infa.lt

„Mūsų laisvei gresia pavojus“: visoje Europoje kyla protestai dėl COVID-19 apribojimų

03 rugpjūčio
11:03 2021
2021 m. Liepos 31 d. Protestuotojai laiko plakatus demonstracijoje prieš sveikatos pasą Lilyje, Prancūzijoje.

2021 m. Liepos 31 d. Protestuotojai laiko plakatus demonstracijoje prieš sveikatos pasą Lilyje, Prancūzijoje. (Michel Spingler/AP nuotr.)

Tūkstančiai žmonių Prancūzijoje dalyvavo demonstracijose prieš specialų „sveikatos leidimą“ liepos 31 d. Demonstracijos vyko Paryžiuje ir kituose Prancūzijos miestuose, dauguma protestų buvo taikūs, įvyko keli atsitiktiniai susirėmimai, rašo JAV portalas Epoch Times.

Apie 3000 saugumo pajėgų pareigūnų buvo dislokuoti Paryžiuje trečiąjį savaitgalį, kai vyko protestai prieš „žaliąjį pasą“, kuris netrukus bus privalomas restoranuose ir kitose viešose žmonių susibūrimo vietose.

Prancūzijos parlamente praėjusią savaitę buvo priimta vadinamoji sveikatos leidimų sistema, panaši į vakcinų pasus, o pats įstatymas įsigalios rugpjūčio 9 d.

Tuo tarpu Berlyno teismas savaitgalį paskelbė, kad protestai prieš blokavimą buvo neteisėti, todėl demonstrantai buvo suimami. Remiantis „Deutsche Welle“ (DW) ataskaita, sostinės administracinio teismo teisėjai atsisakė leisti 13 demonstracijų, kurias organizavo kovos su užblokavimu (izoliacija, lockdown) grupė. Organizatoriai teigė, kad protestuose dalyvavo 22 500 žmonių.

Vaizdo įrašai ir nuotraukos, įkeltos į „Twitter“, liudija, kad liepos 31 d. pareigūnai areštavo ar sulaikė akivaizdžius protestuotojus, kurie protestavo prieš izoliaciją. Pasak DW, teismas taip pat uždraudė planuotą demonstraciją, numatytą rugpjūčio 1 d.

Vokietijos teisėjai teigė, kad protestai turėtų būti uždrausti, nes jie skatintų COVID-19 plitimą.

Berlyno policijos atstovas spaudai Thilo Cablitzas žurnalistams sakė, kad nutarimas buvo nukreiptas į protestus, „kurių dalyviai reguliariai nesilaiko įstatymų, ypač tų, kuriais siekiama apsaugoti nuo infekcijų“, įskaitant kaukių dėvėjimą.

Antrą savaitę iš eilės Italijos miestuose, tarp jų Romoje, Milane ir Neapolyje, žygiavo tūkstančiai prieš vakcinaciją nusiteikusių demonstrantų. Milano demonstrantai sustojo prie miesto teismo rūmų ir skandavo „Tiesa! „Gėda!” ir „Laisvė!” Romoje jie žygiavo su užrašu „Pasipriešinimas“. Tos demonstracijos buvo triukšmingos, bet taikios.

Italijos valdžios institucijos taip pat patvirtino „sveikatos leidimo“, skirto patekti į barus, restoranus ir kitas vietas, įgyvendinimą. Priemonės kritikai tvirtina, kad ji yra drakoniška ir pažeidžia pagrindines asmens laisves.

Anot vietos žiniasklaidos, Šveicarijos pasienyje Liucernoje susirinko daugiau nei 4000 žmonių demonstruoti prieš skiepų apribojimus.

„Manau, kad mums neturi būti sakoma, ką turime daryti“,- sakė iš darbo išėjusi 37 metų slaugytoja Hager Ameur agentūrai „The Associated Press“, pažymėdama, kad Prancūzijos medicinos darbuotojai per pirmąją COVID-19 bangą gana netinkamai elgėsi. „Ir dabar staiga mums sako, kad jei neskiepysime, tai mūsų kaltė, kad žmonės bus užkrėsti. Manau, kad tai yra bjauru“.

Paryžiuje protestuojanti mokytoja „The Guardian“ sakė, kad sveikatos leidimų politika kuria segregaciją Prancūzijoje.

„Mes kuriame suskaldytą visuomenę ir manau, kad tai tiesiog neįtikėtina daryti tai žmogaus teisių šalyje“, – „The Guardian“ sakė Anne, kuri nepateikė savo pavardės.

„Tokiu būdu išėjau į gatves; Niekada gyvenime neprieštaravau … manau, kad mūsų laisvei gresia pavojus “.

Prancūzijos valdžios institucijos tvirtina, kad turi nustatyti apribojančius „sveikatos leidimus“, nes „Delta“ variantas yra labiau užkrečiamas. Liepos 30 d. buvo patvirtinta daugiau nei 24 000 naujų kasdienių atvejų, lyginant su vos keliais tūkstančiais atvejų per dieną mėnesio pradžioje.

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad policija Paryžiuje suėmė 10 protestuotojų ir devynis demonstrantus kitose Prancūzijos vietose, pažymėdamas, kad trys pareigūnai buvo sužeisti.

Už Europos ribų tūkstančiai demonstrantų, užsidėjusių veido kaukes ir laikydamiesi distancijos, išėjo į gatves visoje Malaizijoje, protestuodami prieš vyriausybės elgesį kovoje su virusu, tuo pačiu ragindami atsistatydinti ministrą pirmininką Muhyiddiną Yassiną.

Kritikai teigė, kad ministras pirmininkas savo galiai stiprinti naudoja pandeminį blokavimą ir kitus apribojimus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 284

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...