infa.lt

Lyginame „iPhone 14” su ankstesnėmis versijomis – kas pasikeitė?

13 rugsėjo
06:40 2022

„Apple” pristatė naujos kartos „iPhone„. Bazinis modelis visada buvo populiariausias iš visų modelių: naujovės už fiksuotą kainą, subalansuotos eksploatacinės savybės, patikimumas. Tačiau su „iPhone 14” – kažkas nepavyko.

Dizainas nepasikeitė

„iPhone 14” atrodo lygiai taip pat, kaip ir „iPhone 13”. „iPhone 12” savininką galima atpažinti pagal kameros bloką (ten moduliai sudėlioti vertikaliai, o čia – įstrižai), o laimingąjį „iPhone 14” savininką galima atpažinti tik pagal „iPhone” korpuso spalvą.

„Mėlyna” spalva „iPhone 14” yra tokia pati kaip ir „iPhone 13 Pro”. Ir niekur kitur. Violetinė spalva jau buvo „iPhone 12”, bet čia ji blankesnė, subtilesnė. Tačiau beveik neįmanoma atskirti trijų paskutiniųjų „iPhone” telefonų juodos, baltos arba „Product” (RED) spalvų. Atspalviai šiek tiek pasikeitė, bet iš tolo atrodo vienodi.

Kitokių pakeitimų nėra. Tie patys matmenys (galima nekreipti dėmesio į 0,15 mm sumažėjusį storį), tas pats keraminis skydelis, tas pats aliuminio rėmelis. Pasikeitė tik svoris. Kaip tai pasikeitė: naujasis „iPhone 14” yra 2 gramais lengvesnis už „iPhone 13”. Naudodami to visiškai nepastebėsite. Be to, spalvotas rėmelis greičiausiai bus paslėptas po korpusu.

Senasis ekranas su juodu „intarpu” viršuje

„iPhone 14” turi „Super Retina XDR” ekraną. Lygiai tokie patys kaip „iPhone 13”: 460 ppi detalės, iki 800 nitų ryškumo automatiniu režimu ir iki 1200 nitų, kai rodomas HDR turinys. 6,1 colio įstrižainė išlieka „iPhone 14”, o naujojo „iPhone 14 Plus” įstrižainė padidėjo iki 6,7 colio – kaip ir „iPhone 14 Pro Max”.

Ikoninis „intarpas” išlieka nepakitęs. Dinaminė salos išpjova galima tik „Pro” versijoje. Dažnis išlieka toks pat – 60 Hz. Nors buvo vilties, kad „iPhone 14” gaus „iPhone 13 Pro” ekraną su 120 Hz dinaminiu atnaujinimo dažniu. Deja, „Pro” versijos vis labiau tolsta nuo „liaudies” „iPhone”.

„iPhone 14” ekrano pavadinti „blogu” jokiu būdu negalima. Tai vis dar vienas geriausių ekranų pasaulyje. Tačiau pažangos nėra.

Praėjusių metų procesorius

Gali būti kelios priežastys, kodėl naujajame „iPhone 14” ir „iPhone 14 Plus” paliktas „Apple” procesorius „A15 Bionic”:

  • Mikroschemų gamybos sunkumai dėl Kinijos ir Taivano krizės ir pandemijos;
  • noras reklamuoti svarbiausią „Pro” modelį kaip geriausiai įrengtą;
  • sutaupyti ir sumažinti „iPhone” telefonų kainą.

Visa tai nesumenkina „Apple A15 Bionic” privalumų: tai vienas galingiausių lustų bet kuriame išmaniajame telefone, net atsižvelgiant į flagmanus „Snapdragon 8 Plus Gen 1” ir „MediaTek Dimensity 9000”. Jie pridėjo vieną papildomą grafikos koprocesoriaus branduolį – tai gali šiek tiek pagreitinti „iPhone” veikimą žaidimuose. Ir dabar 6 GB RAM vietoj 4 GB.

Naujasis „iPhone 14” veiks sklandžiai, nepertraukiamai, o jo atnaujinimas į naujas „iOS” versijas užtruks ilgiau nei bet kurio „Android” išmaniojo telefono. Beje, štai kada bus išleista „iOS 16” ir kas galės į ją atnaujinti:

Kurie „iPhone” telefonai bus atnaujinti į „iOS 16
Atnaujinimą palaikančių įrenginių sąrašą rasite „Apple” svetainėje:

  • „iPhone 14”, „14 Plus”, „14 Pro”, „14 Pro Max”;
  • „iPhone 13”, „13 mini”, „13 Pro”, „13 Pro Max”;
  • „iPhone 12”, „12 mini”, „12 Pro”, „12 Pro Max”;
  • „iPhone 11”, „11 Pro”, „11 Pro Max”;
  • „iPhone X”, „Xr”, „Xs”, „Xs Max”;
  • „iPhone 8”, „8 Plus”;
  • „iPhone SE 2020”, „SE 2022”.

