infa.lt

Džo Baidenas pripažino 1915 m vykdyta armėnų genocidą

25 balandžio
08:01 2021
Džo Baidenas

Evan Vucci/AP Photo

Džo Baidenas (Joe Biden) tapo pirmuoju JAV prezidentu, kuris 1915 m. armėnų žudynes ir trėmimus vykdytus Osmanų imperijoje pripažino genocidu. Šis pareiškimas nesukels teisinių pasekmių, tačiau gali sugadinti Baideno administracijos santykius su Turkija.

„Kasmet, šią dieną mes prisimename visų žuvusių per armėnų genocidą Osmanų epochos laikais gyvybes ir vėl pasižadame užkirsti kelią tokių žiaurumų pasikartojimui“, – sakė Baidenas, pasisakydamas balandžio 24 d., šeštadienį, kai Armėnija ir armėnų išeivija švenčia genocido aukų atminimo dieną. „Amerikos žmonės gerbia visus armėnus, žuvusius dėl genocido, prasidėjusio prieš 106 metus“, – užbaigė JAV prezidentas.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas laiške Bidenui pareiškė, kad „viso pasaulio armėnai su dideliu entuziazmu sveikino genocido pripažinimo faktą“.

Pasak „Reuters“ cituojamo Pašiniano, tai Armėnijos saugumo klausimas, ypač po praėjusiais metais šiame regione vykusių įvykių.

„Šiandien JAV valdžia vienareikšmiškai patvirtino savo įsipareigojimą saugoti žmogaus teises ir humanitarines vertybes. JAV prezidento žinia yra reikšmingas indėlis į Armėnijos genocido visuotinį pripažinimą ir genocidų prevenciją”, – sakė Armėnijos užsienio reikalų ministerija.

Armėnijos prezidentas Armenas Sarkisianas apibūdino Baideno sprendimą kaip drąsų ir įkvepiantį žingsnį, kuris „daro pasaulį geresnį“ ir atveria naujas perspektyvas Armėnijos ir Amerikos santykiams.

Tuo tarpu Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pareiškė, kad Turkija visiškai atmeta Jungtinių Valstijų armėnų genocido pripažinimą.

„Mes neturime iš kažko mokytis apie savo pačių praeitį. Politinis oportunizmas yra didžiausia taikos ir teisingumo išdavystė”, – Tviteryje parašė Cavusoglu. „Mes visiškai atmetame šį teiginį, pagrįstą tik populizmu.”

Turkijos prezidento atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas patarė Baidenui „atkreipti dėmesį į JAV praeitį ir dabartį“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 91

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....