Rusijos branduolinei pramonei, praneša Euractiv.

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto Vienoje vykusiame Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) posėdyje sakė, kad „kai kurie Europos Sąjungos subjektai… nuolat bando sudaryti kliūtis ir trukdžius investicijoms į branduolinę energetiką”.

„Noriu labai aiškiai pasakyti, kad visus veiksmus, atliekamus… siekiant sudaryti kliūtis mūsų atominių elektrinių statybai, laikome išpuoliais prieš mūsų suverenitetą.”

Vidurio Europos šaliai, neturinčiai išėjimo į jūrą, netaikomas dalinis ES embargas Rusijos naftai ir ji atmeta raginimus taikyti kitas sankcijas Rusijos energetikos pramonei, net ir netiesiogines sankcijas tokioms sritims kaip statyba, inžinerija ar IT.

Sankcijos investicijoms į branduolinę energetiką Vengrijai yra „raudona linija” ir tai būtų „Europos taisyklių pažeidimas”, sakė Szijjarto Jungtinių Tautų branduolinės energetikos priežiūros institucijai.

„Niekada nepritarsime… jokioms sankcijoms, kurios keltų pavojų mūsų saugiam energijos tiekimui”, – sakė jis.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pastaraisiais metais siekė užmegzti glaudžius ryšius su Rusijos Prezidentu Vladimiru Putinu ir dažnai pasisakydavo prieš ES sankcijas Kremliui, teigdamas, kad jos labiau kenkia Europai nei Maskvai.

Vengrija netrukus turi pradėti dviejų naujų branduolinių reaktorių statybą savo Pakso atominėje elektrinėje kartu su Rusijos konglomeratu „Rosatom”. Jie papildys keturis esamus Vengrijos atominius reaktorius, kurie naudoja rusišką kurą ir tiekia maždaug pusę šalies elektros energijos.

Vengrija taip pat kreipėsi į ES, prašydama pritarimo pratęsti dabartinių reaktorių eksploatavimo trukmę, pirmadienį savo „Facebook” puslapyje paskelbtame vaizdo įraše sakė Szijjarto.

ES valstybės narės, pasisakančios už griežtas sankcijas Rusijai, siekia nutraukti bendradarbiavimą su Maskva branduolinės energetikos srityje. Tarp jų yra Baltijos šalys, Airija ir Lenkija.

Tačiau 27 bloko narės šiuo klausimu nesutaria, AFP sakė vienas Europos diplomatinis šaltinis.

Bulgarija, kuri prarado galimybę gauti Rusijos dujų tiekimą, nes ankstesnė centristų vyriausybė atsisakė mokėti rubliais, taip pat yra susirūpinusi dėl kalbų apie energetinio embargo išplėtimą.

Jos vienintelė atominė elektrinė tiekia maždaug trečdalį šalies elektros energijos.

„Europa šauna sau į koją”: Orbanas

Pirmadienį V. Orbanas vėl kritikavo ES strategiją.

„Europa šaudo sau į koją”, – sakė jis parlamente Budapešte. „Nykštukas taiko sankcijas milžinui, nors sankcijos gali veikti tik tada, kai yra atvirkščiai.”

Kartu V. Orbanas paragino Briuselį atlaisvinti ES lėšas investicijoms į energetiką, kurias Briuselis šiuo metu blokuoja dėl susirūpinimo teisinės valstybės principais.

„Jei Briuselio biurokratai nesuteiks mums šių pinigų, į kuriuos Vengrija turi teisę pretenduoti, tuomet gausime reikiamų lėšų iš kitų finansinių šaltinių”, – sakė V. Orbanas. „Pradėjome šias derybas su Europos Sąjunga ir kitais tarptautiniais partneriais”.

Vengrijos vyriausybė peržiūrėjo savo ilgalaikę energetikos strategiją ir planuoja daugybę didžiulių investicijų į energetikos sektorių, kurioms gali gauti ES finansavimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 184

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...

Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...