infa.lt

Be bičių apdulkinimo augalai greitai praranda genetinę įvairovę

14 rugpjūčio
06:50 2022

Bitė ir Saulėgrąža

Be bičių pagalbos žydintys augalai gali apsidulkinti patys, tačiau jau po devynių kartų jie praranda didelę dalį genetinės įvairovės. Dėl to sumažėja gebėjimas prisitaikyti prie aplinkos pokyčių, rašo Phys.org.

Atsižvelgiant į tai, kad pasaulyje mažėja laukinių bičių populiacija, mokslininkų atradimas liudija, kad laukinių augalų ir pasėlių, kurie priklauso nuo kryžminio apdulkinimo, perspektyvos yra niūrios.

JAV biologų atliktas eksperimentas parodė, kad savaime apsidulkinanti Mimulus genties augalų grupė (kempinės arba beždžionių gėlės) prarado nuo 13 % iki 24 % genetinės įvairovės, palyginti su kita grupe, kurią apdulkino kamanės.

„Nustatėme, kad per labai trumpą laiką augalų, kurie buvo priversti apsidulkinti patys, genomas patyrė rimtų pasekmių”, – sakė projekto mokslinis vadovas Jeremiah Bushas iš Vašingtono valstybinio universiteto.

Vabzdžiai, kurie tarpininkauja kryžminiam apdulkinimui, patys savaime yra svarbūs biologinei įvairovei, tačiau Bušo komandos tyrimai rodo, kad jų populiacijos mažėjimas taip pat turi pražūtingą poveikį augalams. Ir tai vyksta labai greitai – ne per tūkstančius, o per dešimtis kartų.

Biologai jau anksčiau žinojo, kad priverstinis apsidulkinimas susilpnina augalo gebėjimą išgyventi, tačiau tiksliai nežinojo, kaip tai veikia genetiškai ir kaip greitai šis procesas vystosi.

Savaime apsidulkinančių augalų genetinės įvairovės mažėjimą galima paaiškinti prisitaikymu. Tokiose populiacijose pageidaujamas genotipas plinta kartu su visomis mutacijomis. „Genetinio autostopo” reiškinys yra daug mažiau pastebimas, kai bitės ir kiti vabzdžiai apdulkina gėles.

Bičių populiacijos visame pasaulyje mažėja grėsmingu greičiu, o tai gali turėti toli siekiančių pasekmių žmonijai. Argentinos biologai apskaičiavo, kad nuo 1990-ųjų mokslininkai nebeatlieka iki 25 % mokslui žinomų bičių rūšių stebėsenos, nors atsirado daugiau informacijos ir stebėsenos priemonių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 239

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....