infa.lt

Biorobotai jau čia pat: be kiaušialąstės ir spermatozoido sukurto embriono širdis jau plaka

27 rugpjūčio
06:30 2022

QR kodai

Kelios mokslinių tyrimų grupės visame pasaulyje kuria dirbtinio embrionų sukūrimo iš kamieninių ląstelių technologiją – nenaudojant kiaušialąstės ar spermos. Viena iš jų teigė, kad jos tyrimai žengė dar vieną žingsnį į priekį – iš pelės kamieninių ląstelių sukurtas embrionas išsivystė iki tokio etapo, kai jau plaka širdis, yra smegenų ir kitų organų bei audinių užuomazgų.

Mokslininkams labai svarbu tirti embrioną ankstyvuoju vystymosi etapu. Tokie tyrimai padeda geriau suprasti gyvybės užsimezgimo procesą, organų ir sistemų vystymosi mechanizmus ir, žinoma, priežastis, kurios trukdo sėkmingam vaisiaus vystymuisi arba sukelia įgimtas ligas.

Anksčiau, kituose tyrimuose jau buvo pateikti pirmieji sėkmingi bandymai sukurti žinduolių embrionus be kiaušialąstės ar spermos. Dabar Kalifornijos technologijos instituto ir Kembridžo universiteto komanda pristatė naują pelės embrioną, kuris yra labiausiai pažengęs vystymosi stadijoje.

Embrionai jau turi plakančią širdį, smegenų ir kitų organų bei audinių užuomazgas, taip pat trynio maišelį, kuris yra maistinių medžiagų šaltinis pirmosiomis vystymosi dienomis. Mokslininkai aiškina, kad jie buvo sukurti iš trijų tipų kamieninių ląstelių, aptinkamų labai ankstyvoje žinduolių vystymosi stadijoje – dar iki jų aktyvaus bendravimo etapo.

Tam tikrų genų raiška ir unikali aplinka, kurioje jie sąveikavo, leido ląstelėms užmegzti „dialogą”, pradėti saviorganizacijos į struktūras procesą ir suformuoti embrioną.

Mokslininkai jau įrodė, kad šie rezultatai gali būti naudojami ateities tyrimams. Pavyzdžiui, jie išjungė geną, reikalingą vaisiaus nervinio vamzdelio formavimuisi, ir pasiekė, kad išsivystytų įprasti smegenų defektai.

„Jei šis metodas būtų pritaikytas daugeliui kitų nežinomos funkcijos genų, tai padėtų ištirti jų vaidmenį nervų sistemos vystymuisi”, – aiškina jie.

Ilgainiui visi šioje srityje dirbantys mokslininkai siekia sukurti sąlygas, kad iš stalo ląstelių būtų galima išauginti donoro organus, skirtus žmonių poreikiams.

infa.lt: tokiu būdu jie išmoks išjungti reikalingus genus ir tik ką gimusiam žmogui, kad jie jam netrukdytų „klausytis valdžios ir būti lojaliam esamai politinei sistemai”. Viskas dar priešakyje. Ir, tikėtina, būsimi androidaibiorobotai vystysis su išjungtais specialiais genais, bus geri kariai ir policininkai, nejaučiantys jokių sentimentų tai visuomenei, iš kurios genetinės medžiagos bus sukurti.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 462

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. T0mas J.    -  2022-08-28, 21:09

    1982 m. skaičiau knygą „Homunkulai”. Dabar prisiminiau skaitydamas šį straipsnį.
    Praėjo 40 metų – tokie tyrimai nedraudžiami, reiškia žmonija eina neteisingu keliu, labai neteisingu. Aš jį vadinu degradacija.
    Kai kas vadina civilizacija.

    sena.lt/grozine-literatura/homunkulai-1

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....