infa.lt

„Pfizer” pripažįsta, kad jos Covid-19 tabletės „Paxlovid” neapsaugo nuo simptominės infekcijos

02 gegužės
06:50 2022

Penktadienį kompanija „Pfizer” paskelbė, kad neseniai atliktas didelis vėlyvosios stadijos tyrimas parodė, jog jos antivirusinė tabletė nuo COVID-19 „Paxlovid” neužkerta kelio simptominiam užsikrėtimui žmonėms, gyvenantiems kartu su sergančiuoju šia liga, rašo Epoch Times.

Tyrime dalyvavo 2 957, 18 metų ir vyresni dalyviai, gyvenantys kartu su kitu asmeniu, kuriam pasireiškė COVID-19 ligos simptomai. Jiems du kartus per parą penkias arba dešimt dienų buvo duodamas Paxlovid arba placebas.

Tyrėjai pranešė, kad tie, kurie vartojo Paxlovid 5 dienas, turėjo 32 proc. mažesnę tikimybę užsikrėsti, lyginant su placebo grupe. Žmonės, kurie Paxlovid vartojo 10 dienų, turėjo 37 proc. mažesnę tikimybę užsikrėsti. Tačiau rezultatai nebuvo statistiškai reikšmingi, o tai reiškia, kad jie galėjo būti nulemti atsitiktinumo.

„Šie rezultatai… nebuvo statistiškai reikšmingi, todėl pirminis galutinis tikslas – sumažinti patvirtintos ir simptominės COVID-19 infekcijos riziką suaugusiesiems, turėjusiems sąlytį su virusu per buitinį kontaktą, nebuvo pasiektas”, – sakoma kompanijos pranešime.

„Nors esame nusivylę šio konkretaus tyrimo rezultatais, šie rezultatai neturi įtakos geriems veiksmingumo ir saugumo duomenims, kuriuos pastebėjome ankstesniame mūsų tyrime, skirtame COVID-19 virusu sergantiems pacientams, kuriems yra didelė rizika susirgti sunkia liga, gydyti”, – pranešime sakė „Pfizer” generalinis direktorius Albertas Bourla.

Paxlovid sudaro du skirtingi antivirusiniai vaistai – nirmatreviras ir ritonaviras. Šiuo tabletės yra patvirtintos arba leistos sąlyginiam ar skubiam vartojimui daugiau kaip 60 šalių, COVID-19 pacientams, kuriems yra didelė sunkios ligos rizika, gydyti.

Pasak JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA), ritonaviras „gali sukelti kepenų pažeidimą„, todėl „reikia būti atsargiems skiriant Paxlovid pacientams, kurie jau serga kepenų ligomis, turi kepenų fermentų sutrikimų ar kepenų uždegimą”. FDA taip pat teigė, kad Paxlovid vartojant žmonėms, kurių ŽIV-1 infekcija nekontroliuojama arba nediagnozuota, „gali atsirasti atsparumas ŽIV-1 vaistams”.

„Pfizer” pranešimas pasirodė tuo metu, kai Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto (NIAID) mokslininkai planuoja ištirti, kaip ir kodėl kai kuriems žmonėms, suvartojusiems penkių dienų Paxlovid tablečių kursą, pasikartoja COVID-19, pranešė „Bloomberg”.

NIAID direktoriaus pavaduotojas klinikiniams tyrimams Cliffordas Lane’as leidiniui sakė, kad šis klausimas yra „pakankamai skubus, kad mes jį išspręstume”. Jis teigė, kad agentūra tariasi su Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) mokslininkais dėl galimų epidemiologinių ir klinikinių tyrimų atlikimo, kad sužinotų apie šiuos atsinaujinimo atvejus.

VA Bostono sveikatos priežiūros sistemos mokslininkai anksčiau šią savaitę paskelbė išankstinį pranešimą (pdf) apie 71 metų vyro atvejo tyrimą, kuris greitai pasveiko nuo COVID-19, pavartojęs Paxlovid, tačiau praėjus vos devynioms dienoms po pirmojo teigiamo COVID-19 testo jam vėl pasireiškė simptomai ir padidėjo viruso kiekis. Po kelių dienų simptomai ir viruso kiekis išnyko. COVID-19 atsinaujinimo atvejis, susijęs su Paxlovid, yra pirmasis medicinos literatūroje užfiksuotas atvejis.

Harvardo medicinos mokyklos profesorius, Brigamo ir moterų ligoninės Infekcinių ligų skyriaus klinikinis direktorius Paulas Saxas agentūrai „Bloomberg” sakė, kad jei žmonėms po Paxlovid vartojimo paaštrėja simptomai, „tai tikriausiai vis dar yra COVID”.

Saksas balandžio 25 d. pranešė apie COVID-19 atsinaujinimą vienam iš jo ŽIV pacientų po to, kai asmuo pavartojo „Paxlovid”.

Lietuvoje šios tabletės oficialiai leidžiamos ir skirtos gydymui nuo COVID-19.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 613

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...