infa.lt

Seimas ėmėsi „Galimybių” paso ir kitų su infekcijos plitimu susijusių klausimų

13 spalio
19:49 2021

Arūnas Dulkys

Seimas po pateikimo pritarė buvusių „valstiečių”, tapusių Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ teiktoms Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės, taip pat Civilinės saugos įstatymų pataisoms, kurios numato, kad jei paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją asmens teisės ir laisvės yra ribojamos Vyriausybės nutarimais ilgiau nei 6 mėnesius, po šio laikotarpio dėl jų pratęsimo toliau reikia gauti Seimo leidimą.

Panašus reguliavimas jau dabar taikomas nepaprastosios padėties atveju, kai pagrindinius ribojimus tvirtina tik Seimas. Jei šios pataisos įsigalios, galimybių pasas turės praeiti Seimo „filtrą“.

Pasak frakcijos nario Tomo Tomilino, „Galimybių” paso konstitucinis pagrindas yra abejotinas ir nėra normalu, kad Seimas nei paties paso, nei testavimo apmokestinimo iš viso nesvarstė.

„Žmonės to nesupranta, jie jaučia didelį neteisingumą. Jie renka tautos atstovus, kurie nedalyvauja svarbiausių sprendimų priėmime. Ekstremalioji situacija negali tęstis amžinai ir pasitikėjimas bet kokiais vykdomosios valdžios sprendimais nėra besąlygiškas. Padėti gali atvira, sąžininga diskusija Seime, kai visuomenė ne tik matys kiekvieną jos etapą, bet ir galės jame dalyvauti“, – sakė projektą inicijavęs T. Tomilinas.

Seimo nario teigimu, virusologiniai klausimai visame pasaulyje jau seniai tapo politiniais, o ekspertai ne visada gali atsakyti, kur yra reikalingi politiniai sprendimai.

„Nėra aišku, kaip bus skatinama vakcinacija – botagu ar meduoliu, ar reikės skiepytis kasmet, ar  kasmet skiepysime vaikus, kaip šalies ir Europos Sąjungos lygmeniu kontroliuosime skiepų rinką, ar mokėsime už testus nevakcinuotiems, pagal kokios šalies praktiką keisime pandemijos valdymo strategiją ir panašiai“, – pažymi T. Tomilinas.

Jo teigimu, valdantieji pastaruoju metu vieningai dėl vakcinacijos nesėkmių kaltina skiepus neigiančius nuomonių formuotojus, tačiau mes siūlome ne ieškoti priešų, o priešingai –  pažvelgti į veidrodį ir paklausti savęs, ką galėjome padaryti kitaip.

„Kodėl žmonės labiau pasitiki melagienas platinančiais filmukais internete, o ne oficialiais asmenimis? Visko nurašyti neišmanymui, piktai valiai, prastam išsilavinimui tiesiog negalima“, –  sako Seimo narys.

Pasak T. Tomilino, laikas pripažinti, kad vengimas aptarinėti sprendimus Seime labai sumažino pasitikėjimą pandemijos valdymu, taip pat akivaizdu, kad egzistuoja visiškai alternatyvi pasaulėžiūra į pandemiją. Be to, tampa aišku, kad nesiskiepijimas yra tam tikra politinio protesto forma, kaip ir nedalyvavimas rinkimuose.

„Kur kitur, jei ne Seime rasime kompromisą su tais, kas šiandien atmeta visuomenei labai reikalingą vakcinacijos procesą?“ – klausia Seimo narys.

Už tokias Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pateiktas įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 96 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 9 parlamentarai. Į Seimo posėdžių salę įstatymo pakeitimų svarstymas sugrįš lapkričio 16 d., sulaukus Vyriausybės išvados.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 597

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...