infa.lt

Rusija stato sąlygas už Ukrainos uostų blokados atšaukimą

20 gegužės
13:30 2022

Vykstant Rusijos pradėtam karui Ukrainoje, Jungtinės Tautos išreiškė didžiulį susirūpinimą  kylančia grėsme pasaulio aprūpinimui maistu dėl Ukrainos uostų blokados. Ukrainoje (kuri yra viena didžiausių kviečių eksportuotojų pasaulyje) susikaupė 4,5 mln. tonų grūdų.

JT Pasaulio maisto programos direktorius Davidas Beazley vakar paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atverti Ukrainos jūrų uostus.

„Tolesnė uostų blokada būtų karo paskelbimas pasauliniam aprūpinimui maistu, sukeltų badą ir destabilizuotų valstybes. Jei turite širdį, nepaisant to, ką manote apie Ukrainą, turite atidaryti šiuos uostus”, – sakė Beasley.

Rusijos užsienio reikalų ministerija atsakė į raginimą, pasiūliusi „kompleksiškai žvelgti į prieigą prie Ukrainos uostų”, rašo Interfax.  Ministerija teigia, kad Juodosios jūros uostų atidarymas galėtų būti svarstomas tik tuo atveju, jei būtų peržiūrėtos sankcijos Rusijos Federacijai.

„Jei mūsų partneriai nori pasiekti sprendimą, turime, be kita ko, spręsti problemas, susijusias su Rusijos eksportui taikomų sankcijų apribojimų panaikinimu”, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Andrejus Rudenka.

Tuo tarpu, kaip rašo „Wall Street Journal”, JAV valdžios institucijos ir JT generalinis sekretorius António Guterresas svarsto galimybę laikinai panaikinti sankcijas Baltarusijos kalio trąšų gamintojams, jei Aleksandras Lukašenka leis eksportuoti grūdus iš Ukrainos į ES.

Primename, kad JAV 2021 m. įvedė sankcijas, susijusias su Baltarusijos kalio pramone, reaguodamos į migracijos krizę ir Baltarusijos opozicijos persekiojimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 201

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. VŽA    -  2022-05-20, 16:23

    Rusija (Putinas) NIEKUO jau nenustebins, nes ten viskas išvirkščiai ir nusikalstamai…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Myndė    -  2022-05-20, 17:56

    SU tuo grūdų eksportu ten keista situacija.
    Pasauliniame kviečių eksporte Ukraina turi kokius 12, geriausiu atveju 15%. Tikrai ne tiek, kad reiktų pūsti burbulą apie badą. Tiesa, kukurūzų dalis kiek didesnė, saulėgrąžų aliejaus jie eksportuodavo daugiausia – iš tiesų, tai matosi aliejaus kainose. Bet kuriuo atveju, kalbėti apie „badą” – reiškia, kažkas kažkam kabina makaronus.
    Kitas dalykas – daugmaž savarankiškos šalys šitais neramiais laikais pačios riboja maisto eksportą. Klausimas retorinis – kodėl „draugeliai” iš Vakarų taip stengiasi palikti ukrainiečius (kiek nespės išsilakstyti ir nežus) be maisto? Rusų propaganda tai aiškina paprastai – matydami greitą galą, jie stengiasi išsivežti viską, kas turi nors kokios vertės, o badaujančią Ukrainą išlaikyti užkraus rusams.
    Ir sunku paneigti tokius samprotavimus, juk lygiai taip elgėsi vokiečiai per WWII…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Myndė    -  2022-05-20, 18:01

    Tiesa, yra dar vienas paaiškinimas. Prisidengiant „bado” burbulu, bandoma atverti Odesos uostą ginklų ir kuro tiekimui, nes rusai beveik paralyžavo geležinkelius. Nu bet laikyti rusus tiek bukais, kad to nesuprastų – pačiam reikia būti nelabai protingu.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Patikslinimas    -  2022-05-20, 19:57

    Niekas kalio trąšoms sankcijų neįvedė. LT vietiniai iš URM persistengė šeimininko naudai. Tikslas yra sunaikinti šalies ekonomiką parsidavėlių pagalba. Keista kad jie nesupranta arba kaip tik supranta koks likimas laukia.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...