infa.lt

JAV Aukščiausias teismas atšaukė buvusį privalomą valstijoms sprendimą „dėl teisės į abortą”

25 birželio
13:31 2022

Šeima

JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino pusės šimtmečio senumo sprendimą byloje „Roe prieš Wade„, kuriuo abortai buvo įteisinti visoje šalyje, ir nuo dabar suteikė valstijoms teisę nustatyti apribojimus tam, kada moteris gali nutraukti nėštumą.

Dauguma teisėjų, kurių kiekvieną paskyrė prezidentai respublikonai, prisijungė prie teisėjo Samuelio Alito parengtos nuomonės byloje Dobbs prieš Džeksono moterų sveikatos organizaciją, kurioje nuspręsta, kad Misisipės valstija gali palikti galioti įstatymą, draudžiantį abortus po 15 nėštumo savaitės, praneša amerikiečių Washington Examiner leidinys.

„Konstitucija nesuteikia teisės į abortą; Roe ir Casey yra panaikinta; teisė reguliuoti abortus grąžinama žmonėms ir jų išrinktiems atstovams”, – sakoma teismo nuomonės santraukoje.

Teisėjų balsai pasiskirstė 6 prieš 3 ir palaikė Misisipės abortų apribojimus. Argumentai dėl nuomonės, kuria panaikinamas „Roe prieš Wade” bylos sprendimas, pasiskirstė 5-1-3, vienam teisėjui suformavus savo atskirąją nuomonę.

Balsavusiųjų mažumos teisėjai taip pat kritikavo daugumos „lengvabūdišką požiūrį į šio Teismo precedentų panaikinimą”.

Sprendimas šioje byloje buvo priimtas po to, kai gegužės 2 d. buvo nutekintas beprecedentis nuomonės projektas, kuris pranešė JAV visuomenei apie neišvengiamą dešimtmečius trukusį abortų prieinamumo apribojimą, nustatytą pagal „Roe prieš Wade” ir 1992 m. bylą Planned Parenthood v. Casey bylų sprendimus.

„Konstitucijoje nėra jokios nuorodos į abortus, ir jokia konstitucinė nuostata, įskaitant tą, kuria dabar labiausiai remiasi Roe ir Casey bylų išvadų gynėjai, t. y. Keturioliktosios pataisos tinkamo proceso sąlyga, netiesiogiai nesaugo tokios teisės”, – rašė Alito. „Buvo nuspręsta, kad ši nuostata garantuoja kai kurias Konstitucijoje nepaminėtas teises, tačiau bet kokia tokia teisė turi būti „giliai įsišaknijusi šios tautos istorijoje ir tradicijoje” ir „numanoma tvarkingos laisvės koncepcijoje”.

„Atėjo laikas atsižvelgti į Konstituciją ir grąžinti abortų klausimą žmonių išrinktiems atstovams”, – pridūrė Alito.

Socialiniuose tinkluose jau pasirodė tokio pobūdžio gyvybės pergalę švenčiantys paveikslėliai

1973 m. JAV Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą dėl Roe, remdamasis pagrindine „teise į privatumą”, kuri yra 14-osios pataisos tinkamo proceso išlyga, ir 7 prieš 2 teisėjų sprendimu apsaugojo moters pasirinkimą pasidaryti abortą. Po daugelio metų teismas vėl patvirtino „Roe prieš Wade”, kai 5-4 balsų dauguma priėmė sprendimą Casey byloje, kurioje buvo pakeista ankstesnė trimestro sistema ir pasirinkta gyvybingumo analizė, leidžianti valstijoms taikyti abortų apribojimus per pirmąjį nėštumo trimestrą, jei jie nesudaro „pernelyg didelės naštos”.

Pirminėje nutekintoje nuomonėje Alito tvirtino, kad tokia teisė į abortą nėra teisės į privatumą dalis ir kad nei vienas iš šių aspektų, kuriais grindžiama svarbiausios 1973 m. bylos logika, iš tikrųjų nėra nurodytas Konstitucijoje.

Po nutekintos Aukščiausiojo teismo teisėjų nuomonės nutekinimo nacionaliniu mastu pasipylė abortų aktyvistų pasisakymai, kad reikia ginti Roe ir Casey, o prie Alito, Kavanaugh, Barrett ir Aukščiausiojo Teismo pirmininko Johno Robertso namų vyko protesto akcijos. Nuomonės projektas tą patį vakarą, kai buvo nutekintas, beveik iš karto sukėlė protestą prie Aukščiausiojo Teismo, o gegužės 4 d., kai visuomenė laukė galutinės paskelbtos nuomonės, prie teismo buvo pastatytos didelės, neperlipamos tvoros, reaguojant į besitęsiančius protestus.

Įtampa padidėjo šio mėnesio pradžioje, kai netoli teisėjo namų Chevy Chase, Merilando valstijoje, buvo suimtas ginkluotas vyras, kuris, kaip įtariama, siekė nužudyti teisėją Kavanaugh. Įtariamasis, atskrido iš Kalifornijos ir teigė, kad jį paskatino nutekintas nuomonės projektas, kuriame siūloma apriboti Roe, taip pat nusivylimas dėl būsimos nuomonės Antrosios pataisos teisių byloje, kurioje pastaraisiais mėnesiais buvo plačiai nuskambėję smurto su ginklais atvejai.

Abortų gynėjų grupės, tokios kaip Planuotos tėvystės organizacija, po nuomonės projekto nutekinimo ėmėsi griežtos pozicijos, teigdamos, kad jo pasekmės yra „siaubingos ir beprecedentės”.

„Nors mes jau dešimtmečius matėme, kad ši nuomonė yra darbotvarkėje, ji yra ne mažiau sukrečianti ir pasirodė kaip tik tuo metu, kai prieš abortus nusistačiusios grupės atskleidė savo galutinį planą uždrausti abortus visoje šalyje”, – pareiškime teigė Amerikos planuotos tėvystės federacijos prezidentė ir generalinė direktorė Alexis McGill Johnson.

Pastaraisiais mėnesiais respublikonų vadovaujamos valstijos priėmė griežtus abortų įstatymus, įskaitant Teksaso įstatymą, draudžiantį abortus po to, kai aptinkamas vaisiaus širdies plakimas, t. y. paprastai maždaug šeštą nėštumo savaitę. Įstatymas įsigaliojo rugsėjo mėn. ir jo vykdymas užtikrinamas leidžiant privatiems asmenims pateikti ieškinius prieš asmenis, kurie padeda atlikti abortą.

„Roe prieš Wade” sprendimo panaikinimas reiškia, kad abortai greičiausiai taps neteisėti mažiausiai 13 valstijų: Arkanzaso, Aidaho, Kentukio, Luizianos, Misisipės, Misūrio, Šiaurės Dakotos, Oklahomos, Pietų Dakotos, Tenesio, Teksaso, Jutos ir Vajomingo valstijose.

Guttmacherio instituto duomenimis, nuo birželio mėn. dėl Dobbs sprendimo iš karto uždraus arba apribos galimybę atlikti abortą 26 JAV valstijos, rašo leidinys.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 290

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. T0mas J.    -  2022-06-25, 16:33

    „Atėjo laikas atsižvelgti į Konstituciją”
    ir
    „Konstitucijoje nėra jokios nuorodos į abortus”
    Tas pats JAV Aukščiausiasis Teismas.
    Ta pati Konstitucija.
    1973 vienaip, 2022 kitaip.
    Tai tik rodo, kokie žemiški teismai yra neteisingi…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...

Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...