infa.lt

Darbietė: „Dabartinis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymas stumia šeimas į skurdą“

18 gegužės
14:23 2022
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Seimo kanceliarijos archyvo nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį Seime vyko Darbo partijos frakcijos susitikimas su socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene. Susitikimo metu buvo aptartos tėvystės išmokos, šeimos paslaugų prieinamumas ir kt. klausimai.

Nepaisant to, kad pristatyti pokyčiai turėtų atnešti teigiamų permainų jaunoms šeimoms, Seimo „darbietė“ Ieva Kačinskaitė pastebi, kad tokiais sprendimais ministerija rizikuoja nustumti dar daugiau šeimų į skurdą.

Skurdo rizikos riba 2020 metais buvo 430 eurų per mėnesį vienam gyvenančiam asmeniui ir 904 eurai – šeimai, susidedančiai iš dviejų suaugusiųjų ir dviejų vaikų iki 14 metų amžiaus. I. Kačinskaitė-Urbonienė  atkreipia dėmesį, kad ministerijos siūlomas vaiko priežiūros išmokų modelis, kai išmoka antraisiais priežiūros metais mažinama nuo 422 Eur (31 proc. nuo VDU) iki 347 Eur (25 proc. nuo VDU) ir dar ribojimas užsidirbti (šiuo metu ribojimo nėra), tik pablogins šeimų situaciją.

„Išmokų mažinimas, ypač vaiko išmokų, yra stūmimas šeimų ir vaikų į visišką skurdą. Naujosios išmokos dydis yra nedovanotinai mažas, todėl šiandien registravau pasiūlymą išlaikyti bent dabartinį antrųjų metų išmokų lygį – 31 proc. ir leisti šeimoms užsidirbti neribotai“, – sako parlamentarė.

Seimo narė atkreipė dėmesį, kad anksčiau užsakytos ekspertinio vertinimo išvados atskleidė ir daugiau problemų, kurių ministerija siūlomu įstatymo projektu galimai sukurs ateityje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė susitikimo metu pripažino, kad  Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projekte išties pasitaikė ne iki galo išdiskutuotų ir išanalizuotų vietų, bet jas dar ruošiamasi taisyti.

Seimo „darbietė“ patikina, kad šeimos, auginančios vaikus, yra Darbo partijos prioritetų sąraše, todėl ateityje ketina pateikti visiškai kitokį vaiko priežiūros išmokų modelį, kuriame išmokos būtų susietos ne su griežtai socialinio draudimo principais, o su išmokomis vaikams.

„Tikrai praėjo „biuletenių“ laikai, kai motinystė, tėvystė buvo siejama su liga. Šeimos kūrimas yra džiaugsmas, todėl siūlau neprisikurti nereikalingų ribojimų darbo užmokesčiui, išmokoms, o sudaryti sąlygas, kurti finansines paskatas gimti naujiems šalies piliečiams“, – teikdama siūlymą kalbėjo I. Kačinskaitė-Urbonienė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 183

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...