infa.lt

Premjerės I. Šimonytės strateginių darbų (projektų) portfelis šiai kadencijai, kartu su šia vyriausybe

14 gegužės
10:34 2021

Ingrida Šimonytė

Remiantis prioritetiniais Vyriausybės programos darbais, sudarytas Ministro Pirmininko strateginių projektų portfelis.

„Greta šių dienų pagrindinio Vyriausybės tikslo – įveikti pandemiją, kasdienių darbų ir neatidėliotinų sprendimų planuojame kurti ateities Lietuvą. Todėl Ministro Pirmininko strateginių darbų portfelio flagmanai yra mūsų šalies ateičiai itin svarbios kadencijos reformos, kurios būtinos šalies tvariam ekonomikos augimui, taip pat ekonomikos ir visuomenės atsparumui ateities iššūkiams. Be to, bendradarbiaudami su Seimu, jo Ateities komitetu, šiemet pradėsime rengti Lietuvos pažangos ilgalaikę strategiją „Lietuva 2050“, – sako Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Vyriausybės strateginę darbotvarkę sudaro keturi lygiai, apimantys Ministro Pirmininko portfelyje esančias penkias Vyriausybės kadencijos reformas (pirmasis lygis), taip pat į šį portfelį įtrauktus septynis viešojo valdymo, švietimo ir strateginės infrastruktūros strateginius darbus (projektus) (antrasis lygis). Trečiąjį lygį sudaro vienuolika Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo plano horizontaliuosius tikslus (skaitmeninę transformaciją, žaliąjį kursą ir atskirties mažinimą (įskaitant regionų plėtrą) įgyvendinantys strateginiai ministrų darbai (projektai) arba projektų programos. Ketvirtąjį, ministrų strateginės darbotvarkės lygį sudaro strateginiai darbai (projektai), kurių parengimas, įgyvendinimas ir projektinio valdymo stebėsena vyks ministerijos lygiu.

Vyriausybės kadencijos reformomis Ministro Pirmininko strateginių darbų (projektų) portfelyje paskelbti šie penki strateginiai darbai (projektai):

  • valstybės tarnybos pertvarka;
  • pažangos programa „Tūkstantmečio mokyklos“;
  • EDtech skaitmeninė švietimo transformacija;
  • inovacijų ekosistemų mokslo centruose, inovacijų agentūros ir misijomis grįstų mokslo ir verslo inovacijų programų sukūrimas;
  • ilgalaikės priežiūros paslaugų teikimo modelio sukūrimas.

Reformoms būtinų strateginių darbų (projektų) įgyvendinimo apmatus planuojama parengti ir pateikti Vyriausybei svarstyti iki 2021 m. gegužės 31 d.

Į Ministro Pirmininko strateginių darbų (projektų) portfelį taip pat įtrauktas Aštuonioliktosios Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo plano įsipareigojimas parengti Valstybės pažangos strategiją „Lietuva 2050“ ir dar septyni  viešojo valdymo, švietimo ir strateginės infrastruktūros strateginiai darbai (projektai):

  1. Funkcijų peržiūra ir optimalus institucijų tinklas (viešojo valdymo sistema).
  2. Viešosios ir administracinės paslaugos (įskaitant jų kokybės užtikrinimą regionuose).
  3. Į strateginius tikslus orientuotas valdžios sektoriaus finansų planavimas.
  4. Tvari kultūros ir švietimo sąveika (kultūros ir kūrybiškumo įtraukimas į švietimą).
  5. Veiksminga atsparumo grėsmėms didinimo, krizių ir ekstremaliųjų situacijų valdymo sistema.
  6. Saugi elektros energetikos sistema (elektros energetikos sistemos sinchronizavimas su Vakarais ir Astravo atominės elektrinės blokada).
  7. Strateginių geležinkelio ir kelių transporto jungčių plėtra.

Šie darbai bus parengti, įgyvendinti ir stebimi per projektų valdymo sistemą, laikantis nustatytų Ministro Pirmininko strateginių projektų portfelį sudarančių projektų ir projektų programų planavimo, įgyvendinimo, stebėsenos, pokyčių valdymo, užbaigimo ir naudos vertinimo nuostatų ir procedūrų.

