infa.lt

Pandemijos pasekoje Europoje ir JAV staigiai smuko gimstamumo rodikliai

11 liepos
06:30 2021

 

Dėl koronaviruso pandemijos labai sumažėjo naujagimių skaičius JAV ir Europoje, rašo „Der Spiegel“, remdamasi JT tyrimu.

Pavyzdžiui, Ispanijoje ir Prancūzijoje gimstamumas šių metų sausį sumažėjo atitinkamai 20 ir 13,5%: JT ekspertė Rachel Snow tai paaiškina tuo, kad žmonės nori susilaikyti nuo nėštumo nestabiliu metu.

Kaip rašo leidinys, duomenys buvo renkami 19 Europos šalių ir JAV. Skaičiai rodo, kad nuo 2020 m. spalio mėn. visose tirtose šalyse, lyginant su pereitais metais gimstamumas smarkiai sumažėjo.

Pažymima, kad 15 ES šalių gimstamumas spalį sumažėjo 3 proc., lapkritį – 5 proc., o gruodį – 8,1 proc.

„Dauguma žmonių nenori turėti vaikų nestabiliais laikais – klausimas tik tame ar jie tam turi lėšų, – cituoja leidinys UNFPA ekspertės Rachel Snow žodžius.

Tuo pačiu metu Europoje pastebimi ryškūs skirtumai, priklausomai nuo šalies, rašo „Der Spiegel“: Ispanija pranešė, kad gimstamumas sumažėjo 20 proc., o Prancūzija – 13,5 proc. Tokios šalys kaip Danija, Suomija, Norvegija ir Nyderlandai, nepatyrė stiprių svyravimų. Rachel Snow pažymėjo, kad būtent Skandinavijos šalys yra stabiliausios pagal gimstamumą. Ten jis visada buvo stabiliai žemas.

Pandemija paveikė ir gimstamumą JAV: pavyzdžiui, šių metų sausį Kalifornijoje jis sumažėjo 10,5 proc., o Floridoje – 7,2 proc. Remiantis apklausomis, daugelis susituokusių porų atidėjo nėštumo planus dėl epidemiologinės situacijos.

Kalbant apie mažiau išsivysčiusias šalis, kartais juntama priešinga tendencija, rašo „Der Spiegel“. Pagrindinė priežastis, mano tyrėjai,  prastesnė galimybė naudotis kontracepcijos priemonėmis, todėl vietos gyventojams sunkiau sekasi mažinti gimstamumą savo nuožiūra. (Tyrėjai mano, kad jie visai kvaili ir be prezervatyvo šito savarankiškai atlikti negali – infa.lt past..  Pasak Snow, ši tendencija pastebima Bangladeše, Malavyje, Meksikoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 88

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....