infa.lt

Lietuvos Seimas įteisino teismo nesankcionuotą piliečių sekimą

23 birželio
10:28 2016

LR Seimas

Lietuvos Seimas užvakar (birželio 21), rytinio posėdžio metu, skubos tvarka, po triukšmo dėl naujojo DK priedanga, faktiškai vienbalsiai priėmė naujas Elektroninių ryšių įstatymo pataisas, kuriomis įteisino totalų piliečių sekimą be jokios teismo sankcijos.

Įstatymo projektą pateikė Artūras Paulauskas, Arvydas Anušauskas ir Dainius Petrošius (Prisidėjęs parašu tik 2016-06-21 – svarstymo dieną).

Įstatymo pataisose 77 straipsnio pirmoje dalyje įrašytos nuostatos, pagal kurias elektroninių paslaugų ir apsikeitimo duomenimis paslaugų teikėjai (interneto ir telefono ryšio), informaciją kriminalinėms ir žvalgybos tarnyboms teikia gavę jų užklausą tiesiog elektroniniu laišku ar paskambinus telefonu (?). Straipsnio citata:

„informaciją ūkio subjektai, teikiantys elektroninių ryšių tinklus ir (arba) paslaugas, neatlygintinai teikia žvalgybos, kriminalinės žvalgybos pagrindinėms institucijoms, Vyriausybės nurodytoms ikiteisminio tyrimo įstaigoms pagal jų paklausimus elektroniniu būdu ir nedelsdami. Vyriausybės nurodytos ikiteisminio tyrimo įstaigos Vyriausybės nustatyta tvarka organizuoja ir sudaro galimybę gauti šią informaciją savo padaliniams ir (arba) kitoms ikiteisminio tyrimo įstaigoms. Visi asmenys, dalyvaujantys keičiantis duomenimis, Vyriausybės nustatyta tvarka ir sąlygomis imasi būtinų priemonių duomenų saugumui užtikrinti, o tam reikalinga papildoma įranga įsigyjama ir išlaikoma valstybės lėšomis”

Arvydas Anušauskas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys išdėstė tokią savo poziciją:

„[…] žmonėms, kurie nedirba kitoms valstybėms, nešnipinėja ir neplanuoja teroristinių aktų, tikrai jaudintis nėra ko“.

Tačiau šiu atveju kalba eina ne apie žmonių baimes, o apie jų privatumą ir apie juos renkamą-kaupiamą informaciją (kas ir yra tikrasis šnipinėjimas), kuri šio įstatymo nuostatomis įpareigoja apsikeitimo elektroniniais duomenimis paslaugų teikėjus (telefoninio ir interneto ryšio operatorius) imtis-pirkti būtinų priemonių saugoti šiems duomenims, kurios bus įsigyjamos už valstybės lėšas. Ir tam nereikės jokių teismo sankcijų. šnipinėjimą

Kas iš esmės prieštarauja Konstitucijai, kurios 22 straipsnis imperatyviai nurodo, jog:

Žmogaus privatus gyvenimas neliečiamas.
Asmens susirašinėjimas, pokalbiai telefonu, telegrafo pranešimai ir kitoks susižinojimas neliečiami.
Informacija apie privatų asmens gyvenimą gali būti renkama tik motyvuotu teismo sprendimu ir tik pagal įstatymą.
Įstatymas ir teismas saugo, kad niekas nepatirtų savavališko ar neteisėto kišimosi į jo asmeninį ir šeimyninį gyvenimą, kėsinimosi į jo garbę ir orumą.

Tačiau atrodo, jog įstatymų rengėjai nebekreipia dėmesio į Konstitucijos reikalavimus, kas kelia tam tikrų minčių. Jie remiasi pasikeitusios geopolitinės situacijos grėsmėmis, lyg savų piliečių sekimas ar duomenų apie juos kaupimas galėtų jas kažkaip pašalinti ar sumažinti. orvelo gyvulių ūkis

Šioje vietoje mes galime prisiminti seną liaudies patarlę, jog „gerais norais kelias į pragarą grįstas”. Ir šiam atvejui ji tinka ypač. Prisidengiant rūpesčiu dėl piliečių saugumo, totaliai imami sekti tie patys piliečiai.

Čia labai įdomus pačių Seimo narių, masiškai balsavusių už šį įstatymo projektą požiūris, savo pačių statuso atžvilgiu – juk jie patys, jų artimieji, šeimos nariai bei draugai, tampa lygiai tokiais pat sekimo ir šnipinėjimo objektais, apie kuriuos irgi bus renkami duomenys. Susidaro toks įspūdis, kad balsuodami už tokią šio įstatymo formuluotę jie visi buvo atjungti nuo mąstymo organo… Balsavimo rezultatai: už – 83, prieš – 0, susilaikė – 6, pritarta. Individualūs balsavimo rezultatai

Ką gi, kažkokių komentarų pridėt greičiausiai neverta, vien pats tokio įstatymo nuostatų priėmimo faktas kalba pats už save ir apie tai, kokioje šalyje gyvename bei į kokius santykius šalies viduje grimztame.

Tikėkimės, jog šie dalykai atgaivins tarp žmonių gyvą bendravimą ir susirašinėjimą ranka rašytais laiškais, apie ką šnipinėjimo įstatyme nėra kalbama.

Plačiau apie įstatymą

Gerbiami skaitytojai, jeigu jums patiko tai, kas pateikiama infa.lt – jūs galite paremti tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 189

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...