Trečiajam Vyriausybės strateginiam darbotvarkės lygiui priskirtų ministrų strateginių darbų (projektų) įgyvendinimui reikalingą koordinacinę ir konsultacinę paramą teiks Vyriausybės kancleris ir Vyriausybės kanceliarija:

Skaitmeninė transformacija

1. e. vyriausybė 360°: Atviri duomenys (Ekonomikos ir inovacijų ministerija).
2. e. vyriausybė 360°: Skaitmeninė transformacija (Ekonomikos ir inovacijų ministerija).
3. e. kultūra (Kultūros ministerija).
4. Socialinės apsaugos ir užimtumo sistemų skaitmenizavimas ir IT sistemų integracija (Socialinės apsaugos ir darbo ministerija).
5. Sveikatos sistemos skaitmeninimas (Sveikatos apsaugos ministerija).
6. Laiko dvasią atliepianti migracijos politika (ir integracija) (Ekonomikos ir inovacijų ministerija).

Žaliasis kursas

7. Aplinkosaugos ekonominių priemonių įgyvendinimas ir investicijų tvarumo didinimas (Aplinkos ministerija).

Regionų plėtra

8. Regionų investicinio potencialo ir patrauklumo didinimas, sudarant palankias sąlygas verslui ir užimtumui (Vidaus reikalų ministerija).

9. Įtrauki ir socialinėms, ekonominėms ir teritorinėms problemoms spręsti įgalinta savivalda (Vidaus reikalų ministerija).

10. Kokybiškų viešųjų paslaugų užtikrinimas regionuose (kokybiškos gyvenimo sąlygos) (Vidaus reikalų ministerija).

11. Savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimas (Finansų ministerija).

Didžioji dauguma kitų Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo plane paskelbtų ministrų strateginių darbų (projektų) taip pat bus įgyvendinti per projektų valdymo sistemą, o jų įgyvendinimo pažanga stebima per Portfelių ir projektų valdymo informacinę sistemą (PPVIS).

Artimiausiu metu darbą (minėtų projektų įgyvendinimo priežiūrą) pradės 18-osios Vyriausybės  Strateginių projektų portfelio komisija. Ši Vyriausybės komisija reguliariai vertins strateginių projektų įgyvendinimo rezultatus, vertins ir šalins bendrąsias strateginių projektų įgyvendinimo rizikas, spręs nesutarimus (jei tokių iškils) dėl strateginių darbų (projektų) finansinių ir žmogiškųjų išteklių.

infa.lt komentaras:

Įdomu į kurį iš šių punktų premjerė ir jos vyriausybė žada „įmontuoti” Stambulo konvenciją, vienos lyties asmenų partnerystės įstatymą, vaikų lyties keitimo įstatymą, LGBT programas mokyklose ir visa kita, dėl ko Lietuvos žmonės sukilo į „Didįjį Šeimos Gynimo Maršą 2021”. Šiame savo portfelyje premjerė Ingrida Šimonytė apie tai nutyli, tad reikia atrasti tarp eilučių tą vietą kur apie tai rašoma. Galima spėti, jog tai bus įgyvendinama per „Tūkstantmečio mokyklas”, skirtas elito vaikams, per „Tvarią kultūros ir švietimo sąveiką”, per „Funkcijų peržiūrą ir optimalų institucijų tinklą (vienas iš jų Vaiko teisių priežiūros tarnyba), „Veiksminga atsparumo grėsmėms didinimo sistema” – po kuria telpa beveik viskas, ko reikia propagandos plėtrai, žodžio laisvės slopinimui ir piliečių teisių mažinimo įgyvendinimui. Šią vyriausybę reikia stebėti pro padidinamąjį stiklą ir net pro mikroskopą, nes net viešąsias lėšas, gaunamas iš Europos struktūrinių fondų ji sugeba paskirstyti paslapčia, esą „Europos Komisija taip liepė.”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 359

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Ona    -  2021-05-14, 15:41

    Kaip komunizmo statytojo kodeksas kažkoks. O po tokių popierinių „programų” įgyvendinimo randame nuodingų medžiagų kapinynus Lietuvoje, apvogtą ir suniokotą turtą, į kurį turėjo būti investuota

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Rasa    -  2021-05-14, 18:55

    ,, Šią vyriausybę reikia stebėti pro padidinamąjį stiklą ir net pro mikroskopą” lygiai ta pati mintis ir mane aplanke 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Gintaras Aurimas    -  2021-05-15, 10:33

    Kuo skubiau atstatydint reikia,sia „vyriausybe” uz antikonstitucine ir antivalstybine veiklas.Ir,su visom juridinem,pasekmem.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Aha    -  2021-05-17, 08:20

    „… jų įgyvendinimo pažanga stebima per Portfelių ir projektų valdymo informacinę sistemą (PPVIS).“ – daugiau kaip 10 metų nesugebanti elementariai sutvarkyti mokesčių inspekcijos, darbo biržos ir kitų tinklapių…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...