Tačiau tas pats pasakytina ir apie „iPhone 13”. Praėjusių metų flagmanas gali atlikti visus tuos pačius veiksmus, yra toks pat greitas ir stabilus. Jis gali gauti naujus fotografavimo algoritmus fotoaparate, tačiau „Apple” politika verčia mus atnaujinti į naują modelį. Nors ir tik dėl kelių režimų (apie juos toliau).

Fotoaparatas patobulėjo nedaug

Geriausi fotoaparatai ir vėl atiteko „iPhone 14 Pro” ir „iPhone 14 Pro Max”. Naujasis 48 megapikselių jutiklis, patobulintas fotografavimas tamsoje visuose moduliuose (įskaitant priekinę kamerą), profesionalams skirtas 48 MP Pro RAW režimas, dvigubas priartinimas, panašus į optinį (tik apkarpytas iš pagrindinio jutiklio), ir ryškesnė itin plataus kampo modulio optika.

Vieninteliai fiziniai pokyčiai, kuriuos galime nurodyti „iPhone 14”, yra šviesesnė pagrindinio modulio optika: f/1,5, lyginant su „iPhone 13”- f/1,6 . Tamsoje fotoaparatas turėtų fotografuoti šiek tiek geriau, tačiau tam reikės pažvelgti į pikselius su didinamuoju stiklu. Negavome optinio priartinimo, itin plataus automatinio fokusavimo ir makro režimo. Praktiniu požiūriu – nieko naujo.

O ką gavome?

Naujas veiksmo kameros režimas: filmuojant judesyje vaizdo įrašas mažiau dreba. Smūgis žemiau juostos „GoPro” – jie ketina pristatyti veiksmo kamerą GoPro HERO 11. Tai tas pats, tik plonesnis išmanusis telefonas. Režimas „Cinematic” tapo dar kinematografiškesnis: dabar galite filmuoti 4K HDR 24 kadrų per sekundę sparta – tai auksinis kinematografijos standartas. Anksčiau buvo galima filmuoti tik 1080p 30 kadrų per sekundę režimu.

Priekinė kamera dabar turi automatinio fokusavimo funkciją, o diafragma padidinta iki f/1,9. Naujoji nuotraukų apdorojimo technologija vadinama „Photonic Engine” ir skirta fotografavimo kokybei pagerinti.

Tai tikrai geros naujienos, tačiau ar verta mokėti papildomus 100 JAV dolerių (100 eurų), ypač tiems, kurie retai (jei apskritai kada nors) naudojasi kinematografijos režimu ir nedaug fotografuoja asmenukių. Nors „iPhone 13” asmenukių kokybė vis dar mažai kam pasiekiama.

Akumuliatoriaus veikimo trukmė: popieriuje geresnė, praktiškai – nedidelė
„Apple” „iPhone 14” ir „iPhone 13” specifikacijose nurodomas baterijos veikimo laikas skirtingais režimais:

  • vaizdo įrašų atkūrimas – 20 val., lyginant su 19 val;
  • vaizdo transliacija – 16 val., lyginant su 15 val;
  • Garso atkūrimas: 80 val., lyginant su 75 val;

Paaiškėjo, kad „iPhone 14” akumuliatoriaus veikimo laikas pailgėjo maždaug 5 %. „iPhone 13” akumuliatoriaus užteko visai darbo dienai, o naktį turėsite įkrauti abu „iPhone”. Paritetas.

Įkrovimo galia nepakeista: 20 W (adapterį reikia įsigyti). Abi baterijos įkraunamos iki 50 % per 30 minučių. Palyginti su biudžetiniais androidais, tai jau labai lėtai.

O šiaip, svarbiausia – vis dar nematome USB lizdo. Toliau nervinamės dėl lėto „Lightning” ir neįtikėtinai ilgai siunčiame 4K filmus į kompiuterį.

Kartu su naujaisiais „iPhone” „Apple” pristatė „iPhone 14” palydovinę technologiją, skirtą trumposioms žinutėms siųsti. Kaip tai veikia: pasiklystate kalnuose, nukreipiate išmanųjį telefoną į dangų (ekrane rodoma animacija, kur yra geriausias signalas) ir išsiunčiate trumpąją SMS žinutę. Siuntimas trunka nuo 15 sekundžių iki poros minučių.

