infa.lt

Estija irgi kenčia nuo aukštų elektros kainų – viskas, kas galėjo nutikti – nutiko

17 rugpjūčio
15:20 2022
G. Nausėda ir nesaugi elektra

Gitanas Nausėda džiaugiasi atjungtais nesaugios energijos šaltiniais (Baltarusijos). Dabar saugiau?

Šiandien rekordiškai aukštą elektros biržos kainą lėmė vienu metu sutapę keli veiksniai, o visos galimybės padidinti importą yra išnaudotos, antradienį pranešė „Nord Pool”.

Šį vakarą tarp 18 ir 19 val. elektros biržos kaina Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje pasieks 4 000 eurų – sumušusi ankstesnius rekordus, rašo estų ERR.

Šiuo metu pasiūla Baltijos šalyse yra silpna, o importo pajėgumai iš Suomijos, Švedijos ir Lenkijos išnaudoti, ERR sakė „Nord Pool Baltics” regiono vadovė Ingrid Arus.

Tačiau to vis dar nepakanka, o paklausa viršija pasiūlą. „Šiuo atveju abi kreivės nesusikerta ir rinkos kaina yra maksimali”, – sakė ji.

Paklausta, ar artimiausiais mėnesiais panašios kainos bus dažnesnės, I. Arus sakė, kad reikia suprasti kainų kilimo priežastis.

„Estijoje remontuojama labai didelė dalis Narvos elektrinės blokų. Jie turėtų būti įjungti šią savaitę, vienas ketvirtadienį, o kitą savaitę – du nauji blokai, tada situacija bus daug geresnė”, – ramino ji.

Latvija pasikliauja hidroenergija, tačiau, kadangi Europą kamuoja sausra, rezervuarų atsargos yra mažos ir gamyba sumažėjo. Šią vasarą taip pat buvo mažai vėjo, o dujos, greičiausiai, kaupiamos žiemos laikotarpiui, – naujų kainų priežastis paaiškino Arus. „Taigi šią valandą įvyko viskas, kas galėjo turėti įtakos situacijai”, – sakė ji, aiškindama šiandienos rekordą.

Trečiadienį Arus sakė ERR, kad tiekimo trūkumas nereiškia, jog vartotojai liks be elektros energijos. Kitos dienos rinka, kurios kainas praneša „Nord Pool”, yra tik viena rinkos dalis. Jai užsidarius, energija persikelia į kitas rinkas, kuriose ja gali būti toliau prekiaujama, sakė ji.

Buvęs ministras: Elektros birža žlugo

Buvęs ekonomikos ministras Taavi Aas pareiškė, kad rekordinės kainos rodo, jog sistema neveikia ir kad elektros birža žlugo. Jis sakė – negalime tikėtis, jog tai anomalija, ir pridūrė, kad esant gamybos deficitui rekordai bus dažnai mušami.

„Vyriausybė turi nedelsiant sušaukti neeilinį krizės posėdį ir taikyti praėjusios žiemos paramos priemones, kurios suteikė pagalbą šeimoms ir įmonėms. Neturime laiko laukti elektros rinkos reformos, žmonėms valstybės pagalbos reikia dabar”, – teigė jis.

Centro partijos deputatas sakė, kad ministrė pirmininkė Kaja Kallas turi paaiškinti, kodėl viskas neveikia ir kodėl pasiūla nepatenkina paklausos.

„Estijoje infliacija jau tris mėnesius viršija 20 procentų, daugelis įmonių jau paskelbė apie atleidimus, o kelios svarsto galimybę skelbti bankrotą. Norėčiau priminti, kad dar tik vasara, tačiau netrukus prasidės šildymo sezonas, o tada aukštų elektros kainų poveikis bus gerokai didesnis”, – sakė Aasas.

Kainos ir toliau kils

Šių metų gegužę „Nord Pool” kainų viršutinė riba pirmą kartą pakilo nuo 3000 eurų už megavatvalandę iki 4000 eurų. Didžiausia kaina turi būti didinama, jei ji viršija 60 proc. didžiausio tarifo kainų zonoje, nurodoma ES reglamentuose. Tačiau naujasis automatinis kainos tarifas vėluoja ir biržoje pradedamas taikyti po penkių savaičių.

Tai reiškia, kad po penkių savaičių tarifas greičiausiai vėl padidės iki 5 000 eurų, kad atspindėtų dabartines kainas.

Tačiau „Nord Pool Baltic” regiono vadovė Arus apsimeta optimistiškai tikint, kad palengvėjimas jau arti.

„Tikiuosi, kad jei dabar pradės veikti skalūnų jėgainės, tai gali [atnešti] didelį palengvėjimą. Šiandien tarp Suomijos ir Estijos pralaidumas sumažėjęs 160 megavatų, šiek tiek mažiau [energijos] piko metu patenka ir tarp Švedijos ir Lietuvos. Žvelgiant į šios dienos pasiūlymus ir rytojaus paklausos kreives, deficitas nebuvo didelis. Jei šie apribojimai išnyks, situacija bus daug geresnė”, – sakė ji.

Narvos elektrinės remontas suplanuotas iš anksto

Bendrovės „Enefit Power” valdybos pirmininkas Andresas Vainola (Andres Vainola) sakė, kad problemų dėl valdomų gamybos pajėgumų kyla visose trijose Baltijos šalyse, ne tik Estijoje.

„Dėl tam tikrų, nepaaiškintų priežasčių Baltijos šalyse esančios dujinės elektrinės nepateikė savo pasiūlymų rinkai (tame tarpe ir Lietuvos). Iš viso tai yra beveik 2 000 MW pajėgumų”, – sakė jis. „Išorinės jungtys tuo pačiu metu yra maksimaliai apkrautos”.

J. Vainola sakė, kad Narvos elektrinių techninės priežiūros darbai buvo suplanuoti gerokai iš anksto ir rinka apie tai buvo informuota. „Tokie darbai atliekami vasarą, t. y. mažesnio vartojimo laikotarpiu, kad elektrinės būtų paruoštos didesnės paklausos laikotarpiui rudenį ir žiemą”, – aiškino jis.

Jis sakė, kad šiuo metu dirba trys skalūnų elektrinės, o Auvės elektrinės techninės priežiūros darbai baigsis artimiausiomis dienomis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 277

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....