infa.lt

Lietuvai skirta pusė milijonų eurų padėti Ukrainos karo pabėgėliams, mažiau nei po 100 eur. žmogui

17 gegužės
17:10 2022

SADM pranešimas:

Europos Tarybos vystomasis bankas skyrė 500 tūkst. eurų Lietuvai. Šios lėšos bus skirtos papildomoms apgyvendinimo vietoms sukurti Pabėgėlių priėmimo centre, o tuo pačiu – didinti apgyvendinimo vietų skaičių kitiems užsieniečiams.

„Džiaugiuosi, kad Europos Tarybos vystomasis bankas išgirdo mūsų prašymą skirti lėšų kokybiškai priimti žmones, bėgančius nuo karo Ukrainoje. Tikiuosi, kad Lietuvai skirtos lėšos padidins mūsų šalies galimybes įgyvendinti tvaresnę užsieniečių priėmimo ir prieglobsčio politiką“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Pasak ministrės M. Navickienės, atsižvelgiant tiek į drastišką Lietuvos migracijos srautų situacijos pasikeitimą, tiek į šalies geopolitinę situaciją, būtina skubiai investuoti į naujų apgyvendinimo vietų plėtrą, esamų pajėgumų pritaikymą, o taip pat – į priėmimo sąlygų kokybės gerinimą.

Vasario pabaigoje Rusijai užpuolus Ukrainą, Europos šalys priima karo pabėgėlius. Pagal pabėgėlių skaičių, tenkantį vienam gyventojui, Lietuva užima trečią vietą tarp visų ES šalių. Lietuvoje yra registruota 52 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos, o tai sudaro apie 2 proc. visų šalies gyventojų ir apie pusę visų užsieniečių. Daugiau nei 40 proc. visų pabėgėlių – vaikai.

Laikiną pabėgėlių apgyvendinimą koordinuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Sukurtas kompensavimo mechanizmas gyventojams, priimantiems apsigyvendinti karo pabėgėlius.

Ministerija primena, kad būstų ir kitų tinkamų gyventi patalpų savininkai, kurie apgyvendino Ukrainos karo pabėgėlius, nuo balandžio gali teikti prašymus kompensacijoms gauti. Per balandžio mėnesį savivaldybės sulaukė daugiau kaip 1800 prašymų skirti kompensacijas. Pagal šiuos prašymus bus išmokėti  beveik  300 tūkst. eurų.

Gegužės mėnesį dar labiau praplėstas galimų apgyvendinti patalpų ir kompensacijų gavėjų ratas. Kompensacijomis pasinaudoti gali ne tik gyventojai ir verslas, bet ir nevyriausybinis sektorius: religinės bendruomenės, viešosios įstaigos, asociacijos.

Kompensacijas bus galima gauti ir apgyvendinus nuo karo pabėgusius žmones gyvenimui pritaikytose administracinės paskirties, pagalbinio ūkio paskirties patalpose. Kompensacija galės pasinaudoti ne tik būsto savininkai, bet ir būstą panaudos pagrindais valdantys asmenys, nuomininkai, neatlygintinai priėmę ukrainiečius, jeigu bus gautas būsto savininko sutikimas.

infa.lt komentaras:

„Milžiniški” pinigai, mažiau nei po 100 eur žmogui (ukrainiečių yra jau 52 tūkst). Kiek papildomų apgyvendinimo vietų galima „sukurti” vos už pusę milijono eurų? Ne milijardo, o milijono. Tuo tarpu Lietuva jų išlaikymui per mėnesį moka nepalyginamai didesnes sumas. Ar čia norima parodyti, kad Europos Tarybos bankas mūsų nepamiršo, tik nespėjo atsispausdinti daugiau eurų?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 164

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Skirta    -  2022-05-22, 08:53

    po 100,o daliname po 3 tukstancius! Tik,kazin,kiek is tu triju lieka paciam pabegeliui? O kur dar po 5300 darbdaviui,uz kozna idarbinta ukrainieti!??

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....

Apie kiekvieną žymų žmogų internete pilna "teisybės" ir jos skleidėjų. Kam tas apskritai daroma? Kokia...

A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...