Ši galimybė kol kas veikia tik JAV ir Kanadoje, o pirmuosius dvejus metus „iPhone 14” ir kitų modelių pirkėjams ji yra nemokama. Tačiau, net jei palydovinio ryšio palaikymas atsiras Europoje, mažai tikėtina, kad ši funkcija veiks.

Tas pats ir su įspėjimais apie avarijas. Naujieji „iPhone” telefonai „pajunta”, jei jų savininkas pateko į avariją, ir siunčia SOS signalą pagalbos tarnyboms. Šiuo metu „iPhone” skubios pagalbos skambučio funkcija veikia, tačiau nežinoma, ar ji veiks būtent nelaimingo atsitikimo atveju. Ir šia galimybe naudojamasi labai retai (o geriau, jei jos apskritai niekada nereikėtų taikyti).

Perėjimas prie eSIM

Naujasis „iPhone 14” dabar JAV parduodamas be fizinio SIM kortelės lizdo. Ateityje „Apple” pilnai perėjo į „elektroninę ateitį” ir siūlo naudoti tik eSIM.
Kiti gamintojai dabar juoksis, išleis keletą pašiepiančių memų, o po pusmečio sulauksime flagmanų išmaniųjų telefonų be SUM dėklų bumo.

Taip buvo su garso lizdu, taip buvo su komplektuojamu įkrovikliu, taip bus su eSIM. Be jokios abejonės.

Atrodytų, kad tai naudinga abiem pusėms: negalima pamesti eSIM, ją galima greitai ir lengvai pakeisti, keliaujant nereikia nešiotis „adatėlės” ir atsarginės SIM kortelės. Tačiau tai ne visada patogu visiems. O pigiausi „iPhone” bus importuojami iš JAV. Jei norite „iPhone” su SIM kortelės dėklu, prašykite jo iš Europos. Bet kainos ten gerokai didesnės.

„iPhone 13” ir jaunesni modeliai tokios dilemos neturi. Yra SIM kortelės lizdas, taškas. Iš jo kortelę prireikus galima išimti ir čia pat perkelti į kitą telefoną su visais numeriais.

Praėjusių metų modeliai vis dar parduodami

Dar vienas ženklas, kad „Apple” daro statymą ant „Pro” modelio. Kartu su „iPhone 14”, „iPhone 13” ir „iPhone 12” vis dar parduodami oficialioje svetainėje. Jie pigesni:

„iPhone 14 Plus” kainuoja nuo 899 JAV dolerių;
„iPhone 14” nuo 799 dolerių;
„iPhone 13” nuo 699 dolerių;
„iPhone 12” nuo 599 JAV dolerių.

Didelis „iPhone 14 Plus” yra neprilygstamas. Jis bus pasirenkamas dėl didelio akumuliatoriaus ir didelio ekrano. Tačiau, kadangi skirtumas tarp „iPhone 14” ir „iPhone 13” yra nedidelis – 100 dolerių sutaupyti tikrai nepakenks. Jei esate pasiruošę vos paprastesnei kamerai ir šiek tiek mažiau ryškiam ekranui, galite sutaupyti 200 JAV dolerių ir įsigyti „iPhone 12”. Tai vis dar puikus įtaisas.

O jei labai norisi?

Tai tikriausiai vienintelė priežastis, dėl kurios verta siekti „iPhone 14”. Daugelis žmonių atnaujina savo „iPhone” ne todėl, kad jis galingesnis už savo pirmtaką, o tiesiog todėl, kad jis naujas. Yra ir pokyčių, net jei jie nėra žymūs: šiek tiek geresnė kamera, daugiau operatyviosios atminties, nauji fotografavimo režimai.

Tačiau jei jau turite „iPhone 13”, nevertėtų plėšytis dėl „iPhone 14”. Technologijos pranašumai yra neproporcingi kainų skirtumams. Atnaujinti verta tik tada, jei turite „iPhone 12” (ir tai diskutuotina) ar senesnius modelius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 230

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

atsiliepimų 9 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

atsiliepimų 11 Skaityti visą įrašą
    Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Ciklopai

Ciklopai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

atsiliepimų 8 Skaityti visą įrašą
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą

.. visą pasaulį apiplėšė, ir ne po vieną kartą. Pats naujausias atvejis - tai rusų...

19 gal ir triukšmingas bet patikimas...

vyksta rinkiminė kampanija......

Na kad ir kaip bebūtų baisu, bet pasaulis juda į priekį ir doleriui vietos jame...

Reikia raketomis juos......

Sinica su Radžvilu irgi būtų taip pat nubalsavusi....