infa.lt

Dešimtys Suomijos įmonių planuoja pereiti prie naktinio darbo – dieną elektra per brangi

01 rugsėjo
06:40 2022

Suomijos elektros energijos mažmeninės prekybos bendrovė „Väre” su dešimčia klientų aptaria galimybę perkelti gamybą iš brangiausio laiko į pigesnį. Įmonė kasdien gauna naujų prašymų apsvarstyti šį klausimą, rašo suomių Yle.

Dešimtys įmonių visoje šalyje svarsto galimybę pereiti prie naktinio darbo.

„Praėjusią naktį elektra kainavo apie centą už valandą. Dieną elektra gali kainuoti šimtą kartų brangiau”, – sako „Väre” generalinis direktorius Juha Keski-Karhu.

Mažosios ir vidutinės įmonės, kurios paprastai daugiausia dirba dieną, pirmosios susimąsto apie galimybę sutaupyti elektros energijos kainos skirtumą nakties metu. Šiuos pokyčius reikia aptarti su darbuotojais, nes daugeliui jų teks dirbti vakare ir naktį.

Naudingiausias pakeitimas į naktinį darbo laiką būtų įmonėms, kurių gamybos struktūra leidžia keisti darbo laiką. Tai įmonės, turinčios lanksčias gamybos sistemas, kurioms perėjimas prie naktinio darbo nereikštų ypatingų išlaidų ar sudėtingų administracinių pokyčių.

Tai, pavyzdžiui, daugelis šiltnamių ar dirbtuvių, kuriose darbo procesai iš esmės automatizuoti.

Keski-Karhu apskaičiavo, kad maža įmonė, kuri per metus sunaudoja 500 megavatų elektros, galėtų sutaupyti iki 50 000 eurų. Didesnės įmonės per valandą gali sunaudoti kelis gigavatus elektros energijos ir sutaupyti milijonus eurų.

Sunku prognozuoti, kokios bus kainos

„Väre” vykdomasis direktorius Juha Kesik-Karhu sako, kad įmonėms, kurios svarsto galimybę pereiti prie naktinio darbo, buvo pateikti statistiniai duomenys apie elektros energijos suvartojimą ir kainų svyravimus. Tačiau kainų svyravimų ateityje numatyti neįmanoma: elektros energijos kainai įtakos turės kintanti pasiūlos ir paklausos pusiausvyra.

„Viskas lemia didelius nakties ir dienos kainų svyravimus, o savaitės metu svyravimai dar labiau sustiprės”.

Keski-Karhu mano, kad dėl padidėjusios vėjo energijos ir pradėjus veikti „Olkiluoto 3” atominei elektrinei, tikėtina, kad ateinančią žiemą bus daugiau laikotarpių, kai elektra kainuos mažiau. Tiesa, tuomet elektra apskritai bus itin brangi, nes atominių elektrinių ir vėjo jėgainių pagamintos elektros energijos nepakaks paklausai patenkinti.

„Tokiu atveju elektros energijos kainos priklausytų nuo iškastinio kuro, kuris Rytų ir Vidurio Europoje praktiškai yra elektros energijos įsigijimo kaina, o ji pastaruoju metu sparčiai didėja.”

Praėjusią savaitę „Metsä Tissue” pranešė, kad dėl didelių elektros kainų buvo priversta sumažinti gamybą. „Väre” turto valdytojas Risto Kinnunenas mano, kad daugeliui kitų įmonių taip pat gali tekti sumažinti gamybą, jei jos negalės pereiti prie naktinio darbo grafiko.

Be to, gali pasikeisti, pavyzdžiui, SPA centrų ir ledo čiuožyklų darbo laikas.

Laukiama, kad elektros ateities sandorių kainos bus didžiausios gruodį. Ateities sandorių kaina yra preliminarus rinkos įvertis, pagal kurį bus nustatyta elektros energijos neatidėliotinų sandorių kaina, t. y. dienos elektros energijos rinkos kaina.

Perkėlus gamybą į nakties laiką, sumažės elektros energijos sąnaudos dienos metu

„Väre” generalinis direktorius Juha Keski-Karhu primena, kad didėjantis elektros energijos suvartojimas naktį turėtų išlyginti dienos ir nakties elektros energijos suvartojimo skirtumą, o tai apskritai pasireikš mažesnėmis elektros energijos sąnaudomis.

„Jei elektra bus naudojama protingai, momentinių kainų svyravimai sumažės. Tai suvienodins rinką ir padidins elektros energijos įperkamumą.”

Elektros energijos bendrovės taip pat gaus naudos iš padidėjusio elektros energijos suvartojimo naktimis: draudimo apmokėjimui didmeninėje elektros energijos rinkoje mokėti nereikės daug.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 183

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Stop Reset    -  2022-09-01, 08:28

    Įdomu ar ir Suomijoj tas pats burdakas su elektra kaip ir Lt.Nejau tas pats koksai sutapimas…Gal suomiai ir žiogus pirmieji pradės valgyti ar visi vienu metu ???

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Mokestis    -  2022-09-01, 11:17

    Ironiška, kad naktį, kuomet reikia energijos dar ir papildomam patalpų apšvietimui, elektra gausis pigesnė…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...