infa.lt

Vasario 16-oji prie balkonėlio nevyko kaip įprastai, nenustebino ir D. Grybauskaitė įsivardinusi kaip kovotoja už laisvą Lietuvą

16 vasario
21:36 2022

Balkonėlyje - V.Landsbergis ir D.Grybauskaitė

Arvydas Daunys

Šiandien, vasario 16-osios valstybės šventė vyko atidžiai prižiūrima policijos, kurios į Vilnių suvažiavo tikrai daug iš visos Lietuvos. Susidarė toks įspūdis, jog ruošiamasi karui, o ne šventei.

O jei ir šventei – tai ne visiems, nes dalis žmonių net nebuvo įleisti į gatvę, kurioje vyko pagrindinė Lietuvą valdančios grupės asmenų programos vinis – Vytauto Landsbergio ir buvusios prezidentės, Dalios Grybauskaitės pasisakymai iš garsiojo balkonėlio.

Visi įėjimai vedantys į Pilies gatvėje esantį balkonėlį buvo blokuoti policijos, sumontavus siaurus praėjimus žmonėms, prieš praleidžiant tikrinant kokius plakatus jie nešasi, ir, jei jie būdavo nukreipti prieš dabartinę valdžią – policija jų nepraleisdavo, traktuodama, kaip „antivalstybinius”, kuriems ne vieta prie „balkonėlio”. Kitur vieta, bet prie balkonėlio – ne.

Tie plakatai antivalstybiniais buvo laikomi tik Pilies gatvėje. Kitur, prie Katedros, pavyzdžiui, plakatai nukreipti prieš V.Landsbergį jau neiššaukdavo policijos priešiškumo, nebuvo laikomi antivalstybiniais ir jų nebuvo reikalaujama pašalinti iš vaizdo.

Ar kas prieš 30 metų galėjo pagalvoti, kad švęsti valstybinių švenčių žmonės eis prižiūrimi ir tikrinami policijos pareigūnų?

Akivaizdi savo piliečių baimė – išrinktieji, ir ypač nerinktieji labai bijo tos tiesos, kurią jiems galėtų išsakyti žmonės ir stengiasi viską surikiuoti taip, kad nepatenkintieji jų valdymo rezultatais liktų už policijos užtvarų. Jiems tiesa apie juos pačius kelia siaubą.

Dauguma liko už policijos užtvarų – jų nepraleido dėl paprastos priežasties – esą nebėra vietos. Nors prastūmus užtvaras toliau – vietos būtų atsiradę, tačiau viduje juos kontroliuoti būtų sudėtinga – paprasčiau tiesiog neįleisti.

Praėjo nedidelė nepatenkintųjų dalis, bet ir ji įnešė nemažai sumaišties į iš anksto surežisuotą spektaklį, kurio pradžioje – kaip netikėta – ekrane buvo demonstruojama 1918-ųjų Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto priėmimo parodija, kuria buvo atvirai išsityčiota iš signatarų ir paties akto svarbos, matomai siekiant šią datą pateikti taip, kaip to labai norėtų valstybės griovėjai. Tikrieji. O ne tie, kurie šaukė Gėda, Gėda, Gėda.

Tikrai gėda, kad iki šiol prie valstybės vairo stovi tokie žmonės, kurie žodžiais sako kokia jiems svarbi valstybės nepriklausomybė, o darbais rodo kaip yra iš tikrųjų – visiškai priešingai – jie net nemoka apsimesti.

Iš balkonėlio pirmoji kalbėjusi Dalia Grybauskaitė, priskyrė save prie kovojusių už Lietuvos laisvę, nors savo komunistų partijos bilietą padėjo tik tada, kai po nepavykusio rugpjūčio pučo Maskvoje, praėjus beveik pusei metų po kovo 11-osios, komunistai pačioje Rusijoje buvo galutinai išspirti iš valdžios. Šiuo metu ji, tikėtina, jau pradėjo prezidento rinkimų kampaniją, tikėdamasi išstumti neryžtingą G.Nausėdą.

Reikia pastebėti, jog žurnalistas Andrius Tapinas nesumelavo – privežė daugybę skandavusių ačiū, ačiū… D.Grybauskaitei ir V.Landsbergiui, užsiėmusių pirmąsias eiles prie balkonėlio. Jų buvo tikrai daug, priešingai, nei tų, kurių nepraleido policija.

Tačiau, tuo pačiu reikia matyti ir tai, kad buvo žmonių, skandavusių Gėda, Lietuva bus laisva, Ozolas (primindami tai, kas iš tikrųjų buvo Sąjūdžio idėjinis vadas ir dvasia), bei „namo, namo, seneli namo”. Kai kuriais momentais jie savo balsais nuslopindavo V.Landsbergio kalbą.

Jų tildymu aktyviai užsiėmė Viešosios tvarkos policija bei persirengė pareigūnai išsiskirstę minioje. Nepatenkintųjų tramdymas po sausio 13-osios patobulėjo – tada švilpti niekas netrukdė, priemonių prieš švilpusiuosius buvo imtasi tik praėjus kuriam laikui, kai įsikišo Seimo narys, konservatorius Jurgis Razma.

Žmonės laikė rankose daug Romualdo Ozolo portretų bei užrašų su jo pavarde.

Ir, pirmą kartą per 30 metų, vasario 16 minėjimą prie balkonėlio, saugojo tokios didelės visos Lietuvos policijos pajėgos.

Valdantieji kaip niekas kitas jautriai jaučia savo valdymo epochos pabaigą.

Netrukus įkelsime koncentruotą vaizdo reportažą.

Jis jau įkeltas čia

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 721

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Saulius Klvičius    -  2022-02-16, 21:39

    Toks vaizdas .kad be buvusių KGB-šnikų balkonėlyje ,-anei kaip. Prie dėdulės Lansbergio kaip ir pripratę , bet ką čia veikia Magnolija iki paskutiniųjų buvusi ištikima TSRS komunistams . Negi be KGB-šnikų nėra kam.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. amam    -  2022-02-17, 08:42

    ziurejau is arti ju veidus.Maciau velnius.Brrr

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...