infa.lt

Jolanta Blažytė. Apie GA-GA-GALIMYBIŲ PASĄ

07 gegužės
06:30 2021
Jolanta Blažytė

Facebook nuotr.

Žinau, kad Lietuvos „Tik-tokinė“ vyriausybė visada viską žino geriau už visus. Ir tikiu, kad pats „kiečiausias“ „Tik -tokinės“ vyriausybės visų laikų išradimas ir bus tas nelemtas GA-GA-GAlimybių pasas.

Taip pat žinau, kad „Tik-tokinėms“ ministrėms (ministrams???) suskirsčius visą populiaciją į dvi dalis -„paklusnią‘ ir „nepaklusnią“ – nebeturėsiu galimybės savo mėgstamų koldūnų suvalgyti kavinės viduje. Tačiau džiaugiuosi tuo, kad niekas neatėmė ir tikrai neatims galimybės kalbėti. Ir dalintis plačiau mąstančių žmonių, kurių sąmonė išeina iš „tik-tokinių“ programėlių ribų, įžvalgomis apie tokio GA- GA -GAlimybių paso absurdiškumą ir net nuodėmingą prigimtį.

Šį kartą –solidaus leidinio The Economist puslapiuose pateikti ekspertės Clare Wenham (Londono Ekonomikos ir Politikos mokslų mokyklos asocijuota profesorė, atliekanti tyrimus pasaulinės sveikatos saugumo srityje) pastebėjimai.

1. Įsivaizduokite situaciją: vyriausybės sukuria raupsuotųjų kolonijas ir jose patalpina visus, sergančius tuberkulioze. Arba, pavyzdžiui, sergantiems AIDS uždraudžia lankytis tam tikrose viešose vietose. Mes būtume pakraupę nuo tokių sprendimų. Nes jau ilgame istorijos laikotarpyje žmonių išstūmimas iš tam tikro socialinio gyvenimo, remiantis jų sveikatos statusu, yra vertinamas, kaip išskirtinai diskriminacinis veiksmas. Tačiau vakcinų pasai pateisina būtent tokius veiksmus.

2. Vakcinų pasu patvirtintas sveikatos statusas apriboja žmonių teises dalyvauti socialiniame, ekonominiame ir civiliniame gyvenime ir tokiu būdu visa pasaulio visuomenė suskirstoma į dvi dalis.

3. Verslas ir vyriausybės žvelgia į vakcinų pasus, kaip į galimybę atverti ekonomiką. Tačiau tai yra pavojinga politika, kuri gali iš narvo išleisti velnią, su kuriuo vėliau teks gyventi ilgus metus. Kur kas geriau yra atverti ekonomiką, gerinant sveikatos paslaugas, o ne skirstant žmones į dvi dalis.

4. Jeigu vakcinų paso kritikai įžvelgia tik pavojų žmonių privatumui, tai tas pavojus yra kur kas didesnis.

5. Vakcinų pasai diskriminuoja žmones, kurie dėl tam tikros sveikatos būklės ar problemų negali skiepytis. Tai ir nėščios moterys, tai žmonės sergantys autoimuninėmis ligomis ar esantys alergiški tam tikriems vakcinų komponentams.

6. Yra žmonių, kurie nenori skiepytis. Nors vakcinų pasas yra priemonė vakcinacijos skatinimui, asmens sprendimas turi būti gerbiamas, kaip pagrindinis liberaliosios demokratijos principas, paremtas žmogaus kūno autonomija.

7. Tarptautiniai vakcinų pasai diskriminuoja žmones, kurie neturi galimybės būti paskiepyti. Afrikos ir centrinės Azijos šalys vakcinas pilnai gaus tik 2023 metais. Todėl tų šalių žmonės, kurie yra ekonomiškai aktyvūs, neturi galimybės keliauti net verslo reikalais. Todėl tos šalys praras konkurencinius pranašumus.

8. Ne visos pasaulyje naudojamos vakcinos politikams yra lygiavertės. Vakcinų skirstymas į „tinkamas“ ir „netinkamas“ blokuos pilnavertį gyvenimą Afrikos, Centrinės ir Pietų Amerikos žmonėms, kurie skiepijasi Sputnik ir Sinovac vakcinomis.

9. Vakcinų pasai prieštarauja antidiskriminaciniams įstatymams, kurie galioja daugumoje pasaulio šalių.

10. Remiantis PSO tarptautiniais sveikatos reguliavimo įstatymais, šalys savo pasienyje negali naudoti jokių sveikatos kontrolės priemonių, kurios turi diskriminacinį pagrindą. O vakcinų pasai – būtent tokie.

PSO yra patvirtinusi geltonojo drugio skiepų sertifikatus, tačiau šie sertifikatai naudojami tik pasienyje, o vakcinos prieinamos visiems norintiems pasiskiepyti.

11. Vakcinų pasai skirsto žmones į dvi grupes: skiepytus ir neskiepytus. Tai siauras požiūris. Yra geresnis sprendimas: išplėsti vakcinų gamybą besivystančiose šalyse, atiduodant toms šalims vakcinų gamybos technologiją. Tokiu būdu greičiau bus paskiepyti visi norintys ir padidintas paskiepytų pasaulio gyventojų skaičius.
(P.S. jau buvau minėjusi, kad šiam pasiūlymui prieštarauja Bilas Geitsas, kuris, nors ir vadina save filantropu, niekada nieko nedalina taip, kad vėliau iš to negautų naudos).

O man įdomu tik viena: kažin ką darys mūsų vyriausybė, kai vieną dieną jos narės ar nariai staiga pakels savo nosis nuo „tik tokinių“ programėlių ir aplinkui save pamatys didžiulį būrį žmonių. Tų, kurie brangina savo orumą, demokratines vertybes ir šalies Konstituciją. Tų, kurie nesiruošia pagal GA GA žąsų maršą žingsniuoti į gardą, valdomą pagal komunistinius-nacistinius žmonių segregacijos metodus…

O nosis pakelti, tikėtina, teks. Mat tie žmonės kalba vis garsiau. Kad ir kaip „tik tokiniai“ influenceriai juos bekrikštytų: neišsilavinusiais, kaimiečiais, kvailiais etc.

Šis komentaras pirmą kartą paskelbtas jo autorės asmeninėje Facebook paskyroje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 431

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Henrikas    -  2021-05-07, 06:39

    Karinis perversmas, nušluojant seimo daugumą, būtų puiki išeitis!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...