infa.lt

Maisto saugos specialistai pataria, kodėl verta skaityti etiketes

16 kovo
06:30 2021
Lydytas sviestas Iki

0,5 kg lydyto sviesto kaina „Iki” parduotuvėje

Kovo 15-ąją minima Pasaulinė vartotojų teisių diena, kuri visoje ES dar vadinama Europos vartotojų diena, – puiki proga kiekvienam prisiminti savo teises ir būdus, kaip jas ginti, taip pat, kur kreiptis įsigijus nesaugų ar nekokybišką maisto produktą. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kad gamintojų ir prekybininkų pareiga į rinką tiekti tik saugius, tinkamos kokybės produktus ir apie juos pateikti tikslią ir visapusišką informaciją etiketėse.

Renkantis maisto produktus parduotuvėse, maisto saugos specialistai pataria vartotojams visų pirma atidžiai skaityti etiketes. Iš jų galima daugiau sužinoti ne tik apie produktų sudėtį, bet ir laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus bei netgi patariama palyginti skirtingus produktus ir tuomet lengviau prisitaikyti savo mitybos poreikiams.

Internetu apsiperkantiems vertėtų taip pat įsitikinti, ar pakanka pateikiamos informacijos apie produktą – ar aiškiai yra nurodomas produkto pavadinimas, taip pat daug svarbių savybių atskleidžia produkto sudedamų dalių sąrašas. Verta atkreipti dėmesį, kad pirmasis sąraše nurodytas ingredientas sudaro didžiausią produkto dalį.

Pavyzdžiui, jeigu norite grietininių ledų, tai pirmu sąrašo ingredientu bus minimas pienas (grietinėlė), bet ne vanduo ir pan. Kai kurių produktų sudedamosios dalys dažnai nurodomos tiksliu procentiniu kiekiu, kad vartotojas galėtų lengviau pasirinkti, kuris produktas jam labiausiai tinka.

Ekspertai pastebi, kad pirkėjai vis dar per mažai atkreipia dėmesį į maisto produkto etiketėse nurodomas produkto sudedamąsias dalis. Gamintojai etiketėje privalo nurodyti ir produkto grynąjį kiekį, išskirti (pabraukti, paryškinti ar kitaip aiškiai pažymėti) alergijas ar netoleravimą sukeliančias medžiagas, tinkamumo vartoti terminus ir laikymo sąlygas.

Be viso to, vartotojai turi teisę žinoti produkto gamintojo ar pardavėjo pavadinimą. Jeigu prekiaujama ekologiška produkcija – visi tokie produktai turi būti pažymėti specialiais ženklais ir nuorodomis, produktai bei prekybos veikla ekologiškais produktais (įskaitant internetinę prekybą) turi būti sertifikuota.

Vartotojai, jei tik turi galimybių, internetu prekiaujančio pardavėjo pateiktą informaciją gali palyginti su informacija produkto gamintojo interneto svetainėje, nes kuo atidžiau išnagrinės informaciją, tuo mažesnė bus tikimybė nusipirkti netinkamos kokybės maisto produktą.

Lietuvoje nepriklausomai nuo prekybos formos, tiek internetinėse, tiek fizinėse parduotuvėse prekiauti galima tik kokybiškais, saugiais ir tinkamai paženklintais maisto produktais. Nusipirkus nekokybišką produktą, vartotojai turi teisę reikalauti, kad prekybos vietoje jis būtų pakeistas į kokybišką arba jį grąžinti ir reikalauti sumokėtų pinigų.

Primename, kad jeigu manote, kad įsigytas maisto produktas nekokybiškas, kol nesibaigė jo tinkamumo vartoti terminas, pirmiausia turėtumėte pabandyti išspręsti šią problemą tiesiogiai su pardavėju ar viešojo maitinimo paslaugos teikėju, jam pateikti savo reikalavimus jį pakeisti arba paprašyti atgauti sumokėtus pinigus (visada stenkitės išsaugoti pirkimo čekius). Jei šis reikalavimas netenkinamas ir pardavėjas nepripažįsta, kad jo produktas nekokybiškas, galite kreiptis į VMVT ir pateikti savo skundą jums patogiu būdu – internetu, užpildžius anketą, el. paštu skundai@vmvt.lt ar nemokama telefono linija 8 800 404 03 (visą parą).

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 615

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Rasa    -  2021-03-17, 09:52

    Maisto kokybės inspekcija turėtų išimti gmo produktus iš maisto prekių skyrių arba tb atskirose lentynose su ispejanciu užrašu.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Siaubas    -  2021-05-03, 12:41

    Tikrai,o kodėl tie inspektoriai leidžia nuodyti tautą

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Anonimas    -  2021-08-11, 17:03

    Kiek pastebėjau, prekybos centruose ant gaminio sudėties informacijos dažnai atsiranda kainos ar nuolaidos lipdukas, ypač ant E621

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...