infa.lt

Paaiškinimas: Kas yra Pandoros dokumentai?-Juose ir lietuvių pavardės bei įmonių pavadinimai

05 spalio
06:50 2021

Ofšorų klientai

Pandora Papers

Nutekinti failai iš 14 ofšorinių paslaugų teikėjų susieja daugiau nei 330 valstybių pareigūnų, įskaitant 35 pasaulio lyderius, su turtais ofšoruose.

Dešimtys pasaulio lyderių ir šimtai valstybės pareigūnų naudojo mokesčių rojus ofšoruose, kad paslėptų turtą, kurio vertė yra šimtai milijonų dolerių, nustatyta plataus masto tyrimo metu, rašo aljazeera.com portalas.

Sekmadienį paskelbti „Pandoros dokumentai“ yra pagrįsti dokumentais, nutekintais į Tarptautinį tiriamosios žurnalistikos konsorciumą (ICIJ), ir atskleidė karalių, prezidentų ir ministrų pirmininkų, įskaitant Jordanijos karalių Abdullah II, Čekijos ministro pirmininko Andrejaus Babič ir Kenijos prezidento Uhuru Kenyatta, sandorius ofšoruose.

Nutekinti įrašai 14 ofšorinių paslaugų firmų dokumentai apima visą pasaulį – nuo Vietnamo iki Belizo ir Seišelių.

Sąrašuose yra ir apie 180 Lietuvos veikėjų vardų ir įmonių pavadinimų.

Įdomu, ar jų atžvilgiu mokesčių inspektoriai imsis kažkokių priemonių?

Duomenys laisvai prieinami internete, tad lauksime VMI žingsnių.

Lietuvių pavardės: https://offshoreleaks.icij.org/search?c=LTU&cat=1&e=&j=&q=&utf8=%E2%9C%93

Čia atrinktos: https://offshoreleaks.icij.org/nodes/55042294

infa.lt prideda sąrašą norintiems atsisiųsti: https://infa.lt/wp-content/files/pdf/pandora-popieriai.pdf

Lietuviškų pavardžių ir įmonių žemėlapis

Pandora Papers - lietuviškos įmonės ir pavardės

Kas slypi už viso to?

ICIJ-žurnalistų ir žiniasklaidos organizacijų tinklas-dvejus metus stengėsi ištirti 11,9 milijono į ją nutekėjusių konfidencialių dokumentų, ir tam padėjo daugiau nei 600 žurnalistų iš 150 žiniasklaidos priemonių.

Komanda taip pat patikrino informaciją iš 2,94 terabaitų duomenų apimčių, sulygindama ją su viešais įrašais iš dešimčių šalių.

ICIJ nustatė, kad dokumentai buvo susiję su daugiau nei 330 politikų ir valstybės pareigūnų, įskaitant 35 dabartinius ir buvusius šalies vadovus, daugiau nei 91 šalyje.

„Įrašai apima informaciją apie beveik tris kartus daugiau dabartinių ir buvusių šalių lyderių sandorių nei bet koks ankstesnis dokumentų nutekėjimas iš ofšorinių mokesčių užutekių“, – rašo ICIJ savo svetainėje.

 

Ar ofšorinės bendrovės yra neteisėtos?

ICIJ pabrėžė, kad steigti ofšorines įmones verslui nėra neteisėta, nes kai kurie žmonės gali turėti teisėtų priežasčių laikyti savo finansus paslaptyje.

Tačiau tokie subjektai dažnai pasirodė patrauklūs, nes palengvina mokesčių slėpimą ir pinigų plovimą.

Tokie apreiškimai daro didelę gėdą lyderiams, kurie galbūt viešai agitavo prieš mokesčių vengimą ir korupciją arba pasisakė už taupymo priemones namuose.

Kokie vardai slypi sąrašuose?

Tarp reikšmingų asmenų yra Jordanijos karalius Abdullah II, kuris, kaip įtariama, naudojosi ofšorinėmis sąskaitomis išleisdamas daugiau nei 100 mln. dolerių prabangiems namams Jungtinėje Karalystėje ir JAV.

Likus kelioms dienoms iki spalio 8–9 d. Čekijos parlamento rinkimų, dokumentai tariamai susiejo šalies premjerą A. Babič su slaptu 22 mln. dolerių namų kalno viršūnėje netoli Kanų, Prancūzijoje.

„The Papers“ taip pat nurodė, kad Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta ir jo motina yra slaptos Panamos fondo naudos gavėjai.

Nutekintas dokumentas taip pat parodė, kad trims Kenyatta broliams ir seserims priklauso penkios ofšorinės bendrovės, kurių turtas vertas daugiau nei 30 mln.

Be politikų, buvo ir vieši veikėjai, pvz.Kolumbijos dainininkė Shakira, vokiečių supermodelis Claudia Schiffer ir buvęs Indijos kriketo kapitonas Sachinas Tendulkaras.

Ofšorų sistema

Tyrimas ne tik atskleidė šimtų pasaulio lyderių ir įžymybių finansinius sandorius, bet ir atkreipė dėmesį į pačią ofšorinę sistemą, kurioje JAV tapo dideliu žaidėju ofšoriniame pasaulyje.

Iš dokumentų matyti, kad Pietų Dakota tapo JAV valstija, kuriai priklauso daugiausiai trestų – finansinis mechanizmas, dažnai naudojamas siekiant išvengti arba labai sumažinti mokesčius.

„Pandoros dokumentai“ yra paskutinė iš masinio ICIJ finansinių dokumentų nutekinimo serijų, pradedant „LuxLeaks“ 2014 m. Ir baigiant 2016 m. „Panamos dokumentais“, dėl kurių Islandijos ministras pirmininkas atsistatydino ir atvėrė kelią Pakistano lyderio atstatydinimui. .

Po jų sekė „Paradise Papers“ 2017 m., ir „FinCen“ dokumentai – 2020 m.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 815

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...