infa.lt

Kiek sankcijų pritaikyta Rusijai, šiandien tapusiai globaliu taikiniu

09 kovo
15:11 2022

REUTERS

Karių įvedimo į Ukrainą pasekoje Rusija tapo labiausiai sankcionuota šalimi pasaulyje, aplenkiančia net Iraną ir Šiaurės Korėją, rašo „Bloomberg“.

Nuo šių metų vasario 22 d. dėl JAV ir jų Europos sąjungininkų veiksmų Rusijai įvestos 2778 naujos sankcijos. Tuo pat metu bendras jų skaičius, Castellum.ai sankcijų duomenų bazės duomenimis, viršijo 5530.

Taigi šiuo atžvilgiu Rusija aplenkė net Iraną, kuriam per pastaruosius dešimt metų buvo įvestos 3616 sankcijų, skirtų daugiausia nubausti Teheraną už branduolinę programą ir paramą terorizmui.

Tuo tarpu spaudimas Rusijai kasdien didėja. Savaitgalį prie ilgo sąrašo įmonių, kurios sustabdė arba visiškai atsisakė veiklos Rusijoje, papildė „American Express“ ir „Netflix Inc.“. Kai kurios užsienio firmos tai padarė, vykdydamos sankcijų įsakymus, tačiau daugelis užsiima „savarankišku sankcionavimu“ – tai yra, pasirenka išvykti iš šalies, nors to daryti jų nereikalauja įstatymai.

„Tai finansinis branduolinis karas; didžiausias sankcijų įvykis istorijoje“, – sakė buvęs JAV iždo pareigūnas Peteris Pyatetsky. „Per mažiau nei dvi savaites Rusija iš neatskiriamos pasaulinės ekonomikos dalies tapo pagrindiniu pasaulinių sankcijų taikiniu ir finansiniu atstumtuoju.

Sankcijos Rusijai labai padėjo pabrėžti JAV ir jų sąjungininkų vienybę Ukrainos krizės akivaizdoje ir parodyti, kad Vakarai yra pasiryžę panaudoti savo ekonominę galią sutramdyti Putiną.

Šiame kontekste Rusijos vadovas pareiškė, kad sankcijų įvedimas „yra beveik tas pats, kas karo paskelbimas“.

Sirija, Šiaurės Korėja, Venesuela, Mianmaras ir Kuba yra labiausiai sankcionuotų šalių sąraše po Rusijos ir Irano. Sankcijų sąraše – įvairios baudžiamosios priemonės asmenims, įmonėms, netgi apribojimai jachtoms ir lėktuvams.

Daugelį sankcijų JAV įvedė Rusijai už „kišimąsi“ į 2016 metų rinkimus, taip pat kitus nedraugiškus Maskvos žingsnius užsienyje.

Didžioji dalis sankcijų Rusijai nuo vasario 22 dienos yra skirtos fiziniams asmenims (2427), o tik 343 yra nukreiptos prieš juridinius asmenis: įmones ar valstybines įstaigas.

Pagal sankcijas Rusijai lyderė yra Šveicarija (568 sankcijos), ES yra įvedusi 518 sankcijų, o Prancūzija – 512. Kalbant apie JAV, jos įvedė 243 baudžiamąsias priemones.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 282

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Ricardas    -  2022-03-09, 16:02

    Na pamatysim kiek ir kam skaudziai atsilieps sankcijos!! Faktas tas kad labiausiai nukentes Liaudis! Ne tik Rusijoj bet ir Europoj! Globalistai trina rankom, nes jiems nusispjaut ant liaudies, jiems tai paranku dar labiau zmones nuskurdint ir istumt i vergija!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Liūdna    -  2022-03-09, 16:16

    Davė Dievas žmogui žemę.Nuostabią, su gražia gamta, bet deja, žmogus ją pavertė pragaru.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Faktas tas,    -  2022-03-09, 20:48

    kad visa si beprotybe – naudinga tik uzubaliui. Vienu mostu sunaikins Rusija ir ES ir konkurentu liks tik Kinija. O Ukraina,siuo atveju,lieka to „sargio” vietoje,kad jankis nenudegtu savo „zarsteklio”,bezarstant beprotybes ir kraujo zarijas…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Deja    -  2022-03-09, 21:15

    bet tas sankcijas duoda maximum penktadalis pasaulio. Taip rusai iš prigimties tinginiai, bet kai jiems gyvenimas gerai įspiria į viena vietą, tai jie geba dirbti greitai ir efektyviai. Manau tos sankcijos daugiau Europai, nei Rusijai.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...

Vizija - tai žvilgsnis į begalybę, tolimą ateitį, kai mūsų jau nebebus, bet kažkas tęs...

Bidenas tuoj atsikvošės, bet pakeisti nedaug ką galės. Nebent amerikiečiai sukurs "TikTok" kopiją, kas tik...

Tai dabar norit sakyt, kad Izraelis turi teisę išžudyt visą Gazą nekaltų žmonių ir vaikų,...

Hm

... tai čia gal tas kuris Izraelio civilius peiliuku "truputi" pjaustė, įkaitus ėmė?...

2024 m. balandžio 26 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro dr. Zigmo Vaišvilos spaudos konferencijos Seime...