infa.lt

Kiekviena nauja valdžia savo veiklą pradeda nuo deklaracijų apie kovą su korupcija. Ši nesiskiria nuo ankstesnių

04 kovo
06:30 2021

Kovotojai su korupcija

Teisingumo ministerijos siūlymu Vyriausybė pritarė Prezidento Seimui pateiktam svarstyti Korupcijos prevencijos įstatymo pakeitimo projektui.

Prezidento kanceliarijos kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) parengtos įstatymo pakeitimo nuostatos padės siekti naujos kokybės, koordinuotos, visuotiniu įsitraukimu grįstos kovos su korupcija sistemos.

„Tyrimai rodo, jog mūsų šalyje pakantumas korupcinėms apraiškoms mažėja. Itin svarbu, kad naujos kokybės teisinės priemonės, aiškūs skaidrumo principai padės kryptingai siekti antikorupcinės aplinkos kūrimo, geriau atliepti visuomeninės situacijos pokytį.

Bendri institucijų veiksmai leis tobulinti korupcijos viešajame ir privačiame sektoriuje reguliavimo mechanizmą, efektyviau valdyti rizikas ir taikyti atsakomybę už korupcinio pobūdžio pažeidimus“, – pabrėžia teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

„Tiek Lietuvos korupcijos žemėlapio, tiek ir Korupcijos suvokimo indekso rezultatai rodo, kad naujas Korupcijos prevencijos įstatymas – būtinas žingsnis, siekiant reikšmingų pokyčių. Norint antikorupcinio proveržio, reikia ne tik kovoti su korupcija, bet tuo pačiu kurti korupcijai atsparią aplinką.

Ir tai turi daryti kiekvienas viešojo sektoriaus įstaigos ar įmonės vadovas ir tarnautojas, kartu su verslu ir visa visuomene. Būtent šia kryptimi ir būtų einama, pakeitus jau beveik du dešimtmečius Lietuvoje veikiantį korupcijos prevencijos modelį“, – sako STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Įteisinamas naujas pranešimo apie korupciją reglamentavimas. Viešojo sektoriaus darbuotojui, gavus duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, jog įvyko korupcinio pobūdžio nusikalstama veika, numatyta pareiga apie tai pranešti. Šiuo metu apie korupciją privalu informuoti tik turint neginčijamų duomenų. Taip pat išplečiama korupcijos sąvoka, nuo šiol ji apims ir korupciją privačiame sektoriuje.

Efektyvaus korupcijos užkardymo padės pasiekti ir įstatymu įtvirtintos naujos prevencijos priemonės, tokios kaip korupcijos rizikos valdymo vertinimas, atsparumo korupcijai lygio nustatymas, elgesio standartų diegimas, antikorupcinė politika viešajame sektoriuje. Be to, bus atliekama kompleksinė atsparumo korupcijai analizė.

Įstatymu skatinama, jog iniciatyvų kuriant korupcijai atsparią aplinką imtųsi ir privataus sektoriaus atstovai. O viešajame sektoriuje šiuo tikslu būtų steigiami padaliniai, skiriami atsakingi darbuotojai ir kuriama jų koordinavimo sistema.

Šiuo metu galiojantis Korupcijos prevencijos įstatymas buvo priimtas dar 2002 m., tačiau visuomeninio gyvenimo pokyčiai paskatino jį tobulinti.

Korupcijos suvokimo indekso tyrime pernai Lietuva tarp ES šalių užėmė 14 vietą. Ankstesniais metais Lietuva buvo 15-18 vietoje. Tai liudija „Transparency International“ paskelbti duomenys.

infa.lt komentaras:

Pakantumo korupcijos apraiškoms iš visuomenės pusės gal ir mažėja, kaip skelbia suvestinės, tačiau korupcijos apraiškų iš valdžios pusės – daugėja. Vien kiek skandalingų faktų susijusių su koronaviruso situacija, perkant netinkamus ventiliacijos aparatus, reagentus testams ir pan. O jei turėsime omenyje, kad į paviršių iškyla koks 1-2% korupcijos faktų, tai galime įsivaizduoti koks grobstymo liūnas tvyro po iš išorės ramiu paviršiumi. Ir kas gi grobia? Tai juk ne paslaptis – tie, kas turi galimybę prieiti prie viešųjų pirkimų ir pinigų paskirstymo, kitaip sakant aukščiausi valdžios ešelonai, nekalbant apie įstatymų pardavimą apie ką visi tyli, lyg toks reiškinys neegzistuotų. Ir dabar visa ta viršūnėlė kaskart naujai atėjusi į valdžią skelbia apie naują kovą su korupcija.. ji ką – pati sau ranka kirs?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 88

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....