infa.lt

Atnaujintoje SLURŠ programoje neliko tokių sąvokų kaip „berniukas“, „mergaitė“, „vyras“, „moteris“

01 kovo
17:33 2021

Vaikai prie fontano

Kovo 1 d. Seime vyko Seimo Laikinosios parlamentinės grupės „Už šeimą“ surengta diskusija, kurioje aptartas tėvus ir šeimas vienijančių organizacijų kreipimasis į Seimo narius. Tėvų organizacijos išreiškė susirūpinimą dėl to, kaip vykdomas Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai (SLURŠ) programos atnaujinimas.

Pagal buvusio švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymą, 2019 m., patvirtinus ugdymo programų atnaujinimo gaires, buvo žadėta išsaugoti SLURŠ programą, papildant ją naujais aspektais. Tačiau besikreipiančių organizacijų požiūriu, atnaujintame programos projekte visiškai neliko esminių ankstesnės programos nuostatų.

Siekiant išklausyti visas suinteresuotas puses, išsiaiškinti problemas ir rasti jų sprendimus, į diskusiją buvo pakviesti ir dalyvavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Nacionalinės švietimo agentūros, Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos, Lietuvos tėvų forumo, Sąjungos „Vardan šeimos“ ir kitų organizacijų atstovai.

Pasak tėvų organizacijų, SLURŠ programa buvo rengiama dvejus metus, dalyvaujant labai platų požiūrių spektrą atstovaujančioms visuomeninėms organizacijoms. Buvo rastas sutarimas. Tačiau nespėjus programos įgyvendinti mokyklose, vėl imtasi radikalių pokyčių.

Pasiūlytas naujas Socialinio, emocinio, sveikatos ugdymo ir žmogaus saugos programos projektas, kuriame nėra integruotos nei rengimo šeimai, nei lytiškumo ugdymo programos dalys.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Nacionalinės švietimo agentūros atstovai patikino, kad programos rengimo procesas nėra baigtas ir pažadėjo, kad ją svarstant bus pakviesti dalyvauti ir tėvų organizacijų atstovai.

Tuo tarpu nevyriausybinės organizacijos išreiškė susirūpinimą dėl to, kad naujajame projekte nelieka nei rengimo šeimai, nei lytiškumo ugdymo principų, nei vertybinių nuostatų. Pasak jų, projekto tekste neliko tokių sąvokų kaip „berniukas“, „mergaitė“, „vyras“, „moteris“.

Naujoje programoje sąvoka „lytiškumas“ suprantama siaurai, tik lytinės orientacijos kontekste. Iš esmės tai reiškia, kad švietimo sistemoje nebelieka rengimo šeimai matmens, o SLURŠ programa visiškai panaikinama.

Diskusijos metu Seimo Laikinosios parlamentinės grupės „Už šeimą“ pirmininkė Vilija Aleknaitė-Abramikienė išreiškė viltį, kad dialogas su tėvų organizacijomis bus atnaujintas. „Lietuvos Respublikos Konstitucija ir galiojantys įstatymai dorovinio vaikų ugdymo srityje teikia pirmenybę šeimai ir tėvų pasirinkimo laisvei“, – teigia Seimo narė V. Aleknaitė-Abramikienė. Anot parlamentarės, rengimas šeimai yra svarbus prioritetas, nulemsiantis tautos tęstinumą ir valstybės ateitį.

Diskusijoje kalbėjusių Seimo narių nuomone, ankstesnioji SLURŠ programa, kuri yra pagrįsta rengimo šeimai principais, turi būti išsaugota integruojant į ją papildomus emocinio ugdymo aspektus.

infa.lt komentaras:

Reikia žiūrėti blaiviai – šis Seimas – tai ne Lietuvos gyventojų daugumai dirbantis Seimas. Visą reikalą jame reguliuoja mažumas atstovaujančių abiejų liberalių partijų ir jas palaikančios didžiausios Seimo frakcijos, save kažkodėl vadinančios konservatoriais, atstovai. Ir jie darys viską, kad mažumos, bent jau teisiškai taptų dauguma, priimant joms reikalingus sprendimus. Ir čia nenoromis pradeda į galvą lįsti okupacijos laikai, kai vyras buvo vadinamas vyru, moteris – moterimi, vagis vagimi (be jokių galimai)o pederastas – pederastu. Kai visos prasmės turėjo joms skirtas sąvokas, naudojamas pagal paskirtį, kai niekas neatiminėjo vaikų, o valdžia kaip ir dabar, nurodymus gaudavo iš tolimo centro. Tada Maskvos, dabar iš Briuselio. Dabar tereikia sulyginti tada ir dabar išgyvenamo nerimo dėl savo ateities lygį.. ir galima bus nesunkiai nustatyti kuo kokybiškai skiriasi šios dvi skirtingos ir tuo pačiu labai artimos santvarkos.

infa.lt rekomenduoja pasirašyti šią peticiją, kuria stabdomas Stambulo konvencijos ratifikavimas, kad tokių atvejų mūsų valstybėje mažėtų iki nulio: https://nsta.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 694

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. kaip tai prasidėjo    -  2021-03-01, 18:41

    kaip iškrypimas tapo ”norma”..maždaug prieš 40 metų iškrypėliai užgrobė Švedijos mokslų akademiją ir laikė įkaitais profesorius ir akademikus,kol anie išbadėję ”pripažino” kad iškrypimai yra visai ne iškrypimai,o ”norma”.šitam TERORISTINIAM įvykiui atminti iškrypėliai pradėjo rengti taip vadinamus ”pasididžiavimo paradus”.štai tokia istorija,kurią nutyli LIETUVIŲ PRIEŠŲ valdoma žiniasklaida.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Jokio lytinio švietimo nereikia    -  2021-03-02, 13:07

    Kaip pradinukų tėvai mes labai apsidžiaugsime, jei mokykloje neliks lytinio švietimo ir rengimo šeimai programų. Nes mokykla yra vieta, kur vaikas turi gauti mokslo žinias, o santykių, šeimos ir visų kitų galų reikalus palikite spręsti šeimai. Mokykla – ne mama, išugdysime savo vaikus patys.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...