infa.lt

Džaivild Apanavičienė. Milgramo eksperimentas „Paklusnumas: elgesio tyrimas”

23 rugsėjo
06:40 2021

Kur kieno ir kokia kaltė, dėl šios skiepų karuselės įsuktų ir suluošintų likimų – dėl prarastos sveikatos, dėl mirusių artimųjų? Kaltė – beprotiškoj propagandoj. Kaltė – naudotis žmonių naivumu. Kaltė – slėpti šalutinius poveikius ir galimą mirtį. Kaltė uždrausti gydytojams duoti pažymas nesiskiepyti, net tiems, kuriems jokiu būdu negalima skiepytis. Kaltė – versti skiepytis dėl darbo, dėl mokslo, dėl noro eiti į teatrą… Tiek daug kalčių. Kieno jos? Vyriausybės? Žiniasklaidos? Gydytojų? Darbdavių?..

Dažnai kaltė, kaip muzikos kūrinys prasideda solo, vėliau įsijungia orkestras ir tampa sunku atskirti kiekvieno instrumento partiją, nes jos liejasi į vientisą melodiją. Kartais mane apima jausmas, kad Pasaulis sukasi, tarsi skiepų karuselė ir skęsta skiepų muzikoje. Vyriausybės, žiniasklaidos, gydytojų, darbdavių partijos liejasi į vientisą, minorinę skiepų melodiją su Requiem aeternam dona eis, Domine motyvais.

Kaip tai atsitiko? Kodėl tiek daug žmonių sutiko ir prisiėmė jiems skirtas partijas? Kodėl žmonės laisva valia elgiasi taip žiauriai, nepaisydami net savo pačių vidinio nepritarimo?

Čia aš prisiminiau Milgramo eksperimentą. Tai klasikinis socialinės psichologijos eksperimentas, kurį atliko socialinis psichologas S. Milgramas. Šis eksperimentas aprašytas 1963 metais straipsnyje „Paklusnumas: elgesio tyrimas“ („Behavioral Study of Obedience“), o 1974 metais knygoje „Paklusnumas autoritetui: eksperimentinis tyrimas“ („Obedience to Authority: An Experimental View“). Eksperimentas parodė, kad SEKDAMAS AUTORITETU, ŽMOGUS LAISVA VALIA GALI ELGTIS LABAI ŽIAURIAI, VISIŠKAI NEPAISYDAMAS SAVO PATIES ĮSITIKINIMŲ.

S. Milgramas paskelbė laikraštyje, jog kviečiami savanoriai dalyvauti „atminties tyrimo“ bandymuose už 4,50 dolerio atlygį. Eksperimentas buvo pristatomas kaip tyrimas, kuriuo norima išsiaiškinti, kiek įtakos daro bausmė mokymo procese. Kiekvienas atvykęs savanoris su S. Milgrano asistentu, kuris apsimesdavo tokiu pat pagal skelbimą atvykusiu savanoriu, traukdavo burtus, kuris bus „mokinys“, o kuris „mokytojas“.

Abiejuose lapeliuose buvo parašyta „mokytojas“, todėl visi atvykę savanoriai juo ir tapdavo. „Mokytojui“ būdavo parodoma, ką jaus baudžiamas „mokinys“ – jį trinktelėdavo 45 voltų įtampa. „Mokinio“ užduotis buvo perskaityti ir mintinai pakartoti duotą žodžių sąrašą. „Mokytojui“ buvo liepta bausti už kiekvieną klaidą, kiekvieną kartą didinant elektros smūgio įtampą 15 voltų. „Mokytojas“ tiki išties trenkiąs elektra, o asistentas, būdamas profesionaliu aktoriumi, apsimeta gaunąs smūgį. „Mokytojas“ užtikrinamas, jog jis nėra atsakingas už eksperimentatoriaus nurodymų vykdymą.

Kiekvienąkart savanoriui pasiūlius nutraukti bandymą, S. Milgramas duodavo nurodymus griežtėjančia tvarka:
1. Prašau tęsti.
2. Jūs privalote tęsti šį bandymą.
3. Jūs būtinai privalote tęsti bandymą.
4. Jūs neturite pasirinkimo, jūs privalote tęsti bandymą.

Bandymas stabdomas kai savanoris nepaklūsta arba kai šis trenkia „mokinį“ 450 voltų elektros smūgiu tris kartus iš eilės.

65 % savanorių trenkė auką 450 voltų elektros smūgiu. Buvo tokių, kurie norėjo grąžinti 4,50 dolerio užmokestį, tačiau eksperimentatoriui nesutikus, tęsė. Nė vienas dalyvis neatsisakė trenkti aukai 300 voltų įtampa. 84 % vėliau apklaustų dalyvių teigė esą „patenkinti“ arba „labai patenkinti“ dalyvavę bandyme, daugelis rašė padėkas, siūlėsi asistuoti kituose eksperimentuose ar prašėsi priimami į darbą šioje laboratorijoje. Netgi iš atsisakiusių trenkti galutinį smūgį nė vienas nepareikalavo atsisakyti tokio pobūdžio eksperimentų. NEI VIENAS DALYVIS SAVANORIS NEPASIDOMĖJO „MOKINIO“ SVEIKATA!

Psichologai pakartojo šį bandymą įvairiose pasaulio vietose ir nustatė, jog aklai autoritetu sekančių žmonių dalis visur yra pastovi ir artima maždaug dviem trečdaliams.

Galimi du šio reiškinio paaiškinimai:
• Konformizmo teorija (Solomono Ascho darbai) teigia, jog jei žmogus neturi nei žinių, nei galimybių apsispręsti, jis perduoda sprendimo teisę grupei ir jos hierarchijai. Tai ypač tikėtina įvairiose kritinėse situacijose.
• Pats S. Milgramas manė, jog žmogus laiko save tik instrumentu, vykdančiu autoriteto norus bei ketinimus ir todėl nesijaučia atsakingas už pasekmes.

Milgramo eksperimento rezultatais aiškinamas labai žiaurus fašistų, stalinistų elgesys. Man Milgramo eksperimentas atskleidė, kodėl Pasaulis tapo skiepų karusele ir skęsta skiepų muzikoje.

Šis įrašas pirmą kartą buvo paskelbtas jo autorės asmeninėje Facebook paskyroje

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 864

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vyriausybe meluoja    -  2021-09-23, 09:17

    reikia baigt tas iliuzijas kad visi mes žmonės

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....