infa.lt

Interneto visiems neužteks

04 liepos
06:40 2022

foto: vpncrew.com

Infrastruktūra gali būti nepasirengusi sprogstamam duomenų perdavimo spartos augimui.

„Ericsson” apskaičiavo, kad per pastaruosius dvejus metus mobiliojo interneto vartojimas pasaulyje padvigubėjo. Bendrovė prognozuoja, kad jau šiemet vidutinis abonentas per mėnesį sunaudos iki 15 GB duomenų srauto, o iki 2027 m. pabaigos – 40 GB. Tačiau ekspertai baiminasi, kad dabartinės technologijos nesugebės susidoroti su tokia apkrova.

Vaizdo įrašai kaip narkotikai

Birželio pabaigoje „Ericsson” paskelbė dar vieną Mobility Report ataskaitą apie mobiliojo interneto rinkos būklę ir perspektyvas. Vien nuo 2021 m. ketvirtojo ketvirčio iki 2022 m. pirmojo ketvirčio jo naudojimas išaugo 10 proc. Bendras mėnesinis mobiliojo ryšio srautas siekė 93 Eb (1 eksabaitas – 1,048 mln. Tb).

Palyginti su pirmuoju 2021 m. ketvirčiu, srautas padidėjo 40 %, o palyginti su pirmuoju 2020 m. ketvirčiu – 100 %. Kitaip tariant, vos per dvejus metus jis padvigubėjo. „Ericsson” tai aiškina sparčiai augančiu vaizdo įrašų turinio žiūrėjimo apimčių skaičiumi. Dabar vaizdo įrašai sudaro 69 % mėnesinio mobiliojo ryšio srauto, o 2027 m. ši dalis bus dar didesnė – 79 %.

Švedijos bendrovės ekspertai mano, kad šių metų pabaigoje kiekvienas išmaniojo telefono naudotojas per mėnesį vidutiniškai sunaudos 15 GB mobiliojo ryšio srauto.

2017 m. šis skaičius siekė 2,6 GB. Esant tokiai dinamikai 2027 m. pabaigoje vienam vartotojui per mėnesį teks 39,7 GB judriojo ryšio srauto.

Šią tendenciją skatina ne tik populiarėjančios vaizdo įrašų paslaugos, bet ir sparti penktosios kartos (5G) tinklų plėtra. Duomenų perdavimo sparta juose yra 3-5 kartus didesnė nei 4G tinkluose.

„Ericsson” pažymi, kad penktosios kartos tinklai tapo sparčiausiai augančiais tinklais istorijoje. Iki 2027 m. jais naudosis 75 % pasaulio gyventojų.

Būtent šalys, kurios aktyviai plėtoja 5G, skatins mobiliojo duomenų srauto perdavimo augimą visame pasaulyje. 2021 m. tokie tinklai sudarė 10 % pasaulinio srauto, o 2027 m. sieks – 60 %.

Augimą skatina patys mobiliojo ryšio operatoriai. Jie vis labiau vilioja vartotojus neribotais tarifais. 40 % „Ericsson” apklaustų bendrovių teigė, kad siūlo neribotą paslaugą kaip savo premium planų dalį. 90 proc. tokių operatorių jau pradėjo eksploatuoti 5G tinklus.

Perkrovimas po perkrovimo

Vis dėlto, kaip pažymima ataskaitoje, daugelyje „neribotų planų” yra netiesioginių apribojimų. Pavyzdžiui, sąlygos apie išmaniojo telefono naudojimą kaip maršrutizatoriaus internetui platinti arba apie „išmaniųjų” ir kartu daug duomenų srauto reikalaujančių įtaisų (garsiakalbių, stebėjimo kamerų, išmaniųjų televizorių ir pan.) prijungimą. Tai rodo, kad operatoriai patys saugosi perkrauti savo tinklus.

Tinklo daiktų interneto platformos TEAL vienas iš įkūrėjų ir verslo plėtros direktorius Michaelas Johnstonas neatmeta galimybės, kad dėl spartaus mobiliojo interneto augimo „gali sutrikti srautas, nes esama infrastruktūra gali neatlaikyti didėjančios naudojimo paklausos ir daiktų interneto plėtros”.

„Taip nutiks, jei nebus aktyviai diegiami nauji infrastruktūros pajėgumai ir diegiamos naujos tinklo technologijos”, – eksperto žodžius cituoja „Forbes”,

– „Viešiesiems mobilaus ryšio tinklams jau kyla pavojus, tačiau nereikėtų pamiršti, kad privatūs tinklai, „Wi-Fi” tinklai, WAN, palydovinės ir „Bluetooth” technologijos taip pat labai svarbios daiktų interneto veikimui.

Šiuo atžvilgiu nerimą kelia lėtėjantis 5G tinklo diegimas. Dar prieš metus JAV žiniasklaida pradėjo skelbti, kad jų įvedimo tempas mažėja. Pagrindinės priežastys buvo laisvų dažnių ir įrangos trūkumas.

Maiklas Džonstonas mano, kad nė viena iš naujųjų tinklo technologijų kol kas neturi visų būtinų savybių – belaidžio perdavimo, plačiajuosčio ryšio, mažo signalo vėlavimo, nuolatinio ryšio su internetu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 266

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2022-07-04, 07:27

    Tikslas – G5…
    Tada prasidės pabaigos pradžia…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Seniai rasiau    -  2022-07-04, 12:17

    apie tai,atsakydamas i kliedesius apie savivaldzius automobilius. Kas,beje,atitinkamai liecia ir elektros tiekimo infrastruktura,kuri patirtu kolapsa,vos pagausejus elektromobiliu.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...