infa.lt

Iranas paleido pažangią urano sodrinimo centrifugų gamybos liniją

10 balandžio
17:31 2021
branduolinis karas

antinews.gr paveikslėlis

Irano Natanzo mieste esančiame branduoliniame objekte vakar buvo atidaryta nauja pažangių centrifugų, skirtų urano sodrinimui, gamybos linija.

Kaip pranešė Irano naujienų agentūra „Fars“, Irano Islamo Respublikos prezidentas Hassanas Rouhani vaizdo konferencijos būdu stebėjo naujos pramoninės linijos paleidimo ceremoniją.

Šis įvykis suplanuotas, kad sutaptų su Nacionaline branduolinių technologijų diena, kuri kasmet Irane švenčiama balandžio 9 d.

Agentūra taip pat praneša, kad vakar Natanzo branduoliniame objekte Irano branduolinės srities mokslininkai pradėjo pramoninius naujausios kartos IR-9 centrifugos bandymus.

Pranešime pažymima, kad artimiausi Irano energetikų planai apima dar pažangesnių IR9S ir IR9IB centrifugų bandomųjų prototipų gamybą, kas padidins efektyvumą išgaunant uraną-235, kurio prisodrinimo lygmuo yra pakankamas, kad būtų galima įvykdyti „visas Irano vadovybės nustatytas užduotis pramonės įmonėms“.

Visa ši pavyzdinis-parodomasis aktyvumas vyksta vangių Vakarų šalių bandymų užkirsti kelią branduolinio ginklo atsiradimui Persijoje, pasitelkiant sankcijas ir sutartinius įsipareigojimus, fone.

Primename, kad 2015 m. buvo sudarytas bendras išsamus veiksmų planas tarp nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių, prie kurių prisijungė Vokietija, ir Iranas. Jis turėjo apriboti agresyvius ajatolų siekius, tačiau tuo pačiu suteikti jiems galimybę sukurti „taikų atomą“.

Tačiau daugelis, įskaitant Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu, laikė šį susitarimą „be dantų“ ir teigė, kad jis iš tikrųjų oficialiai suteikia Iranui galimybę vykdyti karinę branduolinę plėtrą.

2018 m. gegužę JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) paskelbė apie savo šalies pasitraukimą iš šios sutarties ir atnaujino sankcijas Iranui. Po to Iranas kurį laiką reikalavo Europos šalis paveikti JAV, kad būtų visapusiškai laikomasi susitarimo.

Kadangi dėl Europos pasyvumo taip neatsitiko, Iranas pradėjo palaipsniui atvirai atnaujinti urano sodrinimą tokiu lygmeniu, kurio pakaktų kariniams tikslams.

Papildyta:

Susiklosčius tokiai situacijai Vašingtonas pareiškė esąs pasirengęs panaikinti kai kurias sankcijas Iranui. Taip teigiama JAV Valstybės departamente po derybų Vienoje. „Nesigilinant į detales, mūsų pozicija yra tokia, kad esame pasirengę atšaukti visas sankcijas, kurios prieštarauja šiam susitarimui“, – sakė departamentas.

Kartu pabrėžiama, kad Islamo Respublikos reikalavimas panaikinti visas ribojančias priemones, įvestas po 2017 m., yra nepriimtinas JAV, o jei Iranas ir toliau to reikalaus, derybos pateks į aklavietę.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 111

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...