infa.lt

ES įpareigos visus elektronikos gamintojus pereiti prie Type-C įkroviklių

12 birželio
08:30 2022

Antradienį ES nusprendė, kad visoje Europoje parduodamoje buitinėje elektronikoje turi būti įrengtos Type-C tipo USB įkrovimo jungtys. Sprendimas taikomas ne tik išmaniesiems telefonams, bet ir kitiems prietaisams, pavyzdžiui, elektroninėms knygoms, ausinėms, konsolėms ir planšetiniams kompiuteriams, kurie Europoje bus parduodami nuo 2024 m. rudens.

Šis sprendimas pirmiausia palies „Apple” – JAV bendrovė dabar turi per dvejus metus atsisakyti savo „Lightning” laidų „iPhone” telefonuose ir „AirPods” ausinėse, jei nori išlaikyti Europos rinką.

Įstatymo projektas dėl vieningos elektronikos įkrovimo jungties buvo rengiamas daugiau nei dešimtmetį ir nuo pirmojo svarstymo perėjo kelis tvirtinimo etapus. Per šiuos metus Europos reguliavimo institucijos turėjo laiko pakeisti standartizuotą formatą – nuo tuo metu populiaraus „micro USB” iki dabartinio Type-C tipo – ir aptarti savo sprendimą su daugeliu IT milžinių bei įvairių šalių vyriausybėmis.

Iniciatyva jau visiškai suderinta – vėliau šiais metais įstatymą dar turi oficialiai patvirtinti Europos Parlamentas ir ES Taryba, tačiau, pasak „Reuters”, tai bus daugiau techninė procedūra.

Šio sprendimo iniciatorių teigimu, jis padės visuomenei iš karto dviejose srityse. Pirma, vartotojams nebereikės sukti galvos dėl daugybės skirtingų įkroviklių ir jie galės naudoti tik vieną viešai prieinamą greitąjį kabelį visai įrangai įkrauti. Antra, vieno prievado standartizavimas bus naudingas aplinkai – IT milžinės nebegamins skirtingų tipų įkrovikliams skirtų kabelių, todėl sumažės našta gamykloms ir sunaudojamų išteklių kiekis.

„Priėmus šį sprendimą įkrovikliai bus naudojami pakartotinai, o vartotojai sutaupys iki 250 mln. eurų per metus, kuriuos reikėtų skirti nereikalingiems įkrovikliams įsigyti. Apskaičiuota, kad utilizuoti ir nenaudojami įkrovikliai kasmet sudaro apie 11 000 tonų elektroninių atliekų”, – teigiama ES pareiškime.

Siūlomos taisyklės taikomos visiems elektronikos gamintojams, tačiau didžiausią poveikį įstatymas turės „Apple”. „iPhone” kūrėjas yra vienas iš nedaugelio gamintojų, vis dar naudojančių patentuotus įkrovimo prievadus. Kartu „Apple” yra pagrindinė išmaniųjų telefonų tiekėja Europoje – praėjusiais metais ji visame pasaulyje pardavė 241 mln. „iPhone” telefonų, iš kurių apie 56 mln. buvo išsiųsti į ES šalis. „Apple” kaip įmanydama priešinosi šiam sprendimui, tačiau dabar bus priversta jį vykdyti standartizuodama savo gamybą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 274

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vytas    -  2022-06-12, 20:50

    Kaip visada infa.lt parašo tai kas aktualu visiems
    Ačiū jums gerbemieji infa.lt įkūrėjai darbuotojai.Malonu kad suprantate šių dienų aktualijas ir nebijote jų rašyti.Taip parodydami kad jums rūpi visi žmones.Būtu smagu kad situacija Lietuvoje keistusi tik į gerą.Nes pavargome nuo melo ir neteisybės bei brukamų lgbt propagandų.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...