infa.lt

I.Šimonytė apsilankė Baltarusių demokratijos atstovybėje ir susitiko su Svetlana Tichanovskaja

30 rugpjūčio
06:30 2022
Svetlana Tichanovskaja, Sergejus Tichaanovskis ir Ingrida Šimonytė

Svetlana Tichanovskaja, Sergejus Tichaanovskis ir Ingrida Šimonytė | infa.lt montažas

Rugpjūčio 29 d. Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė apsilankė Baltarusių demokratijos atstovybėje ir susitiko su demokratinės Baltarusijos lydere Sviatlana Cichanouskaja (Svetlana Tichanovskaja, pagal vyrą)

Susitikimo metu aptarta situacija Baltarusijoje, Lukašenkos režimo įsitraukimas į Rusijos karą prieš Ukrainą, nuo represijų pasitraukusių baltarusių situaciją Lietuvoje, Baltarusijos demokratinių jėgų ir pilietinės visuomenės veikla, siekiant demokratinės Baltarusijos ateities.

„Nuo pat represijų Baltarusijoje pradžios, o ypač – prasidėjus didžiajai represijų bangai po 2020 m. Lukašenkos pavogtų dar vienų prezidento rinkimų, Lietuva tapo laikinais namais baltarusiams, priverstiems bėgti iš savo šalies.

Patikinu jus, kad ši pozicija nepasikeitė po vasario 24-osios – ir toliau darysime viską, kad Baltarusijos demokratinių jėgų ir pilietinės visuomenės organizacijos, laisvos žiniasklaidos atstovai, visi laisvę mylintys ir dėl jo kovojantys baltarusiai, Lietuvoje būtų saugūs, galėtų oriai gyventi ir dirbti tam, kad vieną dieną sugrįžtų į demokratinę Baltarusiją“, – sakė premjerė.

I. Šimonytė padėkojo S. Cichanouskajai ir visiems geros valios baltarusiams už aiškią ir viešą poziciją smerkiant Rusijos karą prieš Ukrainą ir A. Lukašenkos režimo talkininkavimą jame bei už paramą Ukrainai ir į Lietuvą nuo karo pabėgusiems Ukrainos gyventojams.

„Lietuvoje gyvenantys baltarusiai geriau nei bet kas kitas šiandien supranta, ką reiškia palikti savo šalį su keliais būtiniausiais daiktais, tikintis, kad netrukus sugrįši, ir suvokti, kad bent jau artimiausius mėnesius ar net metus naują gyvenimą naujoje šalyje teks susikurti nuo nulio. Dėkoju baltarusiams, kad taip pat kaip ir kiti Lietuvos gyventojai, atvėrė ukrainiečiams savo bendruomenės duris ir savo širdis, dalijosi būtiniausiais daiktais, skyrė finansinę paramą, savanoriavo, rėmė ir rems Ukrainą iki jos ir mūsų visų pergalės“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerė atkreipė dėmesį, kad dabar, kai viso pasaulio akys nukreiptos į kariaujančią Ukrainą, turime nepamiršti ir remti baltarusius jų kovoje už demokratiją, laisvę ir pamatinę teisę patiems spręsti savo šalies likimą. Anot I. Šimonytės, itin svarbu, kad kaip niekad susitelkę dėl šio bendro tikslo būtų ir patys baltarusiai. Ji akcentavo, kad Lietuva mato ir remia S. Cichanouskajos pastangas telkti baltarusių demokratines jėgas.

Premjerė taip pat pabrėžė, kad Lietuva ir toliau sieks išlaikyti baltarusių laisvės bylą tarptautinėje darbotvarkėje, rėmė ir rems baltarusių reikalavimus nutraukti represijas Baltarusijoje, paleisti ir visiškai reabilituoti politinius kalinius bei surengti laisvus ir demokratinius rinkimus.

infa.lt primena, kad Svetlanos Tichanovskajos vyras – Sergejus Tichanovskis sėdi Baltarusijos kalėjime pagal sufabrikuotus kaltinimus. Už tai, kad išdrįso kandidatuoti į prezidentus. Jo žmona nebuvo jokia lyderė, ir tiesiog kandidatavo vietoje jo perėmusi įsibėgėjusios rinkimų kampanijos estafetę. Tačiau klausimas kitur – S.Tichanovskis yra aršus Putino gerbėjas, savo Facebook paskyroje dalijosi nuorodomis į jo knygas, nelegaliai vyko į okupuotą Krymą su draugais, ir Ukrainos požiūriu yra nusikaltėlis. S. Tichanovskaja iki šiol nėra išsiskyrusi su juo, reiškia palaiko jo pažiūras. Visa tai puikiausiai žino Lietuvos valdantieji, tačiau Sergejaus Tichanovskio temą apeina lankais. Apie jį rašė ir 15min savo laiku, kol Tichanovskaja dar nebuvo tapusi „oficialiai pripažinta lydere”. Plačiau apie tai…

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 320